Populiariausios 2010 m. vaikų knygos

 

Populiariausių 1–6 klasių knygų penketuko rinkimuose dalyvavo 683 vaikai: 331 mergaitė, 192 berniukai ir 160 nepasirašiusių. Mažieji skaitytojai paminėjo 997 knygas ir 485 autorius, iš jų 103 – lietuvių. Populiariausi autoriai išliko tie patys kaip ir pernai: Vytautas Račickas – 23 knygos; Knister – 22 knygos; Vytautas V. Landsbergis ir Astrida Lindgren – po 14 knygų; Cornelia Funke ir Otfriedas Preussleris – po 11 knygų. Nurodytos 37 pasakų knygos, 33 – poezijos, 47 – pažintinės, kitos – kitokia grožinė proza.

Štai penkios populiariausios 2010 m. knygos:

  1. Joanne Kathleen Rowling. Haris Poteris ir Išminties akmuo.
  2. Astrid Lindgren. Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo.
  3. Jeff Kinney. Grego Heflio žurnalas (Nevykėlio dienoraščio 1-oji dalis).
  4. Astrid Lindgren. Pepė Ilgakojinė.
  5. Vytautas Račickas. Šlepetė.

Pernai vaikai buvo išrinkę tokį penketuką:

  1. Otfried Preussler. Plėšikas Hocenplocas.
  2. Vytautas Račickas. Gyveno kartą Lukošiukas.
  3. Joanne Kathleen Rowling. Haris Poteris ir Išminties akmuo.
  4. Astrid Lindgren. Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo.
  5. Vytautas Račickas. Šokoladas iki pirmadienio.

O štai koks lietuviškasis šių metų penketukas:

  1. Vytautas Račickas. Šlepetė.
  2. Vytautas Račickas. Jos vardas Nippė.
  3. Vytautas Račickas. Šokoladas iki pirmadienio.
  4. Kęstutis Kasparavičius. Baltasis Dramblys.
  5. Justinas Marcinkevičius. Grybų karas.

Vaikai paminėjo 51 naują, t. y. 2010 m. pirmą kartą išleistą, knygą, iš jų 15 – lietuvių autorių. Ne mažiau įdomu, kokiomis seniausiomis knygomis susidomima. Šiuo atžvilgiu „nugalėtoja“ yra 1946 m. pasirodžiusi Leonido Solovjovo knyga Ramybės drumstėjas (viena mergaitė nurodė ją kaip labiausiai patikusią). Tarp seniausių – ir Vladimiro Obručevo Plutonija (1956), Selmos Lagerliof Stebuklingos Nilso kelionės (1959), Krišano Čandaro Apverstas medis (1960), Leono Gastilos Motociklai (1960) ir Čia priėjo Kindziulis (1973).

Įdomu, kad jau vaikystėje skiriasi berniukų ir mergaičių skaitymo polinkiai. 2010 m. skaitytojų mergaičių penketukas: 1. Astrid Lindgren. Pepė Ilgakojinė; 2. Astrid Lindgren. Mažylis ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo; 3–4. Astrid Lindgren. Lota iš Pramuštgalvių gatvės; Stephenie Meyer. Saulėlydis; 5. Vytautas Račickas. Šlepetė. O štai skaitytojų berniukų – toks: 1. Joanne Kathleen Rowling. Haris Poteris ir Išminties akmuo; 2. Jeff Kinney. Grego Heflio žurnalas; 3. Vytautas Račickas. Šlepetė; 4. Joanne Kathleen Rowling. Haris Poteris ir Paslapčių kambarys; 5. Jeff Kinney. Paskutinis lašas (Nevykėlio dienoraščio 3-ioji dalis).

Ką dar anketose vaikai rašo apie skaitymą, knygas, bibliotekas, jų darbuotojas ir pan.? Krito į akis, kad šiemet nemažai vaikų (anksčiau tokių buvo vienas kitas) mini, jog bibliotekose neranda naujų knygų. Anksčiau geriausi vaikų patarėjai, ką skaityti, būdavo bendraamžiai – draugai, bendraklasiai, o šiemet daugelyje anketų nurodoma, kad pataria bibliotekininkė. Skaityti skatina visa šeima (nurodomi tėvai, seneliai, broliai, seserys), taip pat mokytojai. Nemaža dalis mažųjų rašo: „Manęs niekas neskatina skaityti – aš pati (pats) save skatinu.“ Skaitymo motyvas – noras kuo daugiau sužinoti, pati knyga, jeigu ji įdomi. Klausiami, iš kur gauna knygų, vaikai atsako kuo įvairiausiai: iš bibliotekos, nusiperka, skolinasi, mainosi. Antai vienas berniukas parašė: „Knygas imu namuose iš lentynos.“ O štai ko vaikai linki: mokytojams – kad taip pat skaitytų, o ne vien vaikams lieptų, leidėjams – kad knygos būtų spalvotos ir pigesnės, bibliotekininkams – kad nesibartų, jei vaikas knygą padėjo ne į tą lentyną. Manau, visi linkėjimai gana realūs, vadinasi, – išpildomi. Gal kiek sunkiau leidėjams dėl knygų pigumo ar brangumo…

O štai keletas ištraukų iš vaikų anketų:

„Man patinka skaityti, nes tai praverčia gyvenime ir mokykloje. Dažniausiai imu knygas iš bibliotekos. Nieko aš leidėjams nesiūlysiu, nes viskas yra gerai.“ (Karolis, 6 kl.)

„Man patinka skaityti, nes kai įsigilini į knygą, patiri daug įspūdžių. Knygose viskas smulkiau aprašoma negu filmuose, ir tada supranti, kad kartais įdomiau įsigilinti į tekstą ir jį suvokti, pažvelgti į viską autoriaus akimis, o ne žiūrėti į sumontuotą filmą, kuriame viskas susiaurinta. Bibliotekininkams siūlau bendrauti su skaitytojais kaip su draugais, siūlyti knygas, pasakyti kitų atsiliepimus.“ (Greta, 6 kl.)

„Pradėjau skaityti labai seniai – vos šešerių metukų. Praleisdavau daug laiko darželyje ir skaityti išmokau labai keistai – skaitydavau, kas parašyta ant sienų. (…) Man patinka skaityti, nes galima nusikelti kur panorėjus. O biblioteka man labai arti. Knygų leidėjams patariu ir toliau leisti knygas. Bibliotekininkams siūlau surengti konkursų, kur būtų galima laimėti knygų (aš į tokį ateičiau). O visiems mokytojams – nepamirškit mūsų skatinti skaityti.“ (Rugilė, 6 kl.)

„Skaitau, nes įdomu. Knygas dažniausiai imu iš savo namų bibliotekos (turiu apie 700).“ (Baltramiejus, 5 kl.)

„Labai patinka knygutės apie gyvūnus, gamtą. Mėgstu klausytis sekamų pasakų, bandau ir pats jas skaityti.“ (Liutauras, 1 kl.)

„Skaitymą atradau pati, mane tiesiog sudomino vadovėliuose pateikiamos ištraukos.“ (Sandra, 5 kl.)

„Patinka skaityti, nes gali pakliūti į tą knygą. Einu į miesto ar mokyklos biblioteką ir pasiimu knygą, kai nėra kas veikti. Vaikus reikia skatinti skaityti.“ (Modestas, 6 kl.)

„Man patinka skaityti, nes kartu su knygų herojais patiriu daug nuotykių, sužinau daug naujo. Knygų man nuperka tėvai, gaunu dovanų iš krikštamotės. Leidėjams norėčiau patarti, kad knygos būtų pigesnės ir jų galėtų nusipirkti daugiau vaikų.“ (Ūla, 2 kl.)

„Ketverių metų aš jau mokėjau skaityti. Pirmą knygą man pasiūlė mama, ir tada aš supratau – be knygų gyventi neįmanoma! Visi, maži ir dideli, stori ir ploni kaip pagaliukai, aš sakau jums: būtinai skaitykite knygas. Nors jau manote, kad esate užaugę, jums dar reikia perskaityti šimtus knygų! (…) Visiems rašytojams, o ypač J. K. Rowling, Ch. Pao lini’ui ir P. Freundui, aš sakau: jūs esate labai geri rašytojai. Kurkite tokias įdomias knygas ir toliau! Be jūsų knygų gyventi tikrai neįmanoma!“ (Klaidas, 4 kl.)

„Kai skaitau knygą, televizoriaus man nereikia: savo galvoje regiu judančius paveikslėlius. Skaityti malonu, ypač kai nusiperku knygą pati, kai gaunu dovanų iš močiutės. Siūlau kuo daugiau kurti ir leisti knygų su paveikslėliais. Kitais metais pageidaučiau linksmų knygų.“ (Liepa, 3 kl.)

„Man skaityti patinka todėl, kad patinka.“ (Erika, 3 kl.)

„Bibliotekininkams linkiu, kad lentynos būtų pilnos naujų knygų, bet neužmiršti ir gerų klasikinių lietuvių autorių. Noriu kartu su mokytoja vaidinti kai kurias istorijas arba pasakas ir parodyti vaidinimą tėveliams.“ (Edvinas, 2 kl.)

„Labai mėgstu skaityti, nes taip aš nusiraminu, atsipalaiduoju. Knygų dažniausiai gaunu iš bibliotekų. Skaityti manęs skatinti nereikia. Pati labai noriu tai daryti.

Mielieji! Labai norėčiau, kad iniciatoriai rengtų vaikams daugiau projektų su knygomis! Ačiū!“ (Benita, 4 kl.)

„Man patinka skaityti, nes gyvenu kaime, kur nėra draugų. Skaitydama įsijaučiu į knygą ir man nei laikas prailgsta, nei nuobodu būna.“ (Aistė, 4 kl.)

„Skaityti skatina tėvai ir mokytoja. Knygų gaunu iš tetų ar nuperka mama. Bibliotekininkams linkiu, kad nepyktų ant vaikų, jeigu ne į tą vietą padeda knygą, o mokytojams – kad būtų geresni.“ (Agnė, 4 kl.)

„Knygų gaunu iš senelės arba imu iš bibliotekos. Skaityti aš noriu pats. Leidėjams patariu leisti kuo daugiau knygų, bibliotekininkams – skaityti knygas, juk jie tiek daug gali perskaityti bibliotekoje!“ (Giedrius, 6 kl.)

„Man patinka skaityti, nes kai kurie rašytojai aprašo, kas jiems nutiko, kai patys buvo maži. Dar – todėl, kad aš negaliu gyventi be knygų, vis noriu skaityti.“ (Aurėja, 4 kl.)

„Aš labai mėgstu skaityti. Kas savaitę pasiimu iš bibliotekos po keturias knygas. Turiu labai daug mėgstamų knygų. Gaila, kad čia reikia nurodyti tik penkias mėgstamiausias knygas. Mokytoja skaityti skatina, bet man to nereikia, nes aš labai daug skaitau pati. Patarimų neturiu, viskas yra gerai.“ (Emilija, 4 kl.)

„Man labai patinka skaityti, nes lavėja įgūdžiai, įdomiai praleidžiu laisvalaikį, daugiau sužinau. Galima skaityti bibliotekose. O paimtas iš bibliotekos knygas būtinai turime grąžinti tvarkingas, kad jas būtų malonu skaityti kitiems. Man skaityti siūlo mama ir tėtis, taip pat bibliotekininkė, kad daugiau sužinočiau. Mokytojams ir kitiems patarčiau, kad kuo daugiau skaitytų, o rašytojams – kad rašytų įdomias ir linksmas knygas.“ (Armandas, 4 kl.)

„Patariu leidėjams leisti daugiau gerų knygų. Bibliotekininkai galėtų pasiūlyti daugiau naujų knygų, o mokytojai – suteikti daugiau informacijos apie įdomias knygas.“ (Saida, 4 kl.)

„Skaityti man patinka todėl, kad mėgstu nuotykius, palėpėse gyvenančius vaiduoklius ir kitokias būtybes. Skaityti skatina tėvai, mokytojos. Knygų gaunu iš bibliotekos ir knygynų. Knygų kūrėjams patariu sukurti kuo daugiau įdomių knygų, leidėjams – puikių knygų iliustracijų, bibliotekininkams – turėti kuo daugiau knygų, o mokytojams – kad jie taip pat skaitytų.“ (Donatas, 3 kl.)

„Neseniai aš įsirašiau į Martyno Mažvydo biblioteką. Ten randu tokių knygų, kokių nesu mačiusi knygynuose. Mokytojams siūlau skatinti, o ne versti vaikus skaityti. Kitaip suaugę jie nebenorės skaityti. Juk be knygų gyvenimas nebūtų toks gražus!“ (Indrė, 4 kl.)

„Siūlau leisti daug gražių, spalvotų knygelių patiems mažiausiems vaikams, nes knygas reikia pažinti nuo pat kūdikystės. Prašyčiau išversti daug gerų užsienio rašytojų knygų. Juk kai kurios tokios nuostabios. Vaikams linkiu perskaityti daug knygų ir atverti nepaprastas pažinimo pasaulio duris!“ (Emilija, 4 kl.)

„Bibliotekininkams patariu leisti pradinių klasių mokiniams knygas skaityti ne vieną, o dvi savaites. Mokytojams siūlau skaityti daugiau knygų, skirtų vaikams.“ (Simonas, 2 kl.)

Reda Tamulienė,

Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centras

 

Žurnalas „Rubinaitis“, 2011 Nr. 2 (58)

Įžanginis

KODĖL GENDRUTIS MORKŪNAS? (Pasisakymas įteikus Geriausios 2010 m. vaikų ir paauglių knygos premiją)

Apžvalgos

VIENOS – ILGAI LAUKTOS, KITOS – NETIKĖTOS (2010 m. verstinės pasakų knygos)
TAM, KAS LAUKIA, UPĖ ATNEŠA VISKĄ (2010 m. verstinė proza)
TARP DAILĖS IR PEDAGOGIKOS (2010 m. vaikų knygų iliustracijų apžvalga)

Annie's M. G. Schmidt 100-osioms gimimo metinėms

KEISTOJI PONIA ANNIE M. G. SCHMIDT
ANNIE’S M. G. SCHMIDT KALBA, PASAKYTA PRIIMANT H. CH. ANDERSENO MEDALĮ *

Sukaktys

„DĖDĖS TOMO TROBELĖ“ VAIKŲ LITERATŪROS KONTEKSTE (H. Beecher Stowe 200-osioms gimimo metinėms)

Mano vaikystės skaitymai

VAIZDUOTĖ MOKA PIEŠTI

Laiškai

Populiariausios 2010 m. paauglių knygos

Bibliografija

2010 m. VAIKŲ IR PAAUGLIŲ KNYGOS (papildymas)
APIE VAIKŲ LITERATŪRĄ, SKAITYMĄ 2010 m.

Kronika. Informacija. Skelbimai

KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai