Populiariausios 2010 m. paauglių knygos

 

Jau treti metai rinkdami populiariausių knygų penketuką skaitytojus skirstome į dvi grupes: jaunesniuosius, t. y. 1–6 klasių, ir vyresniuosius, t. y. 7–12 klasių, skaitytojus. Aukštesniųjų klasių skaitytojai atsiuntė 446 anketas, kuriose nurodė 365 knygų pavadinimus: 331 – užsienio ir tik 34 – lietuvių autorių.

Sumuodami rezultatus, skaitytojo pirmoje vietoje paminėtai knygai skyrėme 5 taškus, antroje – 4 ir taip toliau. Suskaičiavus taškus paauglių knygos išsirikiavo taip:

  1. Melvin Burgess. Heroinas.
  2. Stephenie Meyer. Saulėlydis.
  3. Stephenie Meyer. Brėkštanti aušra.
  4. Stephenie Meyer. Sielonešė.
  5. P. C. Cast, Kristin Cast. Pažymėtoji.

Toliau populiariausiųjų sąraše:

  1. Stephany Meyer. Užtemimas.
  2. Kevin Brooks. Kendė.
  3. Jerome Salinger. Rugiuose prie bedugnės.
  4. Alyson Noël. Amžinai.
  5. Maggie Stiefvart. Virpėjimas.
  6. Suzanne Collins. Bado žaidynės.

Pernykščiame penketuke taip pat buvo trys Meyer knygos, Burgesso Heroinas ir Brookso Kendė. Taigi šių kūrinių karštligė į pabaigą dar neina. Turės praeiti keleri metai, kol atsiras kokia nors nauja panašaus populiarumo sulauksianti knyga. Tokia, mano nuomone, galėtų tapti Johno Greeno Aliaskos beieškant. Visi, kurie ją minėjo, minėjo pirmoje vietoje.

Kiti, matyt, dar nespėjo jos perskaityti. Žinome, kad vaikams ir paaugliams įdomiausia skaityti apie save pačius. Todėl populiarios ne tik minėtos užsienio, bet ir lietuvių autorių knygos: Kristinos Gudonytės Blogos mergaitės dienoraštis, Editos Milaševičiūtės Įsimylėjėlių stovykla, Vytauto Račicko Nebaigtas dienoraštis ir Baltos durys, Kazio Sajos Čia kažkas yra ir Septyni miegantys broliai, Onos Jautakės Kai aš buvau Kleo. Pagal populiarumą jos ir išsidėsto maždaug tokia tvarka.

Beje, keletas Vilniaus S. Nėries gimnazijos moksleivių mėgstamiausias knygas skaitė anglų kalba, keletas klaipėdiečių – vokiečių kalba.

Esama knygų, kurios, nors į penketuką nepateko, kasmet būna vertinamos aukščiausiu balu. Tai Lucy Maud Montgomery Anė iš Evonlio ir Anė iš Žaliastogių, Eleanoros Porter Poliana, Selmos Lagerlöf Portugalijos karalius, Frances Burnett Paslaptingas sodas.

Iš paauglių ypač išsiskiria septintokai. Pereinamasis amžius lemia, kad jie skaito ir mažesniesiems skirtas knygas, bet mielai renkasi ir tokias, kuriose aprašomi už juos vyresnių paauglių išgyvenimai. Kai kuriuose populiariausių knygų penketukuose darniai sugyveno Vakarų fronte nieko naujo ir Arklio Dominyko meilė, Heroinas ir Karlsonas, kuris gyvena ant stogo, Rugiuose prie bedugnės ir Haris Poteris. Beje, Meyer knygas skaito ir septintokai berniukai. Kai kurie yra pamėgę vieną autorių ir rašo, kad, pavyzdžiui, „visos C. Castanedos knygos – šedevrai“, pataria „leidėjams išleisti daugiau knygų apie indėnus, tokių kaip Harka“, taip pat sako, kad „labai patiko Drakonų kovos, bet bibliotekoje, į kurią einu, yra tik 19 dalių, noriu, kad nupirktų dar 5 dalis“. Kiti lieka ištikimi vien Rowling, Jules’o Verne’o ar Funke’s knygoms.

Dar vienas šių metų bruožas – anketas atsiuntė labai mažai berniukų. Jie sudaro apie šeštadalį visų skaitytojų. Nejaugi jie tikrai nebeskaito, o gal taip yra tik todėl, kad anketas labiau mėgsta pildyti mergaitės?

Štai keletas įvairaus amžiaus skaitytojų minčių apie skaitymą ir knygas:

„Skaitymas – tai ta pramogų ir pažinimo forma, kur rečiausiai pasitaiko kičo, kuri verčia vaizduotę veikti visu pajėgumu ir prie kurios rečiausiai, palyginti su televizija ir kompiuteriu, kabinėjasi tėvai.

Knygų Lietuvoje, o tiksliau, Vilniuje, kur aš gyvenu, gauti labai lengva. Veikia daugybė bibliotekų, mažų ir didelių knygynų. Su sunkumais susiduriu, kai noriu skaityti anglų kalba. Biblioteka siūlo nedaug angliškų knygų, tad dažniausiai tenka pirkti, o tai – nemažas smūgis mano kišenei. Nemanau, jog tokia situacija – tik mano vieno. Malonu būtų bibliotekose išvysti daugiau populiariųjų ir klasikinių kūrinių anglų kalba“ (Romanas, 11 kl.)

„Knygas mėgstu pirkti. Man patinka knygą įsimylėti ir laikyti ją sava. Žinoma, lankausi ir bibliotekoje, bet sava knyga man brangesnė. Knygas laikau turtu, todėl nepaisau, kad jų nepavyksta pigiai nusipirkti.

Knygų kūrėjams siūlau nesigundyti šiuolaikinėmis elektroninėmis knygomis, o leidėjų prašau leisti knygas be gramatikos klaidų ir kuo mažiau pakeisti autorių, bibliotekininkų prašau dirbti su šypsena, o mokytojus – atsižvelgti į šių dienų mokinių skaitymo poreikius“ (Monika, 8 kl.)

„Leidėjams patarčiau būti išradingesniems kuriant viršelius, nes kai kurie labai nuobodūs“ (Klaudijus, 7 kl.)

„Skaitau, nes nuolat matau skaitančius tėvus“ (Laura, 8 kl.)

„Skaitau, nes tėvai liepia. O taip skaityti nemėgstu – per gyvenimą perskaičiau septynias knygas“ (Andrius, 8 kl.)

Pabaigoje tradiciškai dėkoju visiems tiems, kurie platino, surinko ir atsiuntė vaikų anketas. Daugelis jų pateikė gražių apibendrinimų apie savo mokyklos ar klasės vaikų skaitymą, savo išrinktas populiariausias knygas. Ačiū Kupiškio, Molėtų, Ukmergės, Skuodo VB Vaikų literatūros skyriams, Vilniaus A. Mickevičiaus, Kauno, Klaipėdos I. Simonaitytės apskr. VB Vaikų literatūros skyriams, taip pat Trakų Vytauto Didžiojo, Kalvarijos, Rokiškio r. Pandėlio ir Kamajų Antano Strazdo gimnazijų, Druskininkų „Saulės“ pagrindinės ir „Atgimimo“ vidurinės, Kėdainių „Aušros“ vidurinės, Vilniaus Simono Daukanto pagrindinės ir Abraomo Kulviečio vidurinės, Elektrėnų „Ąžuolyno“ pagrindinės, Ignalinos Česlovo Kudabos pagrindinės mokyklų mokytojoms ir bibliotekininkėms.

Ona Kaladienė,

Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centras

Žurnalas „Rubinaitis“, 2011 Nr. 2 (58)

 

Įžanginis

KODĖL GENDRUTIS MORKŪNAS? (Pasisakymas įteikus Geriausios 2010 m. vaikų ir paauglių knygos premiją)

Apžvalgos

VIENOS – ILGAI LAUKTOS, KITOS – NETIKĖTOS (2010 m. verstinės pasakų knygos)
TAM, KAS LAUKIA, UPĖ ATNEŠA VISKĄ (2010 m. verstinė proza)
TARP DAILĖS IR PEDAGOGIKOS (2010 m. vaikų knygų iliustracijų apžvalga)

Annie's M. G. Schmidt 100-osioms gimimo metinėms

KEISTOJI PONIA ANNIE M. G. SCHMIDT
ANNIE’S M. G. SCHMIDT KALBA, PASAKYTA PRIIMANT H. CH. ANDERSENO MEDALĮ *

Sukaktys

„DĖDĖS TOMO TROBELĖ“ VAIKŲ LITERATŪROS KONTEKSTE (H. Beecher Stowe 200-osioms gimimo metinėms)

Mano vaikystės skaitymai

VAIZDUOTĖ MOKA PIEŠTI

Laiškai

Populiariausios 2010 m. vaikų knygos

Bibliografija

2010 m. VAIKŲ IR PAAUGLIŲ KNYGOS (papildymas)
APIE VAIKŲ LITERATŪRĄ, SKAITYMĄ 2010 m.

Kronika. Informacija. Skelbimai

KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai