KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

 

B. Brazdžionis (dešinėje) ir J. Linkevičius
B. Brazdžionis (dešinėje) ir J. Linkevičius

2001 m. gegužės 23 d. Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto Posėdžių salėje, įvyko Jono Linkevičiaus monografijos Po girią vaikščiojo poetas pristatymas. (Už šią knygą autorius buvo apdovanotas Varėnos rajono savivaldybės premija.) Renginį organizavo VDU ir Pasaulio lietuvių kultūros, mokslo ir švietimo centras, o į jį susirinko daug žymių literatūros ir kultūros veikėjų. Poetas Robertas Keturakis pasidžiaugė monografija apie Anzelmą Matutį, kuris savo eilėraščiais užaugino jau bene keturias kartas. Poetas Bernardas Brazdžionis pasidalijo prisiminimais apie A. Matučio ir Kosto Kubilinsko pirmuosius žingsnius literatūroje. Vakarą užbaigė kompozitoriaus Juozo Gaižausko ir jo šeimos kvarteto atliekama muzikinė pjesė „Saulės taku“, kurią kompozitorius sukūrė įsiklausęs į A. Matučio poetinį žodį.

 

Gegužės 23 d. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje įvyko JAV gyvenančio rašytojo Algirdo Gustaičio knygos vaikams Algio Trakio ir taksiuko Šleivio nutikimai pristatymas („Lietaus“ leidykla, 2001). Jame dalyvavo knygą iliustravęs šiaulietis dailininkas Andrius Repšys, leidyklos atstovai, ŠU dėstytojai, suaugusieji ir vaikai bei taksų veislės šuniukai. Šventės dalyviai papasakojo apie autorių, knygos atsiradimo aplinkybes, ją komentavo ir vertino. Aktorė Olita Dautartaitė paskaitė knygos ištrauką ir papasakojo apie viešnagę rašytojo namuose. Paties autoriaus žodį šventės dalyviai išgirdo iš vaizdajuostės. Renginio metu veikė A. Gustaičio publikuotų darbų, nuotraukų ir apžvalginių straipsnių paroda.

 

Birželio 6 d. Panevėžio apskr. G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Edukacinės literatūros ir muzikos centre įvyko krašto bibliotekininkų seminaras „Moksleivių skaitymo galimybių plėtra: mokyklų ir bibliotekų patirtis“. Seminare dalyvavę bibliotekininkai ir pedagogai kalbėjo apie vaikų skaitymo motyvus (Panevėžio 4-osios vidurinės mokyklos mokytojos Laimos Niedvarienės pranešimas), kėlė klausimą dėl vaikų popamokinio skaitymo knygų sąrašų (Panevėžio vaikų bibliotekos „Šaltinėlis“ vedėja Virginija Kauneckienė) ir aptarė tolesnį tarpusavio bendradarbiavimą. Apie knygos reikšmę paauglio gyvenime kalbėjo VU socialinių mokslų daktaras Vytautas Navickas, o docento Kęstučio Urbos pranešimo tema – „Populiarumo mįslė: Roaldo Dahlo knygos“.

 

Birželio 15 d. M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centre vyko apskritojo stalo renginys „Pažintinė literatūra vaikams ir paaugliams“, skirtas knygotyrininkės, socialinių mokslų daktarės Genovaitės Raguotienės septyniasdešimties metų jubiliejui. Pokalbyje dalyvavo ir savo mintis apie pažintines vaikų knygas, jų leidybos privalumus ir problemas išsakė Danguolė Viliūnienė („Alma littera“), Stasys Kavaliauskas („Mažasis vyturys“), Stanislovas Petrauskas („Šviesa“), Margarita Dautartienė („Vaga“). Paskui skambėjo gražūs sveikinimų žodžiai jubiliatei.

 

Rugpjūčio 7 d. Vaikų literatūros centre lankėsi viešnios iš Amerikos – vaikų literatūros konsultantė Nancy McKinley ir Hackley mokyklos direktorė Ellen C. Swihart. Jos atvyko į Lietuvą susipažinti su vaikų bibliotekų padėtimi ir problemomis, keliavo po įvairius Lietuvos miestus ir miestelius. Vaikų literatūros centre N. McKinley ir E. Swihart susižavėjusios stebėjo Vidos Narščiuvienės improvizacijas su lėlėmis, domėjosi vaikų literatūros ir skaitymo klausimais. Didelį įspūdį viešnioms padarė „Rubinaičio“ žurnalas, o sužinojusios apie grėsmingas jo finansines problemas, jos paaukojo 100 dolerių, užrašydamos tokią dedikaciją: „Kad žurnalas išliktų“.

 

Pastebėjusi „Rubinaičio“ žurnale publikuojamus mokiniams rekomenduojamos literatūros sąrašus, į redakciją kreipėsi „Katalikų pasaulio“ leidykla, prašydama informuoti bibliotekininkus, jog leidykloje dar galima mažesne kaina įsigyti pirmuosius keturis C. S. Lewiso „Narnijos kronikų“ tomus (Liūtas, burtininkė ir drabužių spinta, Mago sūnėnas ir kt.). Leidyklos adresas: Dominikonų g. 6, Vilnius; tel. (8 22) 22 24 22.

 

Būsimųjų P. Mašioto skaitymų, kurie turėtų įvykti 2001 m. gruodžio 19 d., tema „Svetimas / kitoks vaikų literatūroje“. Kviečiame dalyvauti visus, norinčius paanalizuoti, aptarti neįprastus, kuo nors ypatingus vaikų literatūros pasaulio personažus. Pranešėjai savo temas privalėtų pranešti Vaikų literatūros centrui arba „Rubinaičio“ redakcijai iki spalio 15 dienos.

 

Birželio 27 d. Helsinkyje, sulaukusi 86 metų, mirė rašytoja Tuvė Janson (Tove Jansson), kuri sukūrė populiarias istorijas apie Trolius Mumius, išgarsinusias ją visame pasaulyje.

T. Janson gimė 1914 m. rugpjūčio 9 d. Helsinkyje, švedų menininkų šeimoje, todėl ir pati Tuvė knygas rašė gimtąja švedų kalba. Jau vaikystėje T. Janson pasižymėjo begaline vaizduote, mėgo piešti. Baigusi mokyklą, 1930–1937 m. Stokholme, Helsinkyje, Paryžiuje, Florencijoje studijavo dailę.

1939 m. T. Janson parašė ir iliustravo pirmąją istoriją apie Trolius Mumius Mažieji Troliai ir Didysis potvynis, tačiau išleista ji buvo tik po šešerių metų. 1945–1970 m. T. Janson parašė devynias knygas apie Trolius Mumius: aštuonias apysakas ir trumpų pasakų rinkinį Nematomas vaikas. Jos buvo išverstos į daugiau kaip 30 pasaulio kalbų, o aštuntajame dešimtmetyje Japonijoje sukurti animaciniai filmai išpopuliarino šiuos herojus visame pasaulyje. Pirmoji T. Janson knyga lietuvių kalba pasirodė 1969 m. Iki šiol Lietuvoje jau išleisti septyni jos kūriniai apie Muminukus. Trolių Mumių pasaulis ­ autorės sugalvota idealios darnos karalystė, kurioje vyrauja meilė, pakantumas ir supratimas. Nuo 1970 m. T. Janson vaikams neberašė, o suaugusiesiems ji yra parašiusi apsakymų, pjesių, televizijos serialų scenarijų.

Rašytoja ir dailininkė T. Janson daug nusipelnė paveikslėlių knygų ir komiksų istorijai. 1940 m. „Ny Tid“ žurnale pasirodė pirmoji paveikslėlių serija Troliai Mumiai ir pasaulio žlugimas. Kai 1954-aisiais „London Evening Standart“ išspausdino T. Janson komiksus, menininkė sulaukė tarptautinės sėkmės. Komiksai buvo išversti į 60 kalbų ir išleisti keturiasdešimtyje šalių. 1953–1965m. išėjo devyni piešinių apie Trolius Mumius tomai. T. Janson yra iliustravusi visas savo knygas, taip pat L. Kerolio Alisą, R. R. Tolkino, Z. Topelijaus knygų, surengusi apie 10 tapybos parodų.

T. Janson yra pelniusi daugiau kaip 30 įvairiausių apdovanojimų. 1966 m. ji gavo aukščiausią vaikų rašytojams skirtą apdovanojimą – H. K. Anderseno medalį. Nedidelėje saloje prie Nantali miesto 1987 m. įrengtas parkas-muziejus „Muminukų slėnis“. Apie Trolių Mumių nuotykius pasakojančios knygos, komiksai ir animaciniai filmai džiugino ir džiugins dar ne vieną vaikų kartą.

Parengė R. K.

 

Gerbiamieji skaitytojai!

Mūsų žurnalo redkolegija ir IBBY Lietuvos skyriaus valdyba vis dėlto ryžtasi skelbti prenumeratą 2020 metams – galbūt tik pirmiesiems dviem numeriams, nes jeigu ir vėl negausime paramos, kažin ar bus įmanoma leidybą tęsti. Kadangi paskutinysis šių metų numeris  turėtų pasirodyti tik gruodžio mėnesį, dėl prenumeratos turime Jus informuoti jau dabar.

„R u b i n a i č i o“ PRENUMERATA turėtų būti priimama Lietuvos pašo skyriuose. Prenumeratos kaina lieka ta pati – 4 litai už vieną numerį. Atkreipiame dėmesį, jog kiekvieną naują numerį galima užsisakyti likus keletui savaičių iki naujo ketvirčio pradžios. Mūsų žurnalas teoriškai gali pasirodyti bet kurį ketvirčio mėnesį, todėl prasidėjus tam ketvirčiui prenumerata nepriimama.

 

 

INFORMUOJAME, kad redakcijoje dar galima įsigyti kai kuriuos ankstesnius mūsų žurnalo numerius. Jų kainos tokios: Nr. 1, 2, 4, 5 – po 2 Lt, Nr. 8–11 – po 3 Lt, Nr. 12–18 – po 4 Lt. Skambinkite, rašykite – atsiųsime.

Keičiasi mūsų redakcijos telefono numeris. Dabar jis bus toks: (8-22) 49 64 54.

 

 

Kurie ankstesnieji „Rubinaičio“ numeriai gali būti naudingi IX ir X klasių literatūros mokytojams, taip pat ir bibliotekininkams?

Nr. 1 (1994; toliau pateikiame ištisinę žurnalo numeraciją) – yra straipsnis apie J. D. Selindžerį, interviu su M. Martinaičiu; Nr. 5 (1996) – interviu su S. Geda; Nr. 8 (1998) – pokalbis su Just. Marcinkevičium; Nr. 9 (1998) – M. Nikolajevos knygos „Kelias žemyn“ recenzija; Nr. 11 (1999) – straipsnis apie A. Puškino pasakas; Nr. 13 (2000) – straipsnis apie literatūrinės pasakos klasifikavimo galimybes; Nr. 14 (2000) – pokalbis su B. Pūkelevičiūte, V. Tekerėjaus „Rožės ir žiedo“ recenzija, K. Mazetti knygos „Bandykim nekalbėti apie Dievą“ recenzija; Nr. 15 (2000) – straipsnis apie O. Milašiaus pasakas; Nr. 17 (2001) – du straipsniai, skirti M. Valančiui.

Kai kuriuos iš šių numerių dar galima įsigyti „Rubinaičio“ redakcijoje. Skambinkite, rašykite – atsiųsime.

 

 

D Ė M E S I O !

„R u b i n a i t į“ galima įsigyti Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centre, Vilniaus universiteto „Litteros“ knygyne, Šiaulių P. Višinskio viešojoje bibliotekoje, Panevėžio G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje, Klaipėdos bei Šiaulių universitetuose. Naujausi numeriai parduodami „Vagos“ knygynuose.

„R u b i n a i t i s“ laukia Jūsų laiškų, klausimų, siūlymų. Bibliotekininkų, mokytojų, kultūros darbuotojų, žurnalistų prašytume informuoti apie reikšmingesnius literatūros, kultūros renginius vaikams, su vaikais. Informaciją skelbsime „Kronikoje“ – įdomios idėjos gali įkvėpti kitus!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2001 Nr. 3 (19)

 

Įžanginis

VASARA IR KNYGOS

Straipsniai

JUOZO ERLICKO EILĖRAŠČIAI
KAIP PASIEKTI SĖKMĘ, ARBA HARIO POTERIO FENOMENAS*

350-osioms F. de Fenelono gimimo metinėms

NUOTYKIŲ ROMANAS KUNIGAIKŠČIUI

Mano vaikystės skaitymai

VAIKYSTĖ BUVO DIDELĖ

Supažindiname

TARPTAUTINĖ LITERATŪRINĖ J. KORČAKO PREMIJA

Atidžiu žvilgsniu

Švelnios mintys ir hormonų audra
„...aš nesu tik ta, kuri turi neįgalų brolį“ 
Ar tai meilė iš pirmo žvilgsnio?
Žaismingi nuotykiai, rimtos užuominos

Užklasinis skaitymas

IŠMOKTI AR PAMĖGTI?

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai