KNYGŲ ŠVIESA

Nuo 1967-ųjų kasmet balandžio 2-ąją, H. K. Anderseno gimimo dieną, minima Tarptautinė vaikų knygos diena. Ta proga kurios nors šalies rašytojas rašo kreipimąsi į pasaulio vaikus, o dailininkas kuria plakatą. 2004 m. plakatą ir kreipimąsi finansavo IBBY Graikijos skyrius kartu su Nacionaliniu knygų centru. Kreipimosi tekstą parašė garsi graikų vaikų rašytoja ir vertėja Angeliki Varella. Plakato autorius – žinomas dailininkas, knygų iliustruotojas Nicholas Andrikopoulos.

 

Brolis ir sesuo mėgo žaisti su gaubliu. Sukdavo jį, sukdavo, o tada užmerktomis akimis besdavo pirštu į vieną tašką. Ir jeigu tas taškas būdavo Pekinas, Madagaskaras ar Meksikas, ieškodavo bibliotekose knygų, pasakojančių apie tą vietovę.

Skaityti jiems patiko. Tai buvo smagu. Šviesa jų lange degdavo iki vėlumos. Knygų šviesos vedami, jie vaikščiojo palei Didžiąją kinų sieną, kartu su vikingais klausėsi vandenyno dainos, gyveno šalia senovės Egipto piramidžių, drauge su eskimais čiuožė rogėmis ant užšalusių ežerų, dalyvavo senovės Olimpijos žaidynėse ir buvo vainikuoti laukinio alyvmedžio šakelėmis.

Kai vaikai migdydavosi, pasakos, istorijos, legendos, vietovės, rašytojai ir herojai, švelniai liūliuodami, sumišdavo jų sapnuose: Ezopas nuo pačios Eifelio bokšto smailės porindavo Šahrazadai savo pasakėčias, Kristupas Kolumbas, plaukdamas laivu Misisipės upe, klausydavosi Tomo Sojerio pasakojant savo išdaigas, Alisa kartu su Mere Popins rogėmis keliaudavo į Stebuklų šalį, o Andersenas afrikiečių mitų vorui Anansei prie piramidės sekdavo savo pasakas.

Žaisti su gaubliu ir knygomis broliui ir seseriai buvo nepaprasta pramoga, kuri niekados nesibaigdavo. Jie rado būdą, kaip sklaidant puslapius tapti jūrininkais ir tyrėjais. Knygų šviesa padėjo broliui ir seseriai užkariauti Žemę, pažinti įvairias kultūras ir epochas, žavėtis jų margumu. Trumpai tariant, jie ištrūko iš savo mažo kambarėlio ir gyveno plačiajame pasaulyje. Visur skraidė, visur keliavo ir svajojo. Ir, aišku, pamiršdavo užgesinti šviesą!

‒   Vaikai, kada pagaliau eisite miegoti? ‒ šaukdavo tėvai. ‒ Jau vėlu. Gesinkite šviesą!

‒   Negalime, ‒ atsakydavo šie juokdamiesi. ‒ Knygų šviesa niekada negęsta.

Iš graikų k. vertė Diana Bučiūtė

Žurnalas „Rubinaitis“, 2004 Nr. 1 (29)

 

Apžvalgos

ĮVAIRIARAŠTIS METŲ AUDINYS (2003 m. lietuvių vaikų proza)
PASKUTINIS KANTRYBĖS LAŠAS (2003 m. vaikų poezija)

Vytauto Misevičiaus 80-osioms gimimo metinėms

RETOS VAIZDUOTĖS DARBŠTUOLIS
VYTAUTO MISEVIČIAUS LITERATŪRINĖS PASAKOS
DANUKAS DUNDULIUKAS IR JO „DRAUGIJA“

Mano vaikystės skaitymai

JAUSTI NEMATOMĄJĄ BŪTIES IR ŽMOGAUS GELMĘ

Paskaitykim, mama, tėti!

Vytautė Žilinskaitė

Supažindiname

ASTRIDOS LINDGREN ATMINIMO PREMIJA

Laiškai

Laiškai

Bibliografija

2003 m. VAIKŲ KNYGOS

Kronika. Informacija. Skelbimai

KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMA

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai