KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

Jaunius Lingys ir Inga Mitunevičiūtė
Jaunius Lingys ir Inga Mitunevičiūtė

2019 m. rugsėjo 23–25 d. IBBY Lietuvos skyriaus pirmininkė Inga Mitunevičiūtė ir valdybos narys Jaunius Lingys dalyvavo Briuselyje vykusioje organizacijos EURead Generalinėje asamblėjoje. EURead (<www.euread.com>) – skaitymo skatinimo srityje dirbančių organizacijų konsorciumas, vienijantis 28 Europos ne pelno organizacijas. Pagrindinis šio susivienijimo tikslas – dalytis skaitymo skatinimo patirtimi, žiniomis, kurti ir plėtoti naujas skaitymo skatinimo strategijas ir modelius. EURead siekia vienyti Europos Sąjungos institucijas, politikus, verslą ir visuomenines organizacijas, keldamas tikslą pagerinti raštingumo ir skaitymo kultūros lygį visoje ES.

Gavęs Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos rekomendaciją, Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius 2018 m. pabaigoje tapo EURead nariu ir yra vienintelė Lietuvos institucija, dalyvaujanti šios organizacijos veikloje. Sumokėjus metinį tarptautinio nario mokestį, nuo šių metų pradžios IBBY Lietuvos skyriaus atstovai įsitraukė į šios organizacijos veiklą, dalyvavo ankstyvajam skaitymui skatinti skirtose virtualiose konferencijose, pasitarimuose ir kt.

EURead Generalinė asamblėja apibendrina šalių narių metų patirtį, ja dalijasi, numato ateities gaires, planuoja, kaip užmegzti aukščiausio rango politikų (dirbančių Europos Parlamente ir kitose ES institucijose) ir skaitymo skatinimo srityje dirbančių visuomenininkų ryšius. IBBY Lietuvos skyriaus atstovams buvo įteiktas EURead organizacijos sertifikatas už skaitymo skatinimą Lietuvoje ir užsienyje.

 

Spalio 2–lapkričio 17 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos V a. atrijuje veikė Kęstučio Kasparavičiaus knygų iliustracijų paroda „Dirigentas su teptuku“, surengta tarptautinės konferencijos „Vaizdų kalba vaikų literatūroje“ proga.

K. Kasparavičius – vienas ryškiausių Lietuvos vaikų knygų dailininkų. Jį galima lengvai atpažinti iš skaidrių, akvarelės technika lietų iliustracijų. Sukurta daugiau nei 60 iliustracijų įvairioms Lietuvos ir užsienio leidyklų knygoms, jos išverstos į 28 pasaulio kalbas. Šiai parodai autorius atrinko 62 iliustracijas iš 16 knygų.

Paroda sulaukė didelio lankytojų susidomėjimo. Labiausiai pasisekė toms moksleivių grupėms, kurioms ekspoziciją, pasidalydamas prisiminimais ir įdomiomis detalėmis, kaip gimė vienas ar kitas piešinys, kurio nors personažo vaizdas ar veidas, pristatė pats K. Kasparavičius.

 

Spalio 3 d. Kultūros ministerijoje vertėjai iš vokiečių kalbos Rūtai Jonynaitei įteikta Šv. Jeronimo premija. Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos ir Kultūros ministerijos sprendimu R. Jonynaitė įvertinta už ištikimybę originalo tekstui ir žodžio meistrystę.

Ilgametė IBBY Lietuvos skyriaus narė, buvusi valdybos narė R. Jonynaitė į lietuvių kalbą išvertė kelias dešimtis knygų vaikams, paaugliams ir suaugusiesiems. Ji yra keturis kartus apdovanota IBBY Lietuvos skyriaus premijomis už reikšmingiausius metų vertimus vaikams ir paaugliams. Du jos vertimai įtraukti į tarptautinį katalogą IBBY Honour List.

Nuoširdžiai sveikiname Rūtą ir linkime prasmingų, įkvepiančių ir įdomių darbų!

 

Spalio 8–31 d. Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento (VJLD) erdvėse veikė jaunos dailininkės Vilijos Kvieskaitės iliustracijų paroda. Grafikos dizainerė V. Kvieskaitė kartu su Benu Bėrantu yra sukūrusi paveikslėlių knygas Riešutortas ir Baubaimė (abi išleido „Nieko rimto“), kurias skaito ne tik Lietuvos, bet ir Prancūzijos, Vokietijos vaikai. Išraiškinguose piešiniuose vaizduojami žaismingi Riešutorto ir Baubaimės personažai atidžiai žvalgėsi nuo bibliotekos sienų kviesdami lankytojus drauge su jais pasinerti į nuotykius.

Konferencijos pranešėjai. Vygaudo Juozaičio nuotr.
Konferencijos pranešėjai. Vygaudo Juozaičio nuotr.

Spalio 9–10 d. vyko tarptautinė konferencija „Vaizdų kalba vaikų literatūroje“ ir kiti renginiai, kuriuos organizavo Nacionalinė biblioteka kartu su IBBY Lietuvos skyriumi, vykdydami LR kultūros ministerijos ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos patvirtintą Skaitymo skatinimo programą.

Lietuvos Respublikos Seime vykusios konferencijos sesijose pranešimus apie paveikslėlių ir iliustruotas knygas, komiksus skaitė mokslininkai Jolita Liškevičienė, Kai’us Mikkonenas (Suomija), Maria Lassén-Seger (Suomija) ir Anne Skaret (Norvegija). Apie vizualinį raštingumą pasakojo iliustruotoja Stella East (Kanada, Norvegija), psichologė Asta Blandė (Lietuva), buvusi Švedijos skaitymo ambasadorė Anne-Marie Körling (Švedija), IBBY Italijos skyriaus viceprezidentė Deborah Soria (Italija). Apie paveikslėlių knygų kūrybą patirtimi ir mintimis dalijosi kūrėjos Miriam Moss (Didžioji Britanija), Åsa Lind (Švedija), Anete Melece (Latvija), Joanna Bartosik (Lenkija) ir Aušra Kiudulaitė.

Lampedūzos bibliotekos iniciatorė Deborah Soria. Vygaudo Juozaičio nuotr.
Lampedūzos bibliotekos iniciatorė Deborah Soria. Vygaudo Juozaičio nuotr.

Konferencijos vaizdo įrašą („Tarptautinė konferencija „Vaizdų kalba vaikų literatūroje“) galima pažiūrėti „YouTube“ kanale arba IBBY Lietuvos skyriaus svetainėje (<ibbylietuva.lt>, rubrika „Veikla“).

Antrąją renginio dieną įvairiose Nacionalinės bibliotekos erdvėse Lietuvos ir užsienio iliustruotojai S. East, J. Bartosik, A. Melece, A. Kiudulaitė kvietė mažuosius skaitytojus į kūrybines dirbtuves, įvyko susitikimas su britų rašytoja M. Moss.

Suaugusieji – bibliotekininkai, mokytojai, rašytojai, iliustruotojai ir kiti besidomintys vaikų literatūra – turėjo galimybę su D. Soria pasimokyti, kaip dirbti su betekstėmis knygomis, o vėliau – pasiklausyti dr. J. Liškevičienės moderuojamos diskusijos „Ko reikia sėkmingai paveikslėlių knygai?“, kurioje dalyvavo M. Moss, A. Melece, J. Bartosik, A. Kiudulaitė ir B. Bėrantas.

 

Spalio 14–gruodžio 31 d. Nacionalinės bibliotekos VJLD Renginių kambaryje buvo galima susipažinti su betekstėmis knygomis, išleistomis įvairiose užsienio šalyse. Knygos be teksto – tai ypatinga paveikslėlių knygų rūšis, kur informacija pateikiama vien vizualiomis priemonėmis, todėl jos suprantamos visiems žmonėms, nesvarbu, kokia kalba jie kalba, koks jų išsilavinimas ar gebėjimai.

Tokia po pasaulį keliaujanti beteksčių knygų paroda yra tarptautinio IBBY projekto „Bežodės knygos: iš pasaulio į Lampedūzą ir atgal“ dalis. Italijai priklausančioje Lampedūzos saloje, daugeliui pabėgėlių tampančioje vieta, kur pirmiausia susipažįstama su Europa ir jos kultūra, IBBY Italijos skyriaus iniciatyva buvo įkurta biblioteka ir pradėtos kaupti betekstės knygos. Tokių knygų kolekcijos sąrašą galima rasti IBBY svetainėje (<ibby.org>) .

Pagrindinis IBBY organizacijos vykdomo projekto uždavinys – rinkti betekstes įvairių pasaulio šalių knygas ir skleisti informaciją apie jas. Vienas sukauptos šių knygų kolekcijos egzempliorius patenka į Lampedūzos biblioteką, kitas atidedamas keliaujančios parodos ekspozicijai. Pirmoji sukaupta beteksčių knygų kolekcija eksponuota Bolonijos vaikų knygų mugėje 2013 m. Šiemet į Lietuvą atkeliavo 55 betekstės įvairaus amžiaus žmonėms skirtos paveikslėlių knygos, atrinktos iš vėlesnių metų kolekcijų. Nacionalinė biblioteka įsigijo visą šių knygų kolekciją ir po Naujųjų metų šios unikalios knygos papildys VJLD knygų fondą.

 

Lapkričio 16–17 d. Vilniaus mokytojų namuose vyko trečiasis vaikų ir paauglių literatūros festivalis „Vaikų knygų sala“. Pagrindiniai renginio organizatoriai – Justinas Vancevičius ir Kotryna Zylė.

Festivalyje vyko knygų mugė „Knygų uostas“, kurioje knyginę produkciją pristatė 18 leidėjų. Mokytojų namuose buvo sukurta tikra vaikų knygų sala – įkurtos Mažylių ir Pojūčių erdvės, Tėčio rašytojo kambarys, „Ponas kampas“, Raudonoji ir Baltoji salės, kur vyko knygų pristatymai. Susitikimuose su skaitytojais dalyvavo Lietuvos kūrėjai Tomas Dirgėla, Inga Dagilė, Lina Itagaki, B. Bėrantas, Tania Rex, Indrė Pavilonytė, Martynas Pavilonis, Greta Alice, Rasa Jančiauskaitė, Kotryna Zylė, Monika Vaicenavičienė, taip pat rašytojas, skaitymo skatinimo iniciatyvų organizatorius iš Islandijos Ævaras Þóras Benediktsonas ir knygininkė Mariela Nagle iš Vokietijos.

Į ypatingų potyrių pasaulį festivalyje kvietė Pojūčių teatras. Jis sukūrė specialų pasirodymą pagal naują Modestos Jurgaitytės ir R. Jančiauskaitės knygą Ypatingas, kuri pasakoja apie didelę širdį turintį vaiką. Išskirtinį muzikos, žodžių ir vaizdo pasirodymą pagal I. Pavilonytės ir M. Pavilonio knygą apie marmius sukūrė aktorių ir muzikantų trupė „WhaleSounds“, o patys mažieji galėjo pasinerti į labai alkano vikšrelio nuotykius, žiūrėjo interaktyvaus judesio spektaklį pagal garsią Erico Carle’s paveikslėlių knygą.

Profesionalams buvo skirtas šeštadienio knygų kūrėjų vakaras, kurio programoje dalyvavo jau minėti kūrėjai, taip pat rašytojos Renata Šerelytė ir Eglė Ramoškaitė, leidėjas J. Lingys, Lietuvos leidėjų asociacijos vykdomoji direktorė Rūta ElijošaitytėKaikarė, Lietuvos kultūros instituto Projektų ir programų skyriaus vadovė Rūta Nanartavičiūtė ir kt. Kamerinėje salėje vyko diskusijos šiomis temomis: „Kūrėjų PiaR’as – gebėjimas, kurį reikia lavinti, ar gėda?“, „Lietuvių autorių knygų jaunimui (ne)būtis“, „Kaip Lietuvos autoriams atsirasti pasaulio knygynų lentynose?“, „Autorius – knyga – leidykla. Atvirai apie honorarus ir santykius“.

Rūta Nanartavičiūtė, Tomas Dirgėla, Lina Itagaki, Justinas Vancevičius. Vygaudo Juozaičio nuotr.
Rūta Nanartavičiūtė, Tomas Dirgėla, Lina Itagaki, Justinas Vancevičius. Vygaudo Juozaičio nuotr.

Gruodžio 4 d. Nacionalinės bibliotekos Meno erdvėje vyko diskusija „Vaikų literatūros kūrėjas: įvaizdis ir siekiai“. Joje dalyvavo vaikų ir paauglių rašytojai Ilona Ežerinytė ir T. Dirgėla, Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos bibliotekininkė ir mokytoja Edita Šlekienė ir reklamos mokyklos „The Atomic Garden Vilnius“ dėstytoja, tinklaraščio „Ū ilgoji“ įkūrėja Aistė Jūrė. Pokalbį moderavo IBBY Lietuvos skyriaus pirmininkė Inga Mitunevičiūtė.

Tai buvo paskutinė renginių ciklo „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ diskusija šiemet ir apskritai paskutinis šio tęstinio projekto renginys. Vykdytojai nusprendė projekto nebetęsti.

Šio rudens sezone vyko dar dvi ciklo diskusijos: rugsėjo 25 d. – „Tremtis vaikų literatūroje: ar jau esame pajėgūs kalbėti apie tai su vaikais?“ (dalyvavo knygos Sibiro haiku autorė Jurga Vilė, mokytoja lituanistė ir vadovėlių autorė Inga Gresienė, psichologė prof. dr. Danutė Gailienė, moderavo doc. dr. Kęstutis Urba) ir spalio 28 d. – „Vaikų literatūros festivaliai. Kodėl jie svarbūs autoriams ir skaitytojams?“ (mintimis ir įžvalgomis dalijosi iliustruotojos A. Kiudulaitė ir L. Itagaki, rašytojas T. Dirgėla, LKI atstovė R. Nanartavičiūtė, moderavo festivalio organizatorius J. Vancevičius).

Be jau minėtų diskusijų, įgyvendinant projektą šiemet buvo sukurti keli filmukai, edukaciniai pokalbiai su specialistais: „Suporuotos knygos: ugdome skaitytojų kritinį mąstymą“ (pristato Diana Gancevskaitė), „Interaktyvus literatūros skaitymas su vaikais: kaip aktualizuoti klasiką“ (J. Vancevičius), „Skaitome su vaikais iki 7 metų: ką galėtų padaryti tėvai ir ko galėtų nedaryti?“ ir „Skaitome su vaikais iki 7 metų: skaitome ir kalbamės apie tai, ką perskaitėme“ (doc. dr. Vaiva Schoroškienė).

Visus projekto „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ vaizdo įrašus galima rasti IBBY Lietuvos skyriaus svetainės rubrikoje „Veikla“. Projekto rėmėjai ir partneriai – Lietuvos kultūros taryba ir Nacionalinė biblioteka.

 

Jungtinės Karalystės knygų iliustruotojų apdovanojimuose „The Cheltenham Illustration Awards“, kuriuos organizuoja Glosteršyro universitetas, šiemet įvertintas ir lietuvių vaikų knygų kūrėjas, IBBY Lietuvos skyriaus narys M. Pavilonis.

Kasmet skelbiamuose knygų iliustruotojų apdovanojimuose šiemet dalyvavo apie 900 kandidatų iš viso pasaulio. Apdovanojimui, teikiamam dviejose kategorijose – studentų ir jau pripažintų iliustracijos meno profesionalų, – buvo atrinkti tik septyni menininkai. Apdovanojimai skirti keturiems profesionalams, tarp kurių pateko ir mūsų šalies atstovas, ir trims pradedantiesiems kūrėjams.

Šiemet komisija ypatingą dėmesį skyrė kūriniams kitoniškumo ir vienybės temomis. M. Pavilonis apdovanotas už vaikų knygos Marmiai. Olis ir dažų kibirėlis (2019, „Alma littera“) iliustracijas. Paveikslėlių knygų ciklą apie marmius jis kuria kartu su dvyne seserimi Indre.

„The Cheltenham Illustration Awards 2019“ laureatų darbai lapkričio 9–gruodžio 22 d. eksponuojami Straudo miesto Parko muziejuje. Vėliau paroda, papildyta dar 23 darbais, bus rodoma kituose miestuose, o 2020 m. – Londono knygų mugėje. Lapkritį publikuotame albume, be šių metų laimėtojų ir nominantų, galima išvysti ir daugiau lietuviškų pavardžių.

Tai ne pirmas kartas, kai M. Pavilonis sulaukia tarptautinio įvertinimo. Menininkas jau du kartus buvo įtrauktas į prestižinio leidinio Lürzer’s Archive 200 geriausių pasaulio iliustruotojų sąrašą.

 

Į vaikų knygų katalogą The White Ravens 2019 įtraukta viena lietuvių autorių knyga. Tai dviejų jaunų kūrėjų – IBBY Lietuvos skyriaus nario B. Bėranto ir V. Kvieskaitės – paveikslėlių knyga Baubaimė (2018, „Nieko rimto“).

Miunchene veikianti Tarptautinė jaunimo biblioteka kaupia vaikų ir paauglių knygas iš viso pasaulio. Kasmet jos fondą papildo 10 000 vnt. leidinių. 200 gražiausių ir reikšmingiausių knygų su trumpomis anotacijomis išrenkamos ir pristatomos kas dveji metai leidžiamame kataloge The White Ravens. Informacinė katalogo bazė prieinama internetu <https://www.ijb.de/en/ reference-library/white-ravens-online.html>.

IBBY Lietuvos skyrius pateikė tris vaikų ir (ar) paauglių knygas iš Lietuvos įrašyti į IBBY Honour List 2020 katalogą ir gavo iš Bazelyje veikiančio IBBY sekretoriato patvirtinimą, kad tai bus padaryta. IBBY Honour List – tai nacionalinių IBBY skyrių pateiktos reikšmingiausios vaikų ir paauglių knygos, išleistos per pastaruosius trejus metus. Iliustruotas, anotuotas knygų katalogas su informacija apie autorius pasirodo atskiru leidiniu ir pristatomas IBBY kongresuose. Į pristatymą kviečiami į katalogą įtrauktų knygų kūrėjai ir leidėjai.

Visų Lietuvos atstovų, įrašytų į šį svarbiausią IBBY leidinį, galima rasti IBBY Lietuvos svetainės rubrikoje „Apdovanojimai“.

Nominantus garbingam 2020 m. įvertinimui rinko IBBY Lietuvos skyriaus nariai. Kiekvienoje kategorijoje buvo galima balsuoti už vieną iš trijų siūlomų kandidatų. Susumavus balsus ir valdybai patvirtinus rezultatus, 2020 m. IBBY Garbės sąrašo diplomais galės džiaugtis šie Lietuvos kūrėjai:

  • rašytojų grupėje – Jurga Vilė už knygą Sibiro haiku (leidykla „Aukso žuvys“),
  • iliustruotojų grupėje – Lina Dūdaitė už knygą Sivužas (leidykla „Tikra knyga“),
  • vertėjų grupėje – Viltarė Urbaitė už Emmi Itärantos knygos Vandens skonis vertimą iš suomių kalbos (leidykla „Nieko rimto“).

Katalogas bus pristatytas 37-ajame IBBY kongrese, kuris vyks 2020 m. rugsėjo 5–7 d. Maskvoje (<ibbycongress2020.org/en>).

 

2020 m. Astridos Lindgren atminimo premijai (ALMA) nominuoti 237 autoriai iš 68 šalių. Tarp nominantų – ir vienuoliktą kartą IBBY Lietuvos skyriaus pasiūlytas vaikų knygų kūrėjas ir iliustruotojas K. Kasparavičius. Kitų metų ALMA laureatas bus paskelbtas 2020 m. kovo 31 d. Astridos Lindgren atminimo premijos laimėtojas gauna 5 mln. Švedijos kronų (apie 490 000 Eur). Tai didžiausia vaikų literatūros premija pasaulyje.

 


Jau tradicinė akcija „Metų knygos rinkimai“ vėl kviečia skaitytojus rinkti labiausiai patikusias lietuvių autorių knygas. Šiemet knygų penketukai buvo renkami keturiose kategorijose: vaikų, paauglių (išrinktas ketvertukas), suaugusiųjų prozos ir suaugusiųjų poezijos. Į penketukus atrinktos šiuolaikinių lietuvių autorių knygos, išleistos nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. iki 2019 m. rugpjūčio 31 d.

Vaikų ir paauglių knygas šiemet atrinko ši komisija: doc. dr. K. Urba, literatūrologė Eglė Baliutavičiūtė, dr. Aurelija Gritėnienė (Lietuvių kalbos institutas), Rita Karpavičienė (Panevėžio r. Raguvos gimnazijos mokytoja) ir literatūros kritikė Danguolė Šakavičiūtė.

Už labiausiai patikusias knygas galima balsuoti iki 2020 m. vasario 14 d. interneto svetainėje metuknyga.lt, elektroniniu paštu metuknyga@lrt.lt arba paštu adresu: „Metų knygos rinkimams“, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Gedimino pr. 51, LT-01109 Vilnius.

Daugiausia skaitytojų balsų surinkusių knygų autoriai bus apdovanoti Vilniaus knygų mugėje 2020 m. vasario mėnesį.

 

Į vaikų Metų knygos vardą pretenduoja šios knygos:

Dovilės Zavedskaitės Lietus ir skafandras (iliustr. Jurga Šarmavičiūtė, Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, 2019),

Ignės Zarambaitės Stebuklingi senelio batai (iliustr. Vanda Padimanskaitė, Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, 2019),

Pauliaus Norvilos ir Jurgos Šulskytės Strykt pastrykt (Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, 2019),

Tomo Dirgėlos Benas – sapnų siuvėjas (iliustr. Dalia Karpavičiūtė, „Tyto alba“, 2018),

Vytauto V. Landsbergio Pūkis karalius (iliustr. Dalia Karpavičiūtė, „Dominicus Lituanus“, 2018).

 

Į paauglių Metų knygos vardą pretenduoja šios knygos:

Ilonos Ežerinytės Skiriama Rivai („Dominicus Lituanus“, 2018),

Kotrynos Zylės Sukeistas („Aukso žuvys“, 2019),

Audronės Meškauskaitės, Aurinos Venislovaitės, Ingos Dagilės Istorijos skanėstai („Žalias kalnas“, 2018),

Vytauto V. Landsbergio Žalčių karalienė („Dominicus Lituanus“, 2019).


 


IBBY Lietuvos skyrius ir Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas tradiciškai kviečia 1–10 kl. vaikus ir paauglius rinkti mėgstamiausių knygų penketukus. Iki dešimties 2019 m. perskaitytų ir labiausiai patikusių knygų sąrašus (anketas) iki 2019 m. kovo 2 d. prašom siųsti adresu: Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas, Gedimino pr. 51, LT-01109 Vilnius arba el. paštu: reda.tamuliene@lnb.lt. Pageidaujamos ne kolektyvinės, o individualios anketos. Daugiau informacijos ir anketos formą (taip pat ir internetinę) rasite mūsų svetainėje www.ibbylietuva.lt.


Rašė R. K.

2019 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

 

 

 

Žurnalo partnerė –  Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

 

 

 

 

Gerbiamieji!

Šiuo numeriu „Rubinaitis“ baigia vykdyti Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo remtą projektą „Vaikų literatūros patirčių analizė ir sklaida“, kuriam buvo skirta 5 500 eurų.

Dar aktualesnė žinia, kad žurnalas baigia 25-uosius gyvavimo metus. Įdomu spėlioti, kiek ištikimų skaitytojų turėjome per tą ketvirtį amžiaus, kiek jų atsiverčia ir šį numerį. Kai kurie galbūt tik pirmą kartą?.. Visus – ir seniai, ir tik dabar atradusius „Rubinaitį“ – kviečiame jį užsiprenumeruoti „Lietuvos pašto“ skyriuose arba svetainėje „Prenumeruok.lt“.

Ir kiekvienam iš Jūsų linkime dvasiškai turtingų 2020-ųjų!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2019 Nr. 4 (92)

 

 

Įžanginis

Apie ką ne(pa)galvoja vaikų rašytojai

Straipsniai

TĖVAS LIETUVIŲ STEBUKLINĖSE PASAKOSE
VAIŽGANTO MOKYKLINĖ PASAKA („PARS PRO TOTO“)*

Sukaktys

LITERATŪROS POKŠTININKAS JULIANAS TUWIMAS

Mano vaikystės skaitymai

REIKIA KALBĖTI APIE VISKĄ

Paskaitykim, mama, tėti!

ATMINTIS

Atidžiu žvilgsniu

Ar pokariu būta žalčių ir karalienių?
Apie varles, dyką lietų ir dykumos jausmą
Kamanė jazminų sūpuoklėse
Prisukamo princo kronikos

Užklasinis skaitymas

NATALIE BABBITT „AMŽINIEJI TAKIAI“ PAMOKOJE

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai