KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2012 m. lapkričio 22–2013 m. vasario 28 d. Miuncheno tarptautinėje jaunimo bibliotekoje (Vokietija) veikė paroda „Illustrarium: Sovietų Lietuvos vaikų knygų iliustracijos“. Joje pristatytos daugiau nei 100 iliustracijų ir apie 80 knygų, išleistų 1945–1990 m. Parodos atidaryme sovietmečio kūrybą išsamiai pristatė kuratorės dr. Giedrė Jankevičiūtė ir dr. Jolita Liškevičienė.

Gruodžio 13–14 d. Vilniaus universiteto Teatro salėje vyko tarptautinė mokslinė konferencija „Vaikų literatūra – laisvė ir kontrolė“. Jos idėją ir temą suponavo Lietuvos Respublikos nepriklausomybės atgavimo 20­metis ir Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus veiklos 20­metis. Konferencijoje Didžiosios Britanijos, Estijos, Graikijos, Irano, Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Švedijos ir Lietuvos vaikų literatūros tyrėjai apie istoriškai susiklosčiusias aplinkybes vaikų literatūrai plėtoti ir jos dabartinę padėtį perskaitė šiuos pranešimus: Åsa Warnqvist „Tau nereikia būti niekuo kitu“: normos Pijos Lindbaum paveikslėlių knygose“, Brigita Dimavičienė „Seksas šiuolaikinėje jaunimo literatūroje“, Bj Epstein „Laisvė būti queer: LGBTQ paveikslai vaikų literatūroje“, Džiuljeta Maskuliūnienė „Naujasis didaktizmas šiuolaikinėje lietuvių prozoje“, Aleksandra Strelcova „Mirties problematika XXI amžiaus lietuvių paauglių literatūroje“, Solveiga Daugirdaitė „Šiandienos Lietuva moterų kūriniuose vaikams“, Kęstutis Urba „Ar juokas – tai laisvė? (Apie dabartinės lietuvių vaikų literatūros komizmą)“, Aldona Šiaulienė „Vaikų skaitymo laisvė ir kontrolė“, Ilze Stikāne „Pedagoginė cenzūra“ latvių vaikų ir jaunimo literatūroje“, Marekas Oziewiczius „Ar pasakoms būtinas smurtas? (Šiuolaikiniai pasakų perrašai ir smurto mažėjimas)“, Gražina SkabeikytėKazlauskienė „Supažindinimas su lietuvių mitologija Norberto Vėliaus, Gintaro Beresnevičiaus ir Justino Žilinsko prozoje vaikams“, Anna Gubergrits „Rusų religinė vaikų literatūra“, Angela Yannicopoulou ir Ioanna Kaliakatsou „Taikos melodija šiuolaikinėse graikų paveikslėlių knygose apie karą“, Asta Gustaitienė „(Ne) laisvė būti geru vaiku: meninė gero personažo refleksija 2002–2012 m. lietuvių vaikų prozoje“, Jaanika Palm „Kasdienio gyvenimo atspindžiai 1991–2011 m. estų vaikų literatūroje“, Loreta Jakonytė „Mama žino geriau? Vaiko kontrolė šeimoje 1993–2012 m. premijuotose lietuvių autorių knygose vaikams“, Olga Mäeots „Mūsų laikų herojus – perestroikos laikotarpio vaikų akimis“, Fatemeh Farnia „Galios suteikimo teorijos Roalo Dahlo ir Ahmado Akbarpouro kūryboje“, Mare Müürsepp „Distopijos motyvai estų vaikų literatūroje“. Konferencija buvo organizuota gavus Lietuvos mokslo tarybos finansinę paramą ir sulaukus Vilniaus universiteto bei Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vadovybės palaikymo.

Konferencijos pranešėjai
Konferencijos pranešėjai

Konferencijai pasibaigus vyko IBBY Lietuvos skyriaus ataskaitinis­rinkiminis susirinkimas. Aptarta ir įvertinta pastarųjų dvejų metų veikla, išklausyta revizijos komisijos ataskaita. Išrinkta valdyba, kuri vėliau pasiskirstė pareigomis: pirmininkas K. Urba, sekretorė iždininkė Aldona Augustaitienė, nariai Rūta Jonynaitė, Neringa Mikalauskienė ir Roma Kišūnaitė.

Gruodžio 14 d. Vilniaus universiteto kavinėje vyko Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus 20­mečio renginys. Į jubiliejinį vakarą susirinko didelis pulkas asociacijos narių, draugų, IBBY projektų rėmėjų, partnerių ir kitų svečių. Iš Šveicarijos miesto Bazelio atvyko garbinga viešnia Leena Maissen. Ji dirbo IBBY sekretoriate tada, kai Lietuva stojo į šią organizaciją.

Leena Maissen ir Kęstutis Urba
Leena Maissen ir Kęstutis Urba

Vakare IBBY Lietuvos skyriaus valdybos pirmininkas K. Urba keliolikai IBBY senbuvių įteikė suvenyrines knygas iš stiklo su įrašu „IBBY. 20 metų kartu“. Jau du dešimtmečius šioje organizacijoje pats pirmininkas, Genovaitė Raguotienė, A. Augustaitienė, Danguolė Šakavičiūtė, G. Skabeikytė­Kazlauskienė, Elena Marcelionienė, Romualdas Skunčikas, Lionginas Šepkus, Irena Baliulė, Loreta Žvironaitė, A. Šiaulienė, Milė Pesliakienė. 20 metų kartu su Lietuvos IBBY ir Šarūnas Marčiulionis, kuris nuo pat Geriausios metų vaikų knygos premijos įsteigimo yra jos finansinis rėmėjas. Suvenyras buvo pagamintas ir jam. Kas nuveikta per du dešimtmečius, atskleidžia specialiai šiai progai Romos Kišūnaitės parengtas leidinys Du IBBY Lietuvos skyriaus dešimtmečiai.

2013 m. sausio 25 d. Varėnos viešoji biblioteka pakvietė į Martyno Vainilaičio 80-osioms gimimo metinėms skirtus renginius. Aukotos šv. mišios, aplankytas poeto kapas Mergežerio kaime, gimtojoje sodyboje atidengta atminimo lenta, kurioje iškaltas jo eilėraštis „Ateikit, niekad neapvilsiu“. Varėnos kultūros centre įvyko atsiminimų vakaras „Gyvasis Martyno Vainilaičio pasaulis“. Fojė veikė dailininkių Irenos Žviliuvienės ir Živilės Žviliūtės iliustracijų poeto kūrybos motyvais paroda. Pagerbti M. Vainilaičio atminimo atvyko ir šios parodos autorės, ir gausus būrys buvusių poeto kolegų, bendradarbių, menininkų: literatūros kritikai Petras Bražėnas ir Jonas Linkevičius, rašytojai ir poetai Vytautas Račickas, Vytautas Bubnys, Elena Kurklietytė, Virgina Šukytė, Antanas A. Jonynas, Alma Karosaitė, Birutė Jonuškaitė, Aldona Ruseckaitė, dailininkas Bronius Leonavičius, VLC direktorė A. Augustaitienė. Vakaro dalyviams Nacionalinio operos ir baleto teatro operos „Bruknelė“ ištraukas padovanojo LNOBT edukacinių projektų vadovė Sofija Jonaitytė, solistai Julija Stupnianek, Liudas Norvaišas, Vytautas Bakula, Eugenija Klivickaitė, Inesa Linaburgytė ir akompaniatorė Olga Taškinaitė. (Parengta pagal Daivos Armonienės tekstą)

Ministras Šarūnas Birutis ir Ieva Babilaitė
Ministras Šarūnas Birutis ir Ieva Babilaitė
Prezidentė Dalia Grybauskaitė aplankė kūrybinėje studijoje dirbančius menininkus
Prezidentė Dalia Grybauskaitė aplankė kūrybinėje studijoje dirbančius menininkus

Vasario 21–24 d. vykusios tarptautinės Vilniaus knygų mugės dėmesio centras buvo paauglių literatūra. Mugės šūkis „Čia knygų erdvė – prisijunk!“ skatino paimti į rankas knygą, kvietė į specialiai jaunimui įrengtą erdvę. Diskusijose, kuriose, be literatūros ir skaitybos tyrėjų, mokytojų, dalyvavo ir paaugliai, bandyta atskleisti paauglių knygų leidybos ir skaitybos padėtį. Savo mintis išsakė A. Šiaulienė, Marta Rudytė, L. Jakonytė, K. Urba, Violeta Juodelienė, Edita Milaševičiūtė, Dalė Miknevičiūtė, Vita Mozūraitė, Austėja Landsbergienė ir kt. Tačiau renginių paaugliams – knygų pristatymų, susitikimų su autoriais, – deja, buvo mažoka. Tik pirmąją mugės dieną su jaunimu susitiko Kristina Gudonytė, o šeštadienį maginės fantastikos mėgėjus savo atvykimu pamalonino britų rašytojas, serijos „Tuneliai“ autorius Roderickas Gordonas. Jis atvyko su savo leidėju Barry’u Cunninghamu, Hario Poterio atradėju. Šie svečiai ir buvo ryškiausios mugės vaikų ir paauglių knygų žvaigždės.

2012–2013 m. išleistas knygas vaikams pristatė kūrėjai Lina Žutautė, Selemonas Paltanavičius, Vytautas V. Landsbergis, Algimantas Čekuolis, Gintarė Adomaitytė, Česlovas Navakauskas, Tomas S. Butkus, Julius Keleras, Danguolė Kandrotienė, Lina Krukauskienė, Lina Sasnauskaitė, Rimantas Rolia, leidyklos „Bernardinai.lt“, „Aukso žuvys“, „Baltos lankos“ ir kt.

Mažieji mugės lankytojai turėjo savo erdvę – jie galėjo tapti Knygų šalies piliečiais ir imtis sau mielos veiklos, stebėti, bendrauti. Dailininkė Sigutė Chlebinskaitė jau dvyliktą kartą pakvietė į kūrybinę studiją „Tu gali sukurti knygą“. Šį kartą joje karaliavo siluetai: siluetais iliustruotos knygos, siluetinių animacinių filmų fragmentai, siluetinių teatro lėlių istoriją pristatanti ir įvairiais amžiais siluetais iliustruotų knygų paroda.

Ritininėje knygoje savo siluetą nupiešti ir parašą palikti kvietė iliustruotojos Ieva Babilaitė, Deimantė Rybakovienė ir Lina Dūdaitė su dukra Ula. Ritininė knyga buvo kuriama ir Prano Mašioto miniatiūros motyvais. Kaip tokios formos knyga virsta užburiančiu judančių vaizdų filmu – miriorama, – parodė režisierius Rimas Driežis ir dailininkas Marius Jonutis. Literatūros tyrėjas K. Urba pasakojo apie lietuvių vaikų literatūros tėvą P. Mašiotą, skelbė žinią apie šio rašytojo 150­mečiui skirtą paveikslėlių knygų konkursą.

Barry Cunninghamas ir Roderickas Gordonas
Barry Cunninghamas ir Roderickas Gordonas

Kasdien vaikai galėjo dalyvauti dailės užsiėmimuose jūros tematika ir kartu su dailininku Kęstučiu Kasparavičiumi kurti paslaptingą povandeninį pasaulį. Netoliese įsikūrusioje dirbtuvėlėje vaikai ir ne vaikai iš Sigutės Ach mokėsi daryti stebuklingus minčių siluetus, o iš dailininkų R. Driežio, Liljanos Janavičienės ir Virginijos Pajarskienės – stebuklingus siluetus šešėlių teatrui.

Trijose mugėje vykusiose apdovanojimų ceremonijose skambėjo ir vaikų knygų kūrėjų – rašytojų, iliustruotojų, leidėjų, redaktorių – pavardės.

Knygos meno konkurso „Vilnius 2012“ teminėje grupėje „Knygos vaikams ir jaunimui“ konkuravo tik septynios vaikų knygos. Vertinimo komisija įvertino pateiktus leidinius ir paskyrė premiją bei diplomus. Kultūros ministras Šarūnas Birutis premiją įteikė Ievai Babilaitei už Antano Šimkaus eilėraščių knygos Vaizdai iš gyvenimo bobulytės ir kt. (leidykla „Bernardinai.lt“, spaustuvė „Facili­lit“) apipavidalinimą. Diplomais pagerbti Rimantas Rolia už rinkinio Žiemos išdaigos (leidykla „Alma littera“, spaustuvė „BALTO print“) apipavidalinimą, L. Žutautė už knygos Ferdinandas ir Pū (leidykla „Alma littera“, spaustuvė „Spindulys“) apipavidalinimą ir Tomas S. Butkus už knygos Dumba Bumba ir Visatos sukūrimas (leidykla „Vario burnos“, spaustuvė „Spauda“) apipavidalinimą.

Premijai buvo pateikta ir dvylika patriotinės tematikos knygų vaikams. Šioje kategorijoje Patriotų premiją, kurią teikia Krašto apsaugos ministerija, pelnė Vilės Vėl knyga Kaip mes išgarsėjome (leidykla „Metodika“).

Kęstutis Kasparavičius ir Kristina Gudonytė
Kęstutis Kasparavičius ir Kristina Gudonytė

Kasmet paskutinę knygų mugės dieną apdovanojami akcijos „Metų knygos rinkimai“ nugalėtojai. Metų knygos rinkimai, kada skaitytojai iš ekspertų pasiūlytų knygų renka geriausias, vyksta nuo 2005 m. Akciją rengia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija. Šių metų akcijos partneris – DNB bankas. Apdovanojimus laureatams įteikė LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius. Vaikų knygų kategorijoje laureatu tapo K. Kasparavičius už knygą Sapnų Katytė, paauglių – K. Gudonytė už apysaką Ida iš šešėlių sodo.

Valstybinė kalbos inspekcija septintą kartą patikrino į Metų knygos titulą pretenduojančias knygas. Knygos kalba pirmiausia priklauso nuo autoriaus, bet, kad ji būtų taisyklinga, dažnai daug darbo įdeda ir redaktorius. Labai svarbus ir leidyklos vadovų požiūris. Todėl antrus metus Inspekcija kartu su Kultūros ministerija apdovanojo taisyklingiausių knygų autorius, redaktorius ir leidėjus. Apdovanojimus pelnė vaikų ir paauglių knygų laureačių kūrėjų komandos: autoriai, redaktorės Danutė Ulčinskaitė, Rita Urnėžiūtė ir Giedrė Kmitienė, leidyklos „Nieko rimto“, „Metodika“ ir „Tyto alba“.


 


2013 m. vasario 18 d., eidamas 90­uosius, mirė vienas žymiausių vokiečių vaikų rašytojų Otfriedas Preußleris (g. 1923­10­20). Jis išleido 22 knygas, kurios išverstos į 55 kalbas ir išleistos 50 mln. tiražu. Populiariausios iš jų – Raganiukė, Vaiduokliukas, Plėšikas Hocenplocas, Mažasis vandenis, Krabatas – ne kartą buvo leidžiamos ir Lietuvoje.


 


2013 m. vasario 25 d. anapilin iškeliavo lietuvių rašytojas Mykolas Sluckis. Gimęs (1928­10­20) Panevėžyje, kilus vokiečių ir sovietų karui evakuotas iš Palangos pionierių stovyklos, gyveno Rusijoje, augo vaikų namuose. 1951 m. Vilniaus universitete baigė rusų filologiją, redagavo „Žvaigždutės“ žurnalą (1950–1951), dirbo Lietuvos rašytojų sąjungoje. Pirmoji M. Sluckio knyga Aš vėl matau vėliavą pasirodė 1948 m., pirmasis romanas Geri namai – 1955 m. Nuo 1959 m. atsidėjo rašytojo darbui, išleido per 50 knygų – romanų, apysakų, apsakymų, poezijos, esė, literatūros kritikos, knygų vaikams.

„Man Mykolas Sluckis vis dėlto lieka pirmiausia kaip vaikų rašytojas. Tarp tų dvidešimties jo knygelių vaikams yra tokių, kurios atlaiko laiko išbandymą ir galėtų būti išleistos ir dabar. Tarkim, Milžinai nenorėjo karaliais būti, Skrido gandras vakarienės, Stebuklinga rašalinė. Jos, manyčiau, tiktų ir patiktų netgi dabartiniams vaikams.“ Algimantas Bučys


 


2013 m. vasario 27 d., eidamas 80­uosius, mirė latvių literatūros klasikas, vienas ryškiausių šiuolaikinių poetų, prozininkas, publicistas, vertėjas, scenaristas ir atgimimo laikų politikos veikėjas Imantas Ziedonis. Vaikams išleido 12 knygų. Dvi iš jų – Spalvotosios pasakos ir Meškiukų pasaka – žinomos ir jauniesiems Lietuvos skaitytojams.


Rašė ir fotografavo R. K.

 

2013 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas; Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Gerbiamieji mūsų skaitytojai!

Paminėjęs 20-ąsias įkūrimo metines, IBBY Lietuvos skyrius pradeda eilinius savo veiklos metus. Nors, tiesą sakant, jokie metai nebūna tokie pat kaip praėjusieji. Kitokius juos daro kitokios knygos, premijos, kitokie IBBY narių kelionių maršrutai. Visa tai vėl planuojame, rengiamės tam. Vis dėlto ypatingas 2013 m. požymis – Prano Mašioto 150-osios gimimo metinės. Manome, kad jas kaip nors įprasminsite ir Jūs.

Žinoma, tikimės, kad 2013-aisiais vėl godžiai lauksite ir sulauksite eilinių, tačiau vis kitokių „Rubinaičio“ numerių.

Žurnalas „Rubinaitis“, 2013 Nr. 1 (65)

 

Balandžio 2-oji – tarptautinė vaikų knygos diena

SKAITYMO DŽIAUGSMAS

Apžvalgos

KUR NAUJI PASAKŲ KARALIAUS DRABUŽIAI? (2012 m. lietuvių autorių pasakos)
PLAČIAI PAŽINDINTI, MENKAI GVILDENTI (2012 m. realistinė ir pažintinė lietuvių vaikų proza)
POETINĖS PIKTŽOLĖS (2012 m. vaikų poezija)

Sukaktys

KELI SUSITIKIMAI, KELETAS LAIŠKŲ (Martyno Vainilaičio 80-osioms gimimo metinėms)
MARTYNAS VAINILAITIS – ĮSIMINTINIAUSIAS  MANO MOKYTOJAS

Mano vaikystės skaitymai

„Šalia muzikos mane persekiojo ir literatūra...“

Atidžiu žvilgsniu

Idos sodo šešėliai
Viskas visada vis tiek bus gerai
Cukruoti džiaugsmai ir abejonių debesėliai

Bibliografija

2012 m. vaikų ir paauglių knygos

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai