KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

SVEIKINAME poetę, vertėją, IBBY Lietuvos skyriaus narę Ramutę Skučaitę, kuriai  „už mažų ir suaugusių žmonių pasaulio vienybę, už žodžio skaidrumą“ paskirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija. Ramutė Skučaitė yra pirmoji šia premija apdovanota menininkė, didžiumą savo kūrybinių jėgų atidavusi vaikams. Kandidate šiai premijai Ramutę Skučaitę pristatė IBBY Lietuvos skyrius.

 

2009 m. spalio 5 d. JAV ir Didžiosios Britanijos knygynuose pasirodė knyga Sugrįžimas į Šimtamylę Girią (Return to the Hundred Acre Wood). Tai pirmas oficialus A. A. Milne’o knygų Mikė Pūkuotukas ir Trobelė Pūkuotynėje tęsinys. A. A. Milne’o ir jo knygų iliustruotojo E. H. Shepardo kūrybos palikimu rūpinasi Pūkuotuko nuosavybės fondas, kuris, praėjus daugiau kaip 80 metų nuo pirmosios knygos apie Mažo Protelio meškiuką pasirodymo, išdavė leidimą kurti tęsinį.

Naujųjų istorijų apie Pūkuotuką autorius – britų rašytojas, dramaturgas Davidas Benedictus, kuris jau ir anksčiau buvo susidūręs su A. A. Milne’o herojais adaptuodamas jo tekstus garsinei knygai. Knygą iliustravo Markas Burgessas, sukūręs ne vieną populiarumo sulaukusią paveikslėlių knygą.

„Mes tikėjome, kad tikrai ateis tokia diena, kai pasauliui galėsime pristatyti tęsinį, kuris nebus prastesnis už Mikės Pūkuotuko originalą“, – sakė fondo atstovas Michaelis Brownas. Anot jo, tęsinio kūrėjams pavyko atkurti A. A. Milne’o pasakos dvasią ir kokybę. Manoma, kad ši knyga netrukus bus išversta į bent penkiasdešimt pasaulio kalbų. Į lietuvių kalbą ji taip pat jau verčiama.

Sigutė Ach
Sigutė Ach

Spalio 22–23 d. Gdansko (Lenkija) Baltijos kultūros centre vyko seminaras „Baltijos šalių iliustruotojų susitikimai“. Tai ketvirtasis knygos meno ciklo renginys, kuris šį kartą buvo skirtas vaikų knygų iliustravimui. Išskirtinio dėmesio seminare sulaukė vienas žymiausių lenkų dailininkų, pripažintas knygos menininkas Józefas Wilkońis, iliustravęs daugiau kaip šimtą vaikų ir paauglių knygų. Centre veikė jo iliustracijų paroda, vyko susitikimai, pokalbiai.

Renginyje dalyvavo ir vaikų knygų kūrėjai iš Lietuvos – Sigutė Ach ir Kęstutis Kasparavičius, kurie pristatė savo kūrybą, kitas leidykloje „Nieko rimto“ išleistas knygas, dalyvavo susitikimuose su moksleiviais, diskusijose su lenkų vaikų literatūros ir skaitybos specialistais.

Iš kairės: R. Orantas, E. Nalevaika, N. Šaltenytė
Iš kairės: R. Orantas, E. Nalevaika, N. Šaltenytė

Spalio 27–lapkričio 18 d. „Arkos“ dailės galerijoje veikė knygos meno paroda „Nuo piešinio iki knygos“. Pasak jos kuratorių dailininkų Romo Oranto ir Nijolės Šaltenytės, šia paroda norėta nors iš dalies atkurti nutrūkusią Pabaltijo knygos trienalių, rengtų 1970–2000 m., tradiciją. Išleistas parodos katalogas su menotyrininkės Jurgos Armanavičiūtės įvadiniu straipsniu, išsamiai apžvelgiančiu knygų iliustravimo problemas ir laimėjimus.

Pagrindinėje parodos ekspozicijoje buvo rodomi per pastaruosius penkerius metus sukurti Lietuvos dailininkų darbai. Vertinimo komisija (Jokūbas Jacovskis, Ingrida Korsakaitė, Jurgita Minčinauskienė, Ieva Pleikienė, Nijolė Šaltenytė, Danutė Zovienė, Arvydas Žvilius) atrinko 31 autoriaus darbus. Tarp dalyvių – puikiai žinomi knygos meistrai Rimvydas Kepežinskas, Irena Daukšaitė-Guobienė, Irena Žviliuvienė, Mikalojus Vilutis, R. Orantas, Jūratė Stauskaitė, taip pat jaunesnieji autoriai Sigutė Ach, Rasa Joni, Lina Žutautė, Živilė Žviliūtė, Ieva Babilaitė, Eglė Jurkūnaitė, Lina Eitmantytė-Valužienė, Raminta Šumskytė Sum, Jurgita Batakytė. Pateikiamų knygų įvairovė taip pat didelė – nuo pradinukams skirtų pasakų iki poezijos rinkinių ir vadovėlių. Įvairios ir dailininkų meninės išraiškos priemonės. Tai ir amžinoji klasika – piešinys akvarele, guašu, tušu, ir begalė priemonių, kurias teikia šiuolaikinės technologijos.

Šalia pagrindinės ekspozicijos veikė dvi parodos, kuriose – žymių knygos iliustruotojų Sauliaus Chlebinsko ir Kęstučio Kasparavičiaus darbai.

Parodos atidaryme kalbėjo jos kuratoriai N. Šaltenytė ir R. Orantas, Dailininkų sąjungos pirmininkas Eugenijus Nalevaika. Dailininkas, vertinimo komisijos pirmininkas A. Žvilius paskelbė laureatus, kuriems įteikti diplomai ir premijos. Tarp geriausiųjų – ir vaikų knygų iliustruotojai L. Žutautė, I. Daukšaitė-Guobienė, Jūratė Račinskaitė.

Vaikų knygų festivalio „Nambook 2010“ organizacinis komitetas
Vaikų knygų festivalio „Nambook 2010“ organizacinis komitetas

Lapkričio 2–4 d. Seule ir Nami saloje (Pietų Korėja) vyko vaikų knygų festivalio „Nambook 2010“ tarptautinio organizacinio komiteto susitikimas. Į komitetą įeina daugelio pasaulio šalių IBBY skyrių atstovai. Susitikime dalyvavo delegatai iš Austrijos, Bolivijos, Brazilijos, Danijos, Indijos, Irano, Japonijos, JAV, Kanados, Kinijos, Korėjos, Malaizijos, Moldovos, Naujosios Zelandijos, Sudano, Turkijos ir Ugandos. Iš Lietuvos į tarptautinį komitetą buvo pakviestas Kęstutis Urba. Nami saloje tarptautiniai vaikų knygų festivaliai vyko kiekvieną pavasarį 2005–2008 m. Nuo 2010 m. jie bus rengiami kas antri metai rudenį. Tai milžiniškas dviejų mėnesių renginys, kuriame eksponuojamos vaikų knygos beveik iš viso pasaulio, vyksta daugybė kultūros renginių. 2010 m. festivaliui nutarta išleisti kolektyvinį apsakymų rinkinį taikos tema. Apsakymą kurs kiekvienos šalies dalyvės rašytojas, o iliustruos tos šalies dailininkas. Leidinyje bus pateikta žinių apie kiekvieną šalį, teksto fragmentas tos šalies kalba. Pirmiausia jis bus išleistas angliškai, paskui, tikimasi, pasirodys projekte dalyvaujančiose šalyse.

 

Lapkričio 3–27 d. vyko Talino iliustracijų trienalė „Paveikslo jėga“, kurioje dalyvavo dešimties Baltijos šalių (Danijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Rusijos, Suomijos, Švedijos ir Vokietijos) dailininkai, vaikų knygų iliustruotojai. Estijos nacionalinėje bibliotekoje buvo eksponuojama daugiau kaip 300 iliustracijų ir knygų. Kiekvienos šalies knygos meną pristatė po penkis dailininkus, tik šeimininkų buvo didesnis būrys. Lietuvai atstovavo Sigutės Ach, Linos Dūdaitės, Rasos Jonikaitės, Jūratės Račinskaitės ir Vaido Žvirblio vaikų knygų iliustracijos.

Talino iliustracijų trienalė, kurią jau trečią kartą rengia Estijos nacionalinė biblioteka, Tarptautinės vaikų knygos tarybos (IBBY) Estijos skyrius ir Estijos dailininkų asociacija, supažindino su stilistine šiuolaikinių vaikų knygų iliustracijų įvairove, įvairiomis darbo technikomis. Iliustracijų trienalė – tai ne tik paroda, bet ir meno konkursas. Vertinimo komisija (Austra Avotiņa, Lilian Brøgger (pirmininkė), Jokūbas Jacovskis, Juta Kivimäe, Vera Pavlova, Hannu Taina) pagrindinį prizą (1000 EUR piniginis fondas) skyrė rusų dalininkei Varvarai Alyai už knygos Istorija apie manų košę iliustracijas. Jaunos rusų menininkės kūryba išsiskiria intensyviu vaizdu, dinamika, siurrealistiniais elementais.

Dar dešimčiai trienalėje dalyvavusių dailininkų buvo įteikti diplomai. Tarp diplomantų – vaikų knygų iliustruotoja iš Lietuvos Lina Dūdaitė. Diplomus taip pat pelnė Aljoscha Blau (Vokietija), Gry Moursundas (Norvegija), Anete Melece (Latvija), Olga Ionaitis ir Victoria Fomina (abi iš Rusijos), Pawelas Pawlakas (Lenkija), Enno Ootsingas, Regina Lukk-Toompere ir Viive Noor (visi iš Estijos).

 

Literatūros tyrėja, humanitarinių mokslų daktarė, Vytauto Didžiojo universiteto Lietuvių literatūros katedros lektorė, IBBY Lietuvos skyriaus narė Asta Gustaitienė išleido knygą Hansas Christianas Andersenas: pastangos (at)pažinti (Vytauto Didžiojo universitetas, 2009).

„Ši knyga – skolos grąžinimas Andersenui, kuriuo kiek nuosekliau domiuosi ne vienerius metus. Kaip ir kiekviena ilgai trunkanti meilė, ir mano požiūris į rašytoją perėjo ne vieną stadiją nuo susižavėjimo, įsimylėjimo iki nuobodulio ar jausmo, kad jis iki galo pažintas. Šiandien to tikrai nepasakyčiau. Atvirkščiai – jau atrodo nedrąsu prisiliesti prie kūrybos, žinant tą didžiulę (re)interpretacijų gausybę […].

Manoji knyga labiau orientuota į akademinio rato skaitytoją, bet ji galėtų būti įdomi tiesiog besidomintiems Andersenu. Ją rašydama kėliau sau tikslą rašyti daugeliui suprantama kalba, norėjau, kad Andersenui – gyvam ir mylimam autoriui – skirtas kūrinys būtų gyvas, skaitomas ir paskaitomas, nenumirtų nuo pat savo pasirodymo akimirkos“, – pratarmėje rašo monografijos autorė.

Knygos tiražas nedidelis, ji nebus pardavinėjama knygynuose, todėl pageidaujantys ją įsigyti turėtų kreiptis į autorę A. Gustaitienę (astaorama@ gmail.com), kuri patars, kaip tai padaryti.

Kęstutis Kasparavičius yra ne tik vienas populiariausių vaikų knygų kūrėjų Lietuvoje – jo knygos aktyviai verčiamos bei leidžiamos ir kitose pasaulio šalyse. Visai neseniai Maskvos leidykla „Otkrityj mir“ išleido Sodininką Florencijų, o netrukus į rusišką knygų rinką įsilies geriausia 2005 m. Lietuvos vaikų knyga Kvailos istorijos. Ukrainiečiams, matyt, labai patiko detektyvinio pobūdžio pasaka Dingęs paveikslas, nes Ternopolio leidykla „Bohdan-Books“ ruošiasi leisti dar net ir lietuvių skaitytojams nematytą K. Kasparavičiaus knygą Baltasis Dramblys. Tęsiasi bendradarbiavimas su Ispanija, kurioje ispanų ir katalonų kalbomis išleistos Trumpos istorijos – jau trečioji menininko knyga šiame krašte.

 

32-ojo IBBY kongreso naujienas sekite internete: http://www.ibbycompostela2010.org.

 


Jau penktą kartą Lietuvos radijas ir televizija, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka skelbia Metų knygos rinkimų akciją. Akcijai siūlomos knygos yra parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių ir išleistos nuo 2008 m. rugsėjo 1 d. iki 2009 m. rugpjūčio 31 d. Skaitytojai iš ekspertų komisijų pasiūlytų knygų išrinks 2009 metų knygą trijose – vaikų, paauglių ir suaugusiųjų – kategorijose.

Vaikų ir paauglių knygų atrankos komisija (doc. dr. Kęstutis Urba, rašytoja ir mokytoja Vilija Dailidienė, mokytoja Violeta Juodelienė, Skaitymo skatinimo programos darbo grupės narė Rūta Elijošaitytė, Vaikų literatūros centro specialistė Roma Kišūnaitė, moksleivės Unė Kaunaitė ir Gabrielė Saveikytė bei Vilniaus universiteto studentė Emilija Visockaitė) atrinko devynias knygas.

Vaikams skirto penketuko pretendentai į Metų knygos titulą:

Onos Jautakės Gimtadienis su Žvirbliu („Nieko rimto“, 2009),

Kęstučio Kasparavičiaus Kiškis Morkus Didysis („Nieko rimto“, 2008),

Gendručio Morkūno Blusyno pasakojimai („Nieko rimto“, 2008),

Ramutės Skučaitės Jei nereikėtų skubėti („Nieko rimto“, 2009),

Renatos Šerelytės Trenktukė, liūno vaikas („Alma littera“, 2009).

Komisija šiemet, kaip ir pernai, atrinko tik keturias paauglių knygas:

Akvilinos Cicėnaitės Viskas apie mano šeimą („Alma littera“, 2009),

Kristinos Gudonytės Blogos mergaitės dienoraštis („Laisvos valandos“, 2009),

Mariaus Jonučio Kirminas paukštis („Tyto alba“, 2009),

Kazio Sajos Septyni miegantys broliai („Alma littera“, 2009).

Už labiausiai patikusią knygą galima balsuoti:

Metų knygos rinkimų svetainėje;

siunčiant elektroninį laišką adresu metuknyga@lrt.lt arba parašant paprastą laišką šiuo adresu: Metų knygos rinkimams, Nacionalinė M. Mažvydo biblioteka, Gedimino pr. 51, LT-01504 Vilnius.

Balsuojant prašom nurodyti savo vardą, pavardę ar slapyvardį ir telefono numerį. Balsavimas vyks iki 2010 m. vasario 12 d.

Skaitytojų visose kategorijose išrinkti Metų knygos autoriai Vilniaus knygų mugėje 2010 m. vasario 21 d. bus apdovanoti piniginėmis premijomis.

Mokytojai, bibliotekininkai, būrelių vadovai, vaikų darželių auklėtojai raginami organizuoti vaikų balsavimą grupėmis. Burtais atrinkti penki grupių organizatoriai bus apdovanoti prizais – jiems bus įteikti kvietimai į Vilniaus knygų mugę ir „Pegaso“ knygynų dovanų čekiai.

Daugiau informacijos žr. Metų knygos rinkimų svetainėje http://metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt.


 

 


IBBY Lietuvos skyrius, tęsdamas savo tradiciją, kviečia jaunuosius skaitytojus dalyvauti populiariausių knygų penketuko rinkimuose. Kitaip nei Metų knygos rinkimų akcijoje, vaikai ir paaugliai čia turi galimybę nurodyti penkias 2009 m. skaitytas ir labiausiai patikusias knygas – nesvarbu, kokios tautybės autoriaus sukurtas, nesvarbu, kada išleistas. Tačiau svarbus penketuke išvardytų knygų eiliškumas (pradedama nuo labiausiai patikusios), taip pat svarbu nurodyti klasę, kurioje skaitytojas mokosi. Sukauptas individualias anketas prašytume siųsti Vaikų literatūros centrui (Gedimino pr. 51, LT-01504 Vilnius) arba atnešti į Gedimino pr. 60. Anketų laukiame iki 2010 m. vasario 15 d.


Rašė ir fotografavo R. K.

 

2009 metų RUBINAIČIO leidybą remia: Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Gerbiamieji mūsų skaitytojai!

Baigiant rengti šį „Rubinaičio“ numerį, už lango gražiai snyguriavo. Taip norėtųsi, kad tas sniegas švelniai užklotų visus Jūsų rūpesčius, slogučius ir ateinantys metai baltuotų tąja šviesa, kurią skleidžia vaikų literatūra (bent jau geriausioji jos dalis), o pagal galimybes – ir mūsų žurnalas.

Laimingų metų!

Dėkojame mokytojai Aldonai, atsiuntusiai paramą „Rubinaičio“ žurnalui. Ji sustiprino viltį, kad išliksime.

Žurnalas „Rubinaitis“, 2009 Nr. 4 (52)

 

Įžanginis

APIE KĄ RAŠYTI?

Straipsniai

MOKYKLA ŠIUOLAIKINĖJE LIETUVIŲ VAIKŲ PROZOJE (Vilės Vėl, Gendručio Morkūno, Vytauto Račicko knygose)*
VYTAUTO MISEVIČIAUS ISTORINĖ PROZA PAAUGLIAMS*
LENE KAABERBØL IR JOS „ŠEŠĖLIŲ VARTAI“
PADĖKOS ŽODIS (pasakytas 2008 m. Kopenhagoje atsiimant Hanso Christiano Anderseno premiją)

Sukaktys

VAIKŲ PASAULIO KŪRĖJAS (Edgaro Valterio 80-osioms metinėms)

Mano vaikystės skaitymai

„MAJA + JONAS = RUMANAS“

Atidžiu žvilgsniu

Atsargiai, ateina šuo!
Pirkit džiaugsmo. Su nuolaida!
Ko negali įsivaizduoti suaugusieji?

Laiškai

Metų knygos rinkimų aidai

Bibliografija

REKOMENDACINIŲ SKAITYMO SĄRAŠŲ PAPILDYMAI

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai