KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

Gintarė Adomaitytė
Gintarė Adomaitytė

Rugsėjo 26 d. Maleišiuose (Anykščių raj.) įvykusiuose Vaižganto skaitymuose rašytojai, IBBY Lietuvos skyriaus valdybos narei Gintarei Adomaitytei įteikta Vaižganto premija, įsteigta dviejų mūsų šalies kūrybinių organizacijų – Rašytojų ir Žurnalistų sąjungų. Nors premija skirta ne už vaikų literatūros kūrinį, bet už knygą Kelio dulkės, baltos rožės apie palaimintąjį Jurgį Matulaitį, džiaugiamės kartu su autore ir nuoširdžiai ją sveikiname.

 

Spalio 6 d. „Gimtojo žodžio“ leidykla pakvietė į „Neringos“ kavinę, kur vyko vakaras, skirtas Mykolo Sluckio knygos Milžinai nenorėjo karaliais būti, perleistos po beveik 50 metų pertraukos, sugrįžtuvės. Knyga pristatyta kaip tik šioje vietoje dėl to, kad kavinės freskos sukurtos remiantis šiuo kūriniu. Kaip pasakojo architektas Vytautas Nasvytis, su broliu Algimantu projektavęs šią kavinę ir sugalvojęs jai pavadinimą, jie stengėsi čia sukurti Kuršių nerijai artimą atmosferą, todėl konsultavosi su rašytoju M. Sluckiu, o freskas sukūrė dailininkai Vladas Jankauskas ir Vytautas Povilaitis.

Mykolas Sluckis ir Undinė Nasvytytė
Mykolas Sluckis ir Undinė Nasvytytė

Renginio vedėja Undinė Nasvytytė su nostalgiją prisiminė „Neringos“ klestėjimo laikus ir perskaitė ištrauką iš šios M. Sluckio knygos. Kęstutis Urba šį kūrinį įvertino „kaip vieną įspūdingiausių lietuvių vaikų literatūros kūrinių, vaizduojančių Kuršių neriją“. Jauną dailininkė Edita Namajūnienė pasidžiaugė, kad nesunku buvo kurti šios knygos iliustracijas, nes tekstas turtingas vaizdinių, mitinių ir paprastų žmonių portretų, nors, kaip sakė pati menininkė, šiek tiek slėgė pirmojo leidimo dailininko Stasio Krasausko autoritetas. Renginyje dalyvavo ir kalbėjo rašytojai G. Adomaitytė ir Algimantas Baltakis, leidyklos vadovai, o autorius nuoširdžiai dėkojo leidėjams ir visiems, kurie prisidėjo prie to, kad knyga gimtų antrąkart.

Pasibaigus oficialioms kalboms, prie M. Sluckio stalelio nusidriekė ilga autografo laukiančių gerbėjų eilė, o pakilią renginio nuotaiką dar labiau sustiprino Muzikos akademijos Dainavimo katedros studentai Jurgita, Tadas, Deividas, Ieva ir Vytautas, kurie, akompanuojami pedagogės Nijolės Ralytės, atliko smagių dainų, arijų ir romansų.

 

Spalio 14 d. Rašytojų klubas pakvietė į pokalbį „Kokios knygos augina vaikus?“ Jo metu savo nuomonę išsakė rašytojai Valdemaras Kukulas, G. Adomaitytė, literatūrologai Loreta Jakonytė, K. Urba, VLC direktorė Aldona Augustaitienė. Į diskusiją įsitraukė ir klausytojai iš salės – rašytojai M. Sluckis, Onė Baliukonė, A. Baltakis ir kt. Daugumos pasisakiusiųjų nuomonės sutapo – kad vaikai skaitytų, reikia labai nedaug: tik kad bibliotekos išgalėtų nusipirkti knygų, turėtų erdvias, modernias patalpas, kad mokytojai, bibliotekininkai ir visi dirbantieji su vaikais būtų susipažinę su vaikų literatūra ir visada ištiestų jauniesiems skaitytojams pagalbos ranką – gebėtų parinkti ir pasiūlyti gerą, vertingą, nuostabią knygą.

 

Spalio 14 d. Kuršėnuose, Lietuviško kalendoriaus šventėje, buvo pristatyti geriausi 2004 m. kalendoriai ir įteikti apdovanojimai jų kūrėjams.

15-ojo respublikinio Lauryno Ivinskio kalendorių konkurso paskatinamoji premija įteikta IBBY Lietuvos skyriaus narei, menotyrininkei Ingridai Korsakaitei, sudariusiai kalendorių „Lietuviški elementoriai“. Šis „Šviesos“ išleistas kalendorius, skirtas lietuviškos spaudos atgavimo 100-osioms metinėms, buvo išdalytas Lietuvos mokykloms. Nuoširdžiai sveikiname laureatę.

 

Sigutė Ach
Sigutė Ach

Spalio 19-lapkričio 6 d. galerijoje „Stiklo karoliukai“ veikė dailininkės, vaikų knygų kūrėjos Sigutės Ach paveikslų paroda „Šviesiųjų svajonių žydintys sodai“. Parodos, gimusios Latvijoje, debiutavusios Vokietijoje, pristatymas Vilniuje sulaukė nemažo susidomėjimo: susirinko daugybė Sigutės draugų, pažįstamų, fotografų, jos talento gerbėjų. Kupinuose romantikos ir svajų Sigutės Ach paveiksluose, kurie dažniausiai netelpa rėmuose, – jau pažįstami herojai: susimąstę, šilti, švelnūs, šventiški, itin jausmingi, laime ir meile spinduliuojantys katinai, zuikiai, sraigės, angelai ir t. t. Beveik kiekviename paveiksle – turinį paaiškinantis užrašas, pavyzdžiui, kad ir toks: „Mažas saulėtas paukštelis ir pasaulis su nameliu, šypsantis kaip skaidrumo pilnas didelis katinas“.

Loreta Jakonytė
Loreta Jakonytė

 

Spalio 29 d. IBBY Lietuvos skyriaus narė Loreta Jakonytė (LLTI) apgynė disertaciją „Lietuvių rašytojų savivoka XX a. dešimtajame dešimtmetyje“, įgydama humanitarinių mokslų daktaro vardą. Sveikiname!

 

Lapkričio 8–14 d. vyko tradicinė Šiaurės šalių bibliotekų savaitė „Seku seku pasaką“, skirta H. Ch. Anderseno 200-osioms gimimo metinėms. Bibliotekų savaitę Lietuvoje organizavo Šiaurės ministrų tarybos Informacijos biuras, bendradarbiaudamas su Šiaurės šalių ambasadomis Lietuvoje, „Lietuvos telekomu“ ir „Nordea“ banku.

Lietuvos bibliotekos projekte dalyvauja jau septinti metai. Pagrindinė Šiaurės šalių bibliotekų savaitės idėja – populiarinti literatūrą ir knygų skaitymą organizuojant bibliotekose teminius kultūros renginius. Atidarymo dieną visur vienu metu, 10 valandą, vyko šviesos ir žodžio šventė – pratęsiant seną Šiaurės šalyse istorijų pasakojimo tradiciją, buvo skaitoma H. Ch. Anderseno pasaka „Bjaurusis ančiukas“. Renginiai šiemet vyko net 283 Lietuvos vaikų ir mokyklų bibliotekose.

Kadangi tuo metu M. Mažvydo biblioteka buvo remontuojama, VLC renginį organizavo kartu su Vilniaus A. Kulviečio vidurine mokykla. 1–4 klasių mokiniai dirbo kūrybinėse dirbtuvėse, lankė parodą „H. K. Anderseno gyvenimas ir kūryba“, dalyvavo viktorinose, susitiko su rašytoja G. Adomaityte, išvydo pasakos „Sriuba iš dešros lazdelės“ inscenizaciją.

 

Lapkričio 10 d. LR švietimo ir mokslo ministerija paskelbė įsteigusi Vaikų literatūros premiją. Premijos tikslas – skatinti Lietuvos rašytojus kurti knygas vaikams, įvertinti švietimo, visuomeninių ar privačių įstaigų ir asmenų indėlį populiarinant vaikų literatūrą ir knygų skaitymą, ugdant vaikų estetines, bendražmogiškas ir pilietines vertybes, skleidžiant naujas, originalias kūrybos iniciatyvas. Premiją sudaro dvi dalys: už nuopelnus vaikų literatūros srityje (už literatūros kūrinį ar kūrinius, 60 MGL) ir už nuopelnus populiarinant vaikų literatūrą ir skaitymą (už projektinę veiklą, literatūrines kūrybines akcijas, literatūros kritiką ir kt, 40 MGL). Kandidatus premijai gali siūlyti kūrybinės organizacijos, švietimo įstaigos, kiti juridiniai asmenys. Paraiškos priimamos Švietimo ir mokslo ministerijoje iki gruodžio 31d. Pirmą kartą premija bus teikiama 2005 m. balandžio 2 d. (Premijos nuostatus galima rasti Švietimo ir mokslo ministerijos tinklalapyje www.smm.lt/vaiku_prem.htm)

 

Lapkričio 19 d. „Krontos“ leidykla pakvietė į Vilniaus mokytojų namų Didžiąją salę, kur vyko renginys „Šviečiamojo kultūrinio pobūdžio periodika vaikams“. Jo metu visuomenei buvo pristatyti vaikų žurnalai „Laimiukas“, „Bitutė“ ir „Lututė“. Renginys truko visą dieną ir susidėjo iš dviejų dalių – seminaro suaugusiesiems ir daugybės renginukų vaikams. Pradinių klasių moksleiviai išvydo šventinį žurnalų paradą ir teatralizuotą pristatymą, dalyvavo viktorinose, susitiko su animacinių filmų kūrėju V. Aškiniu ir jo mokiniais, žiūrėjo filmus, parodas ir t. t.

Seminaras buvo tarsi šių metų balandžio mėnesį Švietimo ir mokslo ministerijoje vykusios diskusijos „Vertybių lūžiai ir šiuolaikinė vaikų literatūra“ tęsinys. Įžanginį žodį tarė Vilniaus m. savivaldybės Švietimo skyriaus vyresnioji specialistė Jovita Ponomariovienė ir „Krontos“ leidyklos direktorė Jolanta Rimšienė. Buvo perskaityti trys pranešimai: vyr. redaktorės Linos Valužienės „Integruoto ugdymo galimybės „Krontos“ leidyklos žurnale „Laimiukas“ (literatūra, pasaulio pažinimas, dailė, muzika, teatras ir kt.)“, redaktorės Ingridos Laimutytės-Matvejevienės „Vertybių gairės ir žurnalistikos ypatumai žurnale ʻBitutėʼ“ ir Linos Snitkienės „Gamtos pasaulio pažinimas žurnale ʻLututėʼ“. Viešnia iš Lenkijos V. Baranauskaitė, „Aušrelės“ žurnalo redaktorė, papasakojo apie savo leidinį, kurio pagrindinis tikslas – puoselėti ir skleisti lietuvybę.

Po pertraukėlės vykusioje diskusijoje buvo aptartos kelios temos: „Šviečiamojo pobūdžio periodika vaikams – priešprieša komerciniam kičui“, „Lietuvos rašytojų ir kitų meno bei kultūros sričių atstovų įtraukimas į periodinę spaudą vaikams“, „Galimybės paremti šviečiamojo kultūrinio pobūdžio periodiką vaikams“, „Vaikų kūrybiškumo skatinimas ir įtraukimas į šviečiamojo kultūrinio pobūdžio periodikos leidybą“, o savo mintis ir idėjas išreiškė K. Urba ir kt.

 

Kviečiame bibliotekininkus, mokytojus, tėvelius prisidėti renkant populiariausių vaikų knygų penketuką, t. y. paraginti vaikus surašyti penkias labiausiai patikusias 2004 m. skaitytas knygas. Vertingiausi yra atsakymai, kuriuose tvarkingai užrašytas knygos aprašas, nurodyta skaitytojo lankoma mokykla ir klasė. Pageidautina atsiųsti ir pasamprotavimų apie skaitymą, platesnių įspūdžių apie itin patikusią knygą ir pan. Atsakymus siųskite iki 2005 m. kovo 1 d. į Vaikų literatūros centrą (Gedimino pr. 51, 01504 Vilnius).

Be to, IBBY Lietuvos skyrius skelbia rašinių apie knygą konkursą, kuriame kviečia dalyvauti trečių–dešimtų klasių mokinius. Rašiniuose tikimės autentiškų įspūdžių apie konkrečią skaitytą knygą, apie knygos reikšmę ir vietą šių dienų pasaulyje etc. Rašinius siųskite arba pristatykite į Vaikų literatūros centrą minėtu adresu iki 2005 m. kovo 1 d. Nugalėtojus skelbsime Tarptautinę vaikų knygos dieną.


Remdamiesi Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 34 str. 3 d. nuostata, IBBY Lietuvos skyriaus valdybos paraginti, Lietuvos gyventojai turėjo galimybę padėti mūsų organizacijai pervesdami 2 proc. pajamų mokesčio. Gavome pervedimą iš Vilniaus ir Kauno apskr. mokesčių inspekcijų. Nuoširdžiai dėkojame visiems, kurie remia mūsų veiklą.


Parengė R. K.

 

 


 

Išleidome pirmąjį „Rubinaičio“ žurnalo priedą!

Siūlome įsigyti.

Skambinkite į redakciją (8~5) 239 85 60.

Leidinio kaina – 6 Lt.

Galima apmokėti ir pavedimu.


 

2004 metų RUBINAIČIO leidybą remia: Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas; Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Gerbiamieji mūsų skaitytojai!

 Sveikiname sulaukus 2005-ųjų! Linkime Jums ir Jūsų vaikams,

mokiniams malonių literatūrinių įspūdžių,

 kūrybos džiaugsmo ir ištvermės.

 

 

Atkreipiame Jūsų dėmesį, jog kitais metais „Rubinaitį“ bus galima užsiprenumeruoti iki kiekvieno metų ketvirčio paskutinio mėnesio pradžios. Tai labai patogu pamiršdavusiems tai padaryti iki ketvirčio pradžios…

Tikimės, jog liksite aktyvūs mūsų skaitytojai.

 

 

Redakcijoje galima įsigyti kai kuriuos ankstesniuosius mūsų žurnalo numerius. Skambinkite, rašykite – atsiųsime.

 

 

D Ė M E S I O !

„R U B I N A I T Į“ galima įsigyti Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centre, Vilniaus universiteto „Litteros“ knygyne, Šiaulių P. Višinskio viešojoje bibliotekoje, Panevėžio G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje, Klaipėdos bei Šiaulių universitetų Literatūros katedrose. Naujausi numeriai parduodami „Vagos“ knygynuose. Nuo 2001 metų mūsų žurnalas prenumeruojamas.

„R U B I N A I T I S“ laukia Jūsų laiškų, klausimų, siūlymų. Bibliotekininkų, mokytojų, kultūros darbuotojų, žurnalistų prašytume informuoti apie reikšmingesnius literatūros, kultūros renginius vaikams, su vaikais. Informaciją skelbsime „Kronikoje“ – įdomios idėjos gali įkvėpti kitus!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2004 Nr. 4 (32)

 

Įžanginis

MANO MOKYTOJAI DZIN...

Straipsniai

KĄ IR KAIP VAIKAI IR PAAUGLIAI SKAITĖ SPAUDOS DRAUDIMO LAIKAIS
APIE LIETUVIŠKUS NONSENSO ILIUSTRACIJŲ VARIANTUS

L. M. Montgomery 130-osioms gimimo metinėms

KAI LIKIMAS DILGČIOJA PIRŠTŲ GALIUKUOSE (Rašymo tema Lucy Maud Montgomery kūryboje)

Mano vaikystės skaitymai

DANTIS VALYTIS IRGI NE VISIEMS VAIKAMS PATINKA...

Atidžiu žvilgsniu

Linksmai dramatiškas psichologinis virsmas
Gyvenimas narve
Neįgalaus penkiolikmečio nutikimai
Kaip gimė garsioji Viljamo Šekspyro frazė
Jūsų miestą suris Londonas, o jūsų laiką – „Mirtingos mašinos“

Laiškai

LAIŠKAI

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai