KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2018 m. rugsėjo 12 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko trečiasis ciklo „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ renginys. Iš 36-ojo IBBY kongreso parsivežtomis naujienomis, įspūdžiais ir įžvalgomis dalijosi IBBY nariai: Eglė Baliutavičiūtė, Inga Mitunevičiūtė, Viktorija Pukėnaitė, Diana Gancevskaitė, Rūta Jonynaitė, Asta Gustaitienė ir Jaunius Lingys. Buvo perskaitytas dar vienos kongreso dalyvės Linos Bimbirytės laiškas. Renginį moderavo IBBY Lietuvos skyriaus pirmininkas Kęstutis Urba.

Rugpjūčio 29–rugsėjo 1 d. Atėnuose vykusio 36-ojo IBBY kongreso tema – „Rytai susitinka su Vakarais“. Trijų dienų pasaulio vaikų literatūros kūrėjų ir specialistų forume buvo pristatomi pranešimai, vyko diskusijos, susitikimai su kūrėjais, tradiciškai buvo įteikti IBBY apdovanojimai – „Asahi“ premija, garbės diplomai, Hanso Christiano Anderseno medalis. Iš Atėnų buvo parvežti diplomai ir tiems laureatams, kurie nedalyvavo kongrese. Renginyje IBBY Lietuvos skyriaus pirmininkas K. Urba diplomą įteikė rašytojai Ilonai Ežerinytei. Diplomai buvo skirti ir leidykloms, kurių knygos įtrauktos į katalogą IBBY Honour List 2018. Pirmininkas įteikė sertifikatus Lietuvos rašytojų sąjungos direktorei Giedrei Šorienei ir leidyklos „Alma littera“ atstovei Vilijai Pilipauskaitei-Butkienei.

Tai buvo projektinis pokalbių ciklo renginys, kurį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Pokalbių ciklas organizuojamas kartu su Nacionaline biblioteka, visi jo renginiai transliuojami tiesiogiai. Šio renginio įrašą „Patirčių iš IBBY kongreso „Rytai susitinka su Vakarais“ pristatymas“ galima rasti Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale.

 

Spalio 1-ąją, minint Tarptautinę vertėjų dieną, Kultūros ministerijoje Šv. Jeronimo premija buvo įteikta vertėjui, IBBY nariui Virgilijui Čepliejui. Didelį ir svarbų jo vertimų pluoštą sudaro knygos vaikams ir paaugliams. Neseniai jis iš naujo išvertė Marko Twaino Tomo Sojerio nuotykius ir Roberto Stevensono Lobių salą. Tarp ypač svarbių V. Čepliejaus vertimų jauniesiems skaitytojams – Louiso Sacharo Duobės ir Berniukas mergaičių tualete, Michaelio Morpurgo Karo žirgas, E. B. White’o Šarlotės voratinklis, Howardo Pyle’o Robino Hudo nuotykiai, Meinderto de Jongo Gandralizdis ant stogo ir kiti.

 

Spalio 6 d. Druskininkuose vykusiame „Poetiniame Druskininkų rudenyje“ Jotvingių premija įteikta Daivai Čepauskaitei už eilėraščių knygą vaikams Baisiai gražūs eilėraščiai (leidykla „Žalias kalnas“, 2017). (IBBY Lietuvos skyrius š. m. pavasarį už šią knygą autorei skyrė Aldonos Liobytės premiją.)

 

Spalio 9–lapkričio 17 d. Vilniaus grafikos meno centro galerijoje „Kairė–dešinė“ veikė ketvirtoji knygos meno paroda. Joje pristatyta pastarųjų trejų metų Lietuvos knygų dailininkų kūryba. Greta matytų, leidiniais virtusių kūrinių čia buvo rodomi ir nauji, dar rengiami spaudai darbai, ir pavienės, jokiai knygai neskirtos iliustracijos. Pastarosios eksponuotos kaip savarankiški įsivaizduojamos dailininko knygos lakštai.

Šios parodos-konkurso tikslas buvo skatinti knygos meno kokybę, novatoriškumą, naujų dailės formų ir meno kalbos paieškas. Įdomiausius kūrinius parodai atrinko, premijas ir diplomus skyrė šios srities profesionalų komisija. Iš 48 paro dai pateiktų paraiškų atrinktos 35 dailininkų iliustracijos.

Pirmoji premija skirta Linai Itagaki už Jurgos Vilės ir Linos Itagaki knygos Sibiro haiku iliustracijų meninį įtaigumą, darnią vaizdo ir žodžio vienovę, antroji – Monikai Vaicenavičienei už knygos Per balas link aušros iliustracijų emocinį paveikumą ir dailės priemonių darną, trečioji – Aušrai Kiudulaitei už Mariaus Marcinkevičiaus knygos Draugystė ant straublio galo profesionalią iliustracijų raišką ir dinaminę spalvų žaismę. Algirdo Steponavičiaus premija įteikta Simonai Jurčiukonytei už autorinės knygos Istorija ne apie spyglį iliustracijas, atspindinčias tradicijų tąsą ir inovatyvią meninę formą. Diplomai skirti Rasai Jančiauskaitei už Mariaus Marcinkevičiaus knygos Maži eilėraščiai mažiems iliustracijas, kuriose maži dalykai tampa dideli, Gretai Alice Liekytei už Aido Jurašiaus Nakties su raktininku ir Ričardo Gavelio Vilniaus pokerio iliustracijas, išsiskiriančias vaizdų tankiu ir įtikinamais šaržo elementais, taip pat Laimai Matuzonytei už autorinės knygos Žmogus su stalo kojomis iliustracijų dinamiškumą, teksto ir vaizdo dermę.

Laureatai buvo apdovanoti spalio 9 d. Parodos kuratorės: Ieva Babilaitė, Jolita Liškevičienė ir Nijolė Šaltenytė.

 

Ieva Babilaitė
Ieva Babilaitė

Spalio 10 d. vyko ketvirtasis ciklo „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ renginys „Kaip tekstas virsta vaizdais: pokalbis su vaikų knygų iliustruotojais“. Pokalbyje dalyvavo įvairių kartų menininkai – Kęstutis Kasparavičius, Ieva Babilaitė ir Kotryna Zylė. Klausimų knygų dailininkams parengė dr. Jolita Liškevičienė, renginį moderavo I. Mitunevičiūtė. Pokalbio dalyviai menininkai dalijosi patirtimi, kaip gimsta iliustracijos, kaip joms atrenkami knygos epizodai, kuo skiriasi savo ir svetimo teksto iliustravimas, kaip kuriamos paveikslėlių knygos, kaip vertėtų „skaityti“ iliustracijas, kaip jos gali papildyti, praplėsti pasakojimą, kas yra betekstės knygos ir kuo jos ypatingos.

Renginys buvo filmuojamas, jo įrašas pavadinimu „Pokalbis „Kaip tekstas virsta vaizdais“ skelbiamas Nacionalinės bibliotekos „Youtube“ kanale. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.

 

Spalio 12 d. Šakių jaunimo centre paminėtos 105-osios rašytojo Vytauto Tamulaičio gimimo metinės. Šventę organizavo Šakių rajono savivaldybės viešoji biblioteka. Įžangos žodį tarė IBBY Lietuvos skyriaus pirmininkas K. Urba, V. Tamulaičio kūrybos ypatumus atskleidė nepriklausoma vaikų literatūros kritikė Danguolė Šakavičiūtė. Šventę papuošė savivaldybės bibliotekininkių ir jų kolegių skaitomos eilės, o pabaigoje koncertavo aktorius ir atlikėjas Gediminas Storpirštis. Šeštą kartą buvo įteikta Vytauto Tamulaičio premija (jos steigėja – Šakių viešoji biblioteka). Pirmoji vieta skirta Aidui Jurašiui už knygas Akmenukų pasakos, Pypas ir jo nutikimai (abi išleido labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“) ir Naktis su raktininku (leidykla „Žalias kalnas“). Antrąją vietą pasidalijo Neringa Dangvydė (Vaikas su žvaigžde kaktoje, išleido labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“) ir Gintaras Kaltenis (Rainiuko Pikselio kelionės po Lietuvos miestus, leidykla „Nieko rimto“). Laureatus rinko Rašytojų sąjungos sudaryta komisija: Regimantas Tamošaitis (pirmininkas), Gintarė Adomaitytė (sekretorė), Kristina Gudonytė, Alma Lapinskienė ir Donata Mitaitė.

Organizatorių nuotr
Organizatorių nuotr

Spalio 27–lapkričio 3 d. I. Mitunevičiūtė dalyvavo Italijai priklausančioje Lampedūzos saloje vykusioje stovykloje „Betekstės knygos: iš pasaulio į Lampedūzą ir atgal“. Šis projektas atsirado kaip atsakas į Europoje nuo 2010 m. ypač suaktyvėjusią pabėgėlių iš Afrikos ir Azijos krizę, jį 2012 m. inicijavo ir iki šiol vykdo IBBY Italijos skyrius.

Projektas vykdomas dviem kryptimis. Saloje, daugeliui pabėgėlių tampančioje vieta, kur pirmiausia susipažįstama su Europa ir jos kultūra, nebuvo nei knygyno, nei bibliotekos ar kitos įstaigos, kur vaikams ir suaugusiesiems būtų užtikrinta pamatinė žmogaus teisė į kultūrą. IBBY Italijos skyriaus savanoriai, atskubėję į salą padėti pabėgėlių vaikams, pamatė, kad pagalbos reikia ne tik jiems. Taip per penkerius metus, įveikus galybę biurokratinių kliūčių ir finansavimo stoką, buvo įkurta biblioteka. Ji sukurta ir įveiklinama savanorystės principu, išlaikoma rėmėjų lėšomis. Biblioteka atveria duris du kartus per savaitę ir yra prieinama tiek vietiniams, tiek laikinai į salą atvykusiems žmonėms. Kartą per metus bibliotekoje organizuojama tarptautinė stovykla, į kurią kviečiami savanoriai iš viso pasaulio. Joje mokomasi dirbti su betekstėmis knygomis, rengiamos kūrybinės dirbtuvės, dirbama su vaikais vietos mokyklose, susitinkama su rašytojais ir kitų profesijų atstovais, tvarkoma biblioteka, jos fondai ir t. t.

Lampedūza. Ingos Mitunevičiūtės nuotr.
Lampedūza. Ingos Mitunevičiūtės nuotr.

Kita projekto kryptis – beteksčių knygų kolekcijos sudarymas. Paveikslėlių knygos be žodžių yra suprantamos visiems, nesvarbu, kokia kalba jie kalba, koks jų išsilavinimas ar gebėjimai. Pirmoji beteksčių knygų kolekcija eksponuota 2013 m. Bolonijos vaikų knygų mugėje. 111 beteksčių knygų jai padovanojo 23 šalių IBBY nacionaliniai skyriai. 2015 ir 2017 m. kolekcija atnaujinta, papildyta dar 130 knygų. Su beteksčių knygų kolekcijos sąrašu galima susipažinti IBBY organizacijos interneto svetainėje.

Prie Lampedūzos bibliotekos
Prie Lampedūzos bibliotekos

 

 


2018 m. rugsėjo 8 d. mirė Algimantas Zurba, prozininkas, publicistas, redaktorius, aktyvus visuomenininkas. Literatūros kritikai pažymi reikšmingą jo indėlį į lietuvių vaikų ir jaunimo literatūrą. Gimęs 1942 m. vasario 8 d., būsimasis rašytojas studijavo Vilniaus universitete, mokytojavo, dirbo žurnalų redakcijose, Lietuvos rašytojų sąjungoje. Ilgiausiai, daugiau kaip 25 metus, dirbo „Moksleivio“ redakcijoje, 1975–1980 ir 1989–2001 m. buvo žurnalo vyriausiasis redaktorius. Daugelį dešimtmečių (nuo 1967 m.) dirbo Švietimo ir mokslo ministerijos rengiamo Jaunųjų literatų konkurso vertinimo komisijoje, buvo jos pirmininkas.

Per 53 kūrybos metus sukūrė ir išleido per 30 knygų, daugiau kaip pusė jų adresuotos vaikams, paaugliams ir jaunimui. Vaikų literatūroje debiutavo 1973 m. apsakymų knyga Ko verkė šaukštelis. Netrukus išėjo ryškiausias rašytojo kūrinys mokykline tematika Šimtadienis (1975), vėliau – taip pat sėkmės sulaukęs romanas Integralas (1981). Ištisos kartos augo su šiomis knygomis. Įvertinimo sulaukė ir kūryba nepriklausomoje Lietuvoje: IBBY Lietuvos skyriaus antrąja premija buvo įvertintas jo romanas Melnragės akmenys (2005), o pasaka Raganaitė Džilda įtraukta į 2007 m. akcijos „Metų knygos rinkimai“ penketuką vaikų knygų kategorijoje.

Rašytojas Algimantas Zurba buvo dažnas svečias literatūriniuose vakaruose, literatų sukakčių minėjimuose, gimtojo Biržų krašto kaimo žmonių susiėjimuose. Buvo Biržų rajono garbės pilietis. Mirė tą pačią dieną kaip ir mylima jo kolegė, poetė, taip pat biržietė Alma Karosaitė.


 

 

 


Šiemet tradiciškai Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacijos inicijuota ir kartu su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija ir Nacionaline biblioteka rengiama akcija „Metų knygos rinkimai“ vėl kviečia skaitytojus rinkti labiausiai patikusias lietuvių autorių knygas.

Keturioliktą kartą vykstanti akcija skatina Lietuvos gyventojus domėtis šiuolaikine lietuvių literatūra, atkreipti dėmesį į geriausius jos kūrinius ir populiarinti skaitymą kaip prasmingą ir patrauklų užsiėmimą. Akcijoje dalyvaujančios knygos yra parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių ir išleistos nuo 2017 m. rugsėjo 1 d. iki 2018 m. rugpjūčio 31 d.

Vaikų ir paauglių knygų penketukus šiemet rinko ši komisija: Inga Mitunevičiūtė (pirmininkė, Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus vadovė), Diana Gancevskaitė (literatūrologė), dr. Aurelija Gritėnienė (Lietuvių kalbos instituto mokslo darbuotoja), Rita Karpavičienė (Panevėžio r. Raguvos gimnazijos mokytoja) ir Justinas Vancevičius (literatūros pažinimo programos „Vaikų žemė“ vadovas).

Už labiausiai patikusią knygą visose kategorijose galima balsuoti iki 2019 m. vasario 17 d. interneto svetainėse http://metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt ir www.lrt.lt, elektroniniu paštu metuknyga@lrt.lt ir paštu adresu: „Metų knygos rinkimams“, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Gedimino pr. 51, LT-01504 Vilnius.

Į vaikų Metų knygos titulą pretenduoja šios knygos:

Daiva Čepauskaitė (iliustravo Ieva Babilaitė) Baisiai gražūs eilėraščiai („Žalias kalnas“, 2017), Marius Marcinkevičius ir Aušra Kiudulaitė Draugystė ant straublio galo („Tikra knyga“, 2017), Violeta Palčinskaitė (iliustravo Irena Daukšaitė) Eilėraščiai iš namų („Tyto alba“, 2017), Neringa Vaitkutė (iliustravo Monika Mitkutė) Klampynių kronikos („Nieko rimto“, 2018), Jurga Vilė ir Lina Itagaki Sibiro haiku („Aukso žuvys“, 2017).

Į paauglių Metų knygos titulą pretenduoja šios knygos:

Ilona Ežerinytė Verksnių klubas („Dominicus lituanus“, 2017), Aidas Jurašius (iliustravo Inga Navickaitė) Pypas ir jo nutikimai (labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, 2017), Justinas Žilinskas (iliustravo Gediminas Skyrius) Kaukas Gugis ir kerų karas („Aukso žuvys“, 2017).

Daugiausia skaitytojų balsų surinkusių knygų autoriai tradiciškai bus apdovanoti Vilniaus knygų mugėje 2019 metų vasario mėnesį. Daugiau informacijos žr. svetainėje „Metų knygos rinkimai“.


 

 

 


Nacionalinės bibliotekos vaikų ir jaunimo literatūros departamentas, IBBY Lietuvos skyrius tradiciškai kviečia vaikus ir paauglius rinkti mėgstamiausių knygų penketukus. Penkių 2018 m. perskaitytų ir labiausiai patikusių knygų sąrašus (anketas), prasidedančius nuo labiausiai patikusios knygos, iki 2019 m. balandžio 1 d. prašom siųsti adresu: Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas, Gedimino pr. 51, LT-01504 Vilnius, taip pat el. paštu reda.tamuliene@lnb.lt. Pageidaujami ne kolektyviniai, o individualūs knygų penketukai. Daugiau informacijos žr. IBBY Lietuvos skyriaus svetainėje.


Rašė R. K.

 

2018 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

 

 

 

Žurnalo partnerė – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

 

 

 

Gerbiamieji!

Baltijos šalis apskriejusios nepriklausomybės šimtmečio sukaktys paveikė mūsų žurnalo turinį. Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo paremtas projektas „Vaikų literatūros šimtmečiai prie Baltijos jūros“ (paramos dydis 5 000 Eur) suteikė galimybę Jus plačiau supažindinti su artimiausių kaimynų vaikų literatūra. Tikimės, kad leidėjams mūsų publikacijos sužadins norą pateikti Lietuvos skaitytojams daugiau estų ir latvių vaikų ir paauglių knygų. Juk akivaizdu, kokia įvairi ir turtinga toji literatūra.

Tuoj pradėsime kitus, nebešventinius, metus… Netiesa! Būdami kartu, nesunkiai galime sukurti šventę vieni kitiems kone kasdien. Juk mums padeda nuostabi kūrybos sritis – vaikų literatūra, vaikų knygos.

Nepamirškite „Rubinaičio“!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2018 Nr. 4 (88)

 

 

 

Įžanginis

„PRADĖKITE NUO VAIKŲ LITERATŪROS“

Straipsniai

ESTIJOS VAIKŲ RAŠYTOJŲ ŠEIMA
ANDRUS KIVIRÄHKAS – REIKLIŲ JAUNŲJŲ  SKAITYTOJŲ AUTORIUS
DŽIUGIAI PRIPAŽĮSTAME:  ESTŲ VAIKŲ KNYGOS GYVENA AUKSO AMŽIŲ
ESTŲ VAIKŲ LITERATŪRA LIETUVOJE

Mano vaikystės skaitymai

KIEKVIENA KNYGA – VIS NAUJA PASLAPTIS

Paskaitykim, mama, tėti!

Andrus Kivirähk
Piret Raud
Aino Pervik

Supažindiname

ESTIJOS VAIKŲ LITERATŪROS CENTRAS

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai