Skausmo pamokos

 

„10+“ serija toliau supažindina su bemaž šimtmetį Lietuvoje lauktomis klasikinėmis XIX a. pabaigos – XX a. pradžios knygomis. Pirmąkart į lietuvių kalbą išversta amerikiečių rašytojos Susanos Coolidge (1835–1905) knyga Ką nuveikė Keitė* yra pirmoji iš penkių knygų apie Keitę ir jos artimuosius. Minėtoje serijoje greta Eleanoros H. Porter Polianos, iš dalies Frances H. Burnett Paslaptingo sodo ir kitų knygų ji toliau puoselėja vadinamosios mergaičių literatūros tradiciją. Nors pasirodžiusi daugiau nei prieš šimtmetį (1873), knyga nepaseno, mat Didžioji gyvenimo mokykla atvira visiems ir veiks tol, kol gyvuos žmonija. Pagrindinė knygos veikėja Keitė baigia Skausmo mokyklą – taip autorė vadina ketverius jos gyvenimo metus, pareikalavusius valios pastangų.

„Aš noriu nuveikti ką nors didinga“ – tokie buvo mergaitės ketinimai, kai ji dar nieko nežinojo apie Skausmo mokyklą, kai dažnai pakildavo į svajonių ir fantazijos erdves. Aukštas ir platus sūpynių skrydis bei staigus kritimas padalijo Keitės gyvenimą. Prieš ir po – du bręstančios mergaitės gyvenimo etapai, dvi knygos siužeto dalys. Pirmoje dalyje autorė vaizduoja vaikų pilnas gyvenimo erdves: gamtos kampelį, vadinamą Rojumi, tamsią belangę pastogę, kurią, anot autorės, „dėl nesuvokiamų priežasčių vaikai ypač buvo pamėgę“. Ten jie žaidžia suaugusius žmones, ten rengia „literatūrines piestas“ ir t. t. Šiandien tokia atmosfera, žavinti vaikystės autentiškumu, mums pažįstama iš Astridos Lindgren knygų Padaužų kaimo vaikai, Mūsų visų Madikė ir kt. Antroje knygos dalyje nelaimė ir skausmas Keitę priverčia gyventi kitaip. Fiziškai daug ko ji negali pajėgti, tačiau dabar turi laiko apmąstymams. Keitei padeda teta Helena, subtiliais metodais mokanti Mokytoja, pati jau išėjusi Skausmo mokyklą. Senutė spinduliuoja begaline meile. Ji kalba apie Didįjį, nematomą, bet jaučiamą gyvenimo Mokytoją, kuris globoja tai Skausmo, tai Meilės mokykloje. Taip autorė priveda mus prie krikščionybės tiesų. Keitė išmoksta mylėti ir patirti kitų meilę, nebūti aplinkiniams našta, o teikti džiaugsmą. Vidinė stiprybė leidžia jai vėl pajusti po kojomis žemę ir pasiruošti naujam skrydžiui.

Ši knyga yra su skaudžiu gyvenimo tiesų prieskoniu, bet drauge skleidžia krikščioniškos meilės, dvasios stiprybės ir gerumo spindulius, dvelkia taip mūsų pasigendama darna ir jaunuosius skaitytojus įtikina, jog reikia ir galima išsilaikyti net sunkiausiomis gyvenimo valandomis.

_______________________________

* Coolidge, Susan. Ką nuveikė Keitė / iš anglų k. vertė Viltaras Alksnėnas; iliustr. Eglė Kuckaitė. – Vilnius: Alma littera, 1999. – 224 p.: iliustr. – (10+).

Žurnalas „Rubinaitis“, 1999 Nr. 2 (12)

 

Įžanginis

Vaikų literatūros amžiaus pabaiga

Straipsniai

Vaikų literatūra – mokymo ir studijų disciplina (Iš vaikų literatūros dėstymo istorijos 1918–1940 m.)
Gamtos vaizdo funkcija V. Dautarto prozoje paaugliams
M. Vainilaičio „Bruknelės“* veikėjų pasaulis
„Narnijos kronikų“ pasaulis*

F. H. BURNETT 150-OSIOMS GIMIMO METINĖMS

Jausmų pokylis

Paskaitykim, mama

Linksmasis Kaliausė (Ištrauka)

Mano vaikystės skaitymai

„Požiūris į knygą mano vaikystės namuose buvo sakralinis...“

Atidžiu žvilgsniu

Obeliuose – smagu
Salos daugiau nei jausmų

Kronika

Seminarai, šventės, konkursai

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai