KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2013 m. birželio 6 d. Lietuvos dailininkų sąjungos Šv. Jono gatvės galerijoje atidaryta vaikų knygų iliustracijų paroda „4 iliustratorių pasakos“. Ji pakvietė susipažinti su vaikų knygas kuriančiomis dailininkėmis, rašytojomis ir iliustruotojomis Ieva Babilaite, Lina Dūdaite, Ieva Juknyte ir Ula Šimulynaite.

Projekto sumanytoja ir kuratorė – jauniausia jo dalyvė U. Šimulynaitė. Tai tęstinis projektas, kitąmet planuojantis apkeliauti mažesniųjų Lietuvos miestelių bibliotekas ir mokyklas.

 

Birželio 27–liepos 3 d. vyko IBBY Lietuvos skyriaus organizuota teminė kelionė „Vaikų literatūros takais“. Šį kartą pasirinkta Estija ir Suomija. Pirmiausia aplankytas Puokių parkas Estijos pietuose esančiame Veru rajone. Tai įspūdingas pelkėtas miško pakraštys – žemė, kažkada priklausiusi pačiam Edgarui Valteriui, kelių knygų apie Puokius (lietuviškai išleista 2001 m.) kūrėjui. Pirmosios dienos pavakarę lietuvius svetingai priėmė Estijos vaikų literatūros centras, įsikūręs Talino senamiestyje.

Kitą dieną kelionės dalyviai susipažino su Helsinkiu, nuvyko į Sveaborgo salą, joje esantį Žaislų muziejų, apsilankė mokslo populiarinimo muziejuje „Heureka“. Vienas svarbiausių kelionės objektų – netoli Turku miesto įsikūręs Muminukų slėnis – literatūrinis ir pažintinis pramogų parkas po atviru dangumi. Suprantama, jame vyrauja Tove’s Jansson knygų dvasia: herojų nameliai, įvairios detalės ir vaizdai.

Tamperėje nuo 1978 m. veikia Suomijos vaikų knygos institutas. Jame irgi buvome laukiami svečiai: vasarą neveikiantis institutas duris atvėrė specialiai mums. Viename iš Tamperės muziejų keliautojai dar grožėjosi T. Jansson knygų iliustracijomis ir rašytojos bičiulės sukurtais maketais.

Kelionės nuovargį įveikė paskutinis aplankytas objektas – Astridos Lindgren knygų iliustruotojos Ilonos Wikland muziejus jos gimtajame Estijos mieste Hapsalu, prie pat Baltijos jūros. Sužavėjo gausybė muziejui dovanotų iliustracijų, sujaudino įtaigus biografinis filmas. IBBY Lietuvos skyrius pasiryžęs tokias ekskursijas organizuoti ir ateityje.

Prie Suomijos vaikų literatūros instituto Tamperėje
Prie Suomijos vaikų literatūros instituto Tamperėje

 

Liepos 25–27 d. Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje vyko seminaras „Jūra ir vaikų literatūra“. Tai tradicinis tarptautinis renginys, kas dveji metai vykstantis tuo pačiu metu – pajūryje šurmuliuojant Jūros šventei. Tik šiemet jis vyko po trejų metų pertraukos. Renginio programoje dalyvavo apie 50 bibliotekininkų, pedagogų, literatūrologų, rašytojų, dailininkų ir žurnalistų. Buvo atvykusios dvi vaikų literatūros specialistės iš Latvijos.

Išklausius sveikinimus, kuriuos atsiuntė renginyje nedalyvavę bibliotekos direktorius Juozas Šikšnelis ir IBBY Lietuvos skyriaus valdybos pirmininkas Kęstutis Urba, Roma Kišūnaitė papasakojo apie renginį primindama jo istoriją, posėdžių potemius, pateikdama vaizdų iš ankstesnių seminarų, supažindindama su šio sambūrio dalyviais ir svečiais.

Seminaro dalyviai bibliotekos kiemelyje. Ritos Gudėnaitės-Špokauskienės nuotr.
Seminaro dalyviai bibliotekos kiemelyje. Ritos Gudėnaitės-Špokauskienės nuotr.

Šių metų seminaro tema – „Jūra ir žvaigždės“, tačiau buvo ir pasisakymų, kuriuose visas dėmesys skiriamas vien jūros motyvams. Perskaityti 8 pranešimai: Giedrės Narbutaitės (VU magistrantė) „Jūros motyvai pirmosiose knygose vaikams“, Ritos Urnėžiūtės („Gimtoji kalba“) „Apie jūros vaizdus vertimų jūroje“, Ingos Mitunevičiūtės (LLTI doktorantė) „Kodėl negalima žaisti su jūra?“, prof. Gražinos Skabeikytės-Kazlauskienės (VDU) „Būtis tarp dangaus ir vandens Yanno Martelo romane Pi gyvenimas“, Neringos Mikalauskienės (VU doktorantė) „Mergaitės irgi trokšta nuotykių jūroje (naują Laimos Vaigės apysaką Vaivorykštė, Eolo jūros piratė pasitinkant)“, Aldonos Augustaitienės (VLC) „Jūratė ir Kastytis lietuviškų knygų iliustracijose“, doc. Austros Avotiņos (Latvijos universitetas) „Didieji Grįžulo Ratai, arba Kas sieja žvaigždes ir vaikų knygų iliustracijas?“ ir prof. Ilzės Stikānės (Latvijos universitetas) „2012 m. latvių vaikų literatūros žvaigždės“.

Baigiamosios seminaro dalies pavadinimas – „Miriorama Mašiotui. Judančių vaizdų ritininės knygos“. Joje „Knygų šalies“ kūrybinės studijos „Tu gali sukurti knygą“ menininkai Sigutė Chlebinskaitė, Marius Jonutis ir Rimas Driežis parodė originalios formos knygų ir supažindino su unikaliomis ritininėmis knygomis – mirioramomis. Šių metų Vilniaus knygų mugėje dailininkai su vaikais kūrė mirioramą Pranui Mašiotui, kurio 150 metų jubiliejų minėsime metų pabaigoje. R. Driežis įsitikinęs, kad panašios formos kūrinių, tik galbūt ne tokių meniškų, gali pasidaryti ir entuziastingi bibliotekininkai.

Šeštadienį, paskutinę renginio dieną, Kultūrų komunikacijų centro kieme buvo surengti vaikų rašytojų skaitymai „Vasaros purslai“. Renginio vedėjas Aleksas Bagdonavičius pristatė savo kūrybą skaitančius rašytojus. Gintarės Adomaitytės, Almos Karosaitės, M. Jonučio, Vilės Vėl, Juozo Šikšnelio pavardės ir jų skaitomos kūrinių ištraukos papuošė ne tik mūsų seminaro, bet ir visos Jūros šventės programą.

Skaitymų dalyviai. Iš kairės: Marius Jonutis, Juozas Šikšnelis, Vilė Vėl, Aleksas Bagdonavičius, Alma Karosaitė ir Gintarė Adomaitytė
Skaitymų dalyviai. Iš kairės: Marius Jonutis, Juozas Šikšnelis, Vilė Vėl, Aleksas Bagdonavičius, Alma Karosaitė ir Gintarė Adomaitytė

Renginio dalyviams buvo pasiūlyta ir unikali kultūrinė pramoginė programa. Vakarėjantį ketvirtadienį visi sėdo į autobusą, kuris nuvežė į Mingės kaimą. Tai žvejų kaimelis Šilutės rajone, Nemuno deltoje, kuriam gatvę atstoja upė. Prieplaukoje seminaro dalyvių jau laikė laivas „Šturmai“, kuriuo plaukdami visi grožėjosi laukine Nemuno deltos augalija, plačiai atsiveriančiu Kuršių nerijos kraštovaizdžiu. Visus puikiai nuteikė grynas oras, gamta, Minijos ir marių vėsa. Po kruizo seminaro dalyviai vakarojo žvejų kaimelyje ragaudami šviežiai rūkytą žuvį.

Renginio organizatoriai – IBBY Lietuvos skyrius, Nacionalinės bibliotekos Vaikų literatūros centras, Klaipėdos apskrities viešoji Ievos Simonaitytės biblioteka ir Klaipėdos jaunimo centras.

Pagrindinis renginio rėmėjas – Kultūros rėmimo fondas, renginio partneris – Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento Švietimo skyrius.

IBBY Lietuvos skyriaus valdyba reiškia padėką apskrities bibliotekos direktoriui Juozui Šikšneliui, kuris patikino, kad šioje bibliotekoje visada esame laukiami. Nuoširdžiai dėkojame Klaipėdos IBBY atstovams Almai Venclauskaitei ir Aleksui Bagdonavičiui už organizacinius darbus, iniciatyvas, pastangas ir geranoriškumą. Ačiū tariame visiems padėjusiems ir prisidėjusiems, kad šis aštuntasis susitikimas prie jūros įvyktų.

 

Rugpjūčio 10–14 d. Mastrichto universitete (Olandija) vyko 21-asis IRSCL (Tarptautinės vaikų literatūros tyrėjų asociacijos) kongresas „Vaikų literatūra ir medijų kultūros“ (Children’s Literature and Media Cultures), kuriame dalyvavo ir Lietuvos atstovė Loreta Jakonytė. Ji skaitė pranešimą „Naujas mūšio dėl literatūrinių skonių laukas: interneto diskusijos apie vaikų knygas Lietuvoje“. Ši kelionė iš dalies finansuota iš IBBY Lietuvos skyriaus projekto.

 

Minėdama rašytojo Vytauto Tamulaičio 100-ąsias gimimo metines, Šakių viešoji biblioteka parengė projektą „Skulptūrų parkas – vaikų literatūros klasiko Vytauto Tamulaičio 100-mečiui“. Baigiamasis projekto renginys rugpjūčio 17 d. vyko V. Tamulaičio gimtinėje Kriūkuose.

Projektą parėmė Kultūros rėmimo fondas, Šakių rajono savivaldybė, Kriūkų seniūnija ir miškų savininkų kooperatyvas „Zanavykų šilas“. Tautodailininkai Andrius Bieliukas, Valdas Eimanavičius, Antanas Lastauskas, Juozas Videika ir Adolfas Teresius vasarą drožė skulptūras. Jos papuošė Kriūkuose įrengtą skulptūrų parką „Vabalų kalnelis“, kuris tą rugpjūčio šeštadienį buvo iškilmingai atidarytas.

Šventė tęsėsi Kriūkų laisvalaikio centre, kur pranešimus apie V. Tamulaičio gyvenimą skaitė kultūros istorikas Albinas Vaičiūnas ir bibliotekininkė Reda Damijonaitienė. A. Vaičiūno iniciatyva „Versmės“ leidykla išleido knygą Petriuko vėliava, už kurią autorius 1970 m. pateko į geriausių pasaulio vaikų rašytojų trisdešimtuką.

Komisija paskelbė, kad literatūrinio konkurso, kuriuo siekiama populiarinti lietuvių vaikų literatūros klasiko V. Tamulaičio vardą ir kūrybą, laureate tapo Birutė Sarapinavičienė iš Kazlų Rūdos.

Renginio pabaigoje visus džiugino Vilniaus „Teatriuko“ aktorių Dalios Mykoliūnaitės ir Žilvino Ramanausko meninė programa.

 

IBBY Lietuvos skyriaus valdyba priėmė nutarimą į 2014 m. IBBY Garbės sąrašą (IBBY Honour List 2014) teikti šias knygas ir jų autorius:

– rašytojų grupėje – Liną Žutautę už knygą Ferdinandas ir Pū („Alma littera“);

– dailininkų grupėje – Liną Dūdaitę už Brolių Grimmų Pasakų („Alma littera“) iliustracijas;

– vertėjų grupėje – Raimondą Jonkutę už Sveno Nordqvisto knygos Kalėdų senelio staigmena („Nieko rimto“) vertimą.

Sprendimas priimtas po visuotinės IBBY Lietuvos skyriaus narių apklausos susumavus balsavimo rezultatus.

IBBY Honour List 2014 katalogas bus pristatytas, o laureatams įteikti diplomai 2014 m. rugsėjo 10–13 d. Meksikoje vyksiančiame IBBY kongrese (http://www.ibbycongress2014.org/).

 

Muzikos kūrėjo ir atlikėjo Andriaus Mamontovo bei politiko, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio įsteigtas labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“ pranešė savo pirmąjį projektą skirsiantis vaikų literatūros leidybai. Projektu siekiama reikšmingiausiais lietuvių vaikų literatūros kūriniais atnaujinti visų tipų vaikų bibliotekų fondus, remti vaikų bibliotekėlių kūrimąsi darželiuose, vaikų ligoninėse ir bendruomenėse, aktyvinti ir skatinti jaunesniojo amžiaus vaikų domėjimąsi literatūra.

Bendradarbiaujant su IBBY Lietuvos skyriumi ir Lietuvos rašytojų sąjunga, projekte numatoma sudaryti geriausių XX ir XXI a. lietuvių rašytojų knygų biblioteką, į kurią bus įtrauktos pasakos, apysakos, apsakymų ir poezijos rinkiniai. Knygas planuojama leisti 10 tūkst. egz. tiražu.

Fondas, siekdamas įgyvendinti savo misiją, skelbia kasmetį vaikų literatūros konkursą rašytojams ir dailininkams.

 


VAIKŲ LITERATŪROS KONKURSAS

Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, bendradarbiaudamas su Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriumi ir Lietuvos rašytojų sąjunga, skelbia vaikų literatūros konkursą.

Konkurso tikslai

Suteikti postūmį lietuvių vaikų literatūros raidai, paskatinti rašytojų ir dailininkų bendradarbiavimą, paakinti debiutuoti jaunus talentingus kūrėjus.

Atnaujinti visų tipų vaikų bibliotekų fondus; remti bibliotekėlių atsiradimą darželiuose, vaikų ligoninėse ir bendruomenėse.

Aktyvinti ir skatinti jaunesniojo amžiaus vaikų domėjimąsi literatūra ir norą skaityti.

Konkurso nuostatai

Konkursui kviečiama teikti aukštos literatūrinės ir meninės kokybės kūrinius (rankraščius), skirtus skaitytojams iki 10 metų.

Rankraščio teksto apimtis neturi viršyti 5 autorinių lankų (200 tūkst. spaudos ženklų su tarpeliais).

Priimami tik nauji, originalūs, jokia forma anksčiau neskelbti prozos, poezijos ar dramos kūriniai.

Kūrinį rašytojas gali pateikti kartu su dailininku (pridedami ir iliustracijų pavyzdžiai).

Tas pats autorius gali teikti neribotą skaičių rankraščių, jeigu jie vienas kito (ar atskirų dalių) nekartoja.

Rankraštį (išspausdintą popieriuje ir įrašytą į kompaktinę plokštelę kūrinį) būtina pateikti iki kiekvienų metų lapkričio 1 d. į labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ buveinę (Konstitucijos pr. 9-124, LT-09308 Vilnius).

Darbai pristatomi slapyvardžiu, pridedant voką, kuriame nurodyta tikroji autoriaus pavardė. Rankraščiai negrąžinami.

Premija skiriama kūrybiniam kolektyvui (rašytojui ir dailininkui) arba tik rašytojui, jei knyga be iliustracijų.

Vertinimas ir apdovanojimai

Konkursui pateiktus kūrinius vertina ir laureatus išrenka organizatorių sudaryta komisija, į kurią įeina pripažinti vaikų rašytojai, dailininkai, literatūros ir dailės kritikai, taip pat vaikų literatūros leidybos projekto iniciatoriai ir rėmėjai Andrius Mamontovas ir Ramūnas Karbauskis.

Konkurso apdovanojimų fondą sudaro 21 tūkst. Lt. Pirmosios premijos laimėtojui įteikiama 10 tūkst. Lt, antrosios – 5 tūkst. Lt, trečiosios – 3 tūkst. Lt dydžio premija, geriausiam pirmosios vaikiškos knygos autoriui (debiutantui) – 3 tūkst. Lt premija.

Nugalėtojai skelbiami kiekvienų metų kovo 11 d., premijos įteikiamos Jaunųjų knygos bičiulių festivalyje Naisiuose.

Pirmąją premiją pelnęs kūrinys išleidžiamas dideliu tiražu (preliminariai – 10 tūkst. egz.) fondo įsteigtoje vaikų knygų bibliotekėlėje ir dovanojamas viešosioms bibliotekoms, jų filialams, mokyklų, darželių, vaikų ligoninių ir bendruomenių bibliotekoms. Kitų konkursui pateiktų kūrinių leidybos klausimą komisija ir organizatoriai svarsto atskirai.


 

Rašė ir fotografavo R. K.

 

2013 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas; Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Gerbiamieji mūsų skaitytojai!

„Rubinaitis“ gyvuoja jau dvidešimti metai. Gyvuoja vildamasis neprarasti prenumeratorių (nauja sutartis su „Lietuvos paštu“ jau sudaryta!), galbūt sulaukti ir naujų skaitytojų dėmesio. Gyvuoja tikėdamas, kad gyvename su vaikais po viena saule, kad vaikų kultūros rūpesčiai – ne jų pačių reikalas. Gyvuoja nebyliai skatinamas Prano Mašioto, kurio jubiliejui jau rengiamės, tikėjimo ir pavyzdžio…

Gražaus Jums rudens!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2013 Nr. 3 (67)

 

Įžanginis

VAIKŲ KULTŪRINĖ ATSKIRTIS AR BENDRABŪVIS?

Straipsniai

VIRTUALŪS SKAITYTOJŲ GINČAI DĖL VAIKŲ LITERATŪROS
MIRTIES TEMA ŠIUOLAIKINĖJE PAAUGLIŲ PROZOJE

Kazio Binkio 120-osioms gimimo metinėms

„KIŠKIŲ KARIAUNA, MARŠ, MARŠ Į KAUNĄ!“
VAIKAIS VANAGAIS ATSKRIDĘ VOKIEČIŲ GYDYTOJO EILĖRAŠČIAI

Sukaktys

IŠEIVIJOS PASAKININKĖ (Sonei Tomarienei – 100)

Mano vaikystės skaitymai

VAIKYSTĖS POJŪTIS – KAD GYVENI BE RŪPESČIŲ...

Atidžiu žvilgsniu

Tiesi nugara ir... visa, kas už jos slypi
Ribinis žmogonų pasaulis

Laiškai

Vaikystės nostalgija, arba Kaip mes keliavom po Suomiją
Manifestas

Bibliografija

Apie vaikų literatūrą, skaitymą 2012 m.

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai