KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

2012 m. kovo 19–22 d. vyko tarptautinė Bolonijos vaikų knygų mugė. Lietuvos stende mugės dalyviai ir svečiai galėjo susipažinti su aštuoniolikos gražiausių knygų, pasirodžiusių per pastaruosius penkerius metus, kolekcija. Išleistas šių knygų katalogas Children’s books and illustration from Lithuania (tekstas Romos Kišūnaitės ir Jolitos Liškevičienės), kurį galima pavartyti ir internete adresu <http://lituania-bologna.eu/lt/983813/ illustrarium_leidiniai>.

Atsižvelgdamas į šiandienos pasaulines leidybos tendencijas, Tarptautinių kultūros programų centras inicijavo interaktyvių elektroninių knygų vaikams leidybos projektą, su medijų pagalba pristatantį naujausią lietuvių vaikų literatūrą ir šiuolaikines dailininkų iliustracijas. Bolonijos mugėje gražiausių knygų rinkinį papildė penkios interaktyvios elektroninės vaikų knygos anglų kalba. Mugės lankytojai galėjo susipažinti su Kęstučio Kasparavičiaus elektronine knyga Braškių diena, kuri 2011 m. jau buvo pristatyta Frankfurto knygų mugėje (neseniai ji išleista turkų kalba), taip pat su dar keturių žinomų knygų – Linos Dūdaitės iliustruotų Brolių Grimų Pasakų, Linos Žutautės Kakės Makės ir Netvarkos nykštuko, Rasos Joni Žvaigždėto Arkliuko ir Meškiuko Pandos ir Nomedos Marčėnaitės Lėlės – bandomosiomis interaktyviomis elektroninėmis versijomis. Knygas į mugę lydėjo jų kūrėjai K. Kasparavičius, L. Dūdaitė, R. Joni ir L. Žutautė.

I. Babilaitė, L. Dūdaitė, V. Braziūnas, Dž. Maskuliūnienė, N. Marčėnaitė
I. Babilaitė, L. Dūdaitė, V. Braziūnas, Dž. Maskuliūnienė, N. Marčėnaitė

Balandžio 2 d. Lietuvoje jau dvidešimtą kartą buvo minima Tarptautinė vaikų knygos diena. Po metų pertraukos oficialus šios dienos minėjimo renginys sugrįžo į Vilniaus „Lėlės“ teatrą.

Vaikų literatūros, knygos meno, skaitybos specialistai, rašytojai ir iliustruotojai, vertėjai ir leidėjai, žurnalistai ir skaitytojai rinkosi į seminarą aptarti 2011 m. vaikų knygų derliaus. R. Kišūnaitė (VLC) skaitė pranešimą „Mįslingi vaikų knygų leidybos skaičiai“. Pokalbyje „Kokias 2011 m. knygas rekomenduočiau bibliotekoms“ dalyvavo Džiuljeta Maskuliūnienė (ŠU), Neringa Mikalauskienė (VU) ir Kęstutis Urba (VU). Kalbininkės Ritos Urnėžiūtės pasisakymo tema – „2011-ųjų vertimai: apie katinus, indėnus, geras mergaites ir magiją“, o VDA dėstytoja J. Liškevičienė kalbėjo apie 2011 m. vaikų knygų iliustracijas. Su populiariausių 2011 m. vaikų ir paauglių knygų penketuko analizės rezultatais supažindino Reda Tamulienė (VLC), kuri šį skaitymo tyrimą atliko kartu su kolege Onute Kaladiene.

„Lėlės“ teatre vykusioje ceremonijoje buvo įteikti apdovanojimai 2011 m. vaikų ir paauglių knygų kūrėjams. IBBY Lietuvos skyriaus premijos šį kartą buvo skirtos aštuoniose kategorijose:

  • geriausia metų vaikų ir paauglių knyga pripažinta Violetos Palčinskaitės Muzika troliui („Nieko rimto“);
  • specialioji premija už geriausią poezijos knygą vaikams atiteko Vladui Braziūnui už Kuosos Kro gyvenimą ir atvirkščiai („Versus aureus“);
  • geriausia metų knyga mažiausiems skaitytojams tapo Nomedos Marčėnaitės Lėlė („Tyto alba“); autorė pelnė ir premiją už reikšmingiausią vaikų literatūros debiutą;
  • gražiausia metų knyga išrinktos Linos Dūdaitės iliustruotos Brolių Grimų Pasakos („Alma littera“);
  • meniškiausiai iliustruota metų knyga pripažintas Ievos Babilaitės iliustruotas Vytauto V. Landsbergio Kiškis Pranciškus be abejo („Dominicus lituanus“);
  • reikšmingiausiu ir meniškiausiu metų vertimu komisija pripažino Raimondos Jonkutės verstą Sveno Nordqvisto knygą Kalėdų senelio staigmena („Nieko rimto“);
  • apdovanojimas už reikšmingiausią vaikų literatūros tyrinėjimų ir sklaidos leidinį skirtas Džiuljetai Maskuliūnienei už knygą Peldų takais (Šiaulių universiteto leidykla).
Švietimo ir mokslo ministerijos premijos laureatės A. Gustaitienė, V. Palčinskaitė ir ministras G. Steponavičius
Švietimo ir mokslo ministerijos premijos laureatės A. Gustaitienė, V. Palčinskaitė ir ministras G. Steponavičius

Laureatams įteikti IBBY Lietuvos skyriaus diplomai ir piniginės premijos, kurias skyrė Šarūnas Marčiulionis, UAB „Vilsentras“, UAB „Alumnus“, UAB „Sabelija“, dailininkas Algis Augustaitis, leidyklos „Nieko rimto“ ir „Žara“. Tradiciškai renginyje buvo teikiama ir Vaikų literatūros premija. Švietimo ir mokslo ministerijos įsteigta premija skiriama už nuopelnus vaikų literatūros srityje ir nuopelnus skaitymo populiarinimo srityje. Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius premijas įteikė rašytojai Violetai Palčinskaitei (už knygą Muzika troliui) ir literatūrologei Astai Gustaitienei (už monografiją Hansas Christianas Andersenas: pastangos (at)pažinti).

Tarptautinės vaikų knygos dienos iškilmes vainikavo „Lėlės“ teatro spektaklis „Merė Popins“. Renginio rėmėjas – Kultūros rėmimo fondas.

 

Balandžio 17 d. Panevėžio rajono pedagogų švietimo centro, savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus ir Raguvos gimnazijos iniciatyva savivaldybės salėje vyko regioninė mokyklų bibliotekininkų ir lietuvių kalbos mokytojų konferencija ,,Mokinių skaitymo skatinimo barai“. Renginyje dalyvavo daugiau kaip 70 dalyvių iš Panevėžio, Pasvalio, Biržų miestų ir rajonų.

Trylika žodinių ir stendinių pranešimų parengė mokyklų bibliotekininkės, lietuvių kalbos mokytojos ir mokinės. Patirtimi dalijosi Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centro direktorė Aldona Augustaitienė.

 

K. Kasparavičius Kolumbijoje
K. Kasparavičius Kolumbijoje

Balandžio 17–25 d. dailininkas ir rašytojas K. Kasparavičius viešėjo Kolumbijoje. Pernai Meksikos leidykla „Fondo de Cultura Economica“ ispanų ir portugalų kalbomis išleido jo knygą Kiškis Morkus Didysis. Leidėjų kvietimu 2011 m. lapkričio mėn. autorius dalyvavo Gvadalacharos knygų mugėje. Šios leidyklos Kolumbijos filialas pakvietė K. Kasparavičių dalyvauti šių metų Bogotos knygų mugėje.

Lotynų Amerikoje knygų mugės trunka apie dvi savaites. K. Kasparavičiaus veiklos programa Bogotoje buvo labai intensyvi – kasdien po renginį ar net du. Mugės erdvėse ir Bogotos knygynuose vyko jo knygų ir kūrybos pristatymai. Didžiulė vaikų auditorija su dailininku ir rašytoju susitiko Gabrielio Garcíos Márquezo kultūros centre. Kaip atskiras renginys dar vyko iliustruotojų kongresas, kuriame K. Kasparavičius dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse su vaikais, susitikimuose su studentais, besirengiančiais tapti knygų iliustruotojais.

Tiek vaikams, tiek suaugusiesiems skirtuose renginiuose Kęstutis kalbėjo lietuviškai. Bendrauti jam padėjo lietuvių kilmės Barbara Rimgailaitė, kuri į Kolumbiją atvyko 1948 m., dėstė ispanų kalbą viename Bogotos universitete ir gražiai kalba lietuviškai. Tiek Gvadalacharos, tiek Bogotos knygų mugė K. Kasparavičiui padarė puikų įspūdį ir patvirtino, kad ne tik Europoje vyksta gražūs knygų skaitytojams ir kūrėjams skirti renginiai.

 

L. Sungailienė
L. Sungailienė

Balandžio 23 d. labdaros ir paramos fondas „Mažojo Princo fondas“ surengė mokslinę-praktinę konferenciją „Visa Lietuva skaito vaikams – ugdymas skaitant“. Jos tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į nuolatinio skaitymo balsu naudą, skleisti įvairius vaikų emocinių poreikių tenkinimo ir vertybių ugdymo būdus, pristatyti įvairias skaitymo skatinimo programas, akcijas, dalytis vaikų ugdymo skaitant knygas patirtimi, kartu dalyvaujant iniciatyvos „Visa Lietuva skaito vaikams“ vykdomose „Skaitančių mokyklų“ ir „Skaitančių darželių“ programose.

Konferencija vyko Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdžių salėje. Pranešimus skaitė ir patirtimi dalijosi mokslininkai, ugdymo ekspertai, skaitymo balsu iniciatyvos lyderiai iš Lietuvos (K. Urba, Vita Mozūraitė, Eglė Staškūnaitė, A. Augustaitienė, Austėja Landsbergienė, Loreta Sungailienė, Julita Kraińska), Lenkijos (Irena Koźmińska, Elzbieta Olszewska) ir Čekijos (Gabriela Sedlackova).

 

Balandžio 23–29 d. organizuotos Nacionalinės bibliotekų savaitės šūkis – „Biblioteka: spausk Patinka!“ Jos metu vyko vaikų literatūrą, knygos meną ir skaitymą populiarinantys renginiai, akcijos ir popietės.

Vilniaus bibliotekose surengti susitikimai su rašytojais Vytautu Račicku ir Pauliumi Juodišiumi, „Poezijos pavasarėlis“, skirtas Maironio jubiliejui, Vaikų literatūros centre vyko meninio skaitymo popietė ir diskusija „Bibliotekos vaidmuo šiandien“.

 

Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga jau trečiąsyk kvietė balsuoti už vertingiausią šiuolaikinę verstinę knygą iš ekspertų išrinkto šešetuko. Deja, vaikų knygų tarp jų nebuvo.

Knyga nugalėtoja Pasaulinę knygos ir autorių teisių dieną paskelbta Vilniaus apskrities viešojoje Adomo Mickevičiaus bibliotekoje. 2011 m. vertingiausios verstinės knygos titulas atiteko Juliano Barneso knygai Flobero papūga, kurią iš anglų kalbos išvertė Nijolė Chijenienė. Nijolė – IBBY Lietuvos skyriaus narė, ji yra išvertusi ir nemažai knygų vaikams. Nuoširdžiai sveikiname kolegę ir džiaugiamės jos laimėjimais!

 

Balandžio 25 d. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje vyko apskritojo stalo diskusija „Vaikų literatūros kritikai ir skaitytojai: dialogas ar priešprieša?“ Su vaikų literatūros mokslo ir kritikos leidiniais, pasirodžiusiais Lietuvoje per dvidešimt metų, supažindino K. Urba ir Dž. Maskuliūnienė, o su naujais skaitytojams ugdyti skirtais leidiniais – A. Augustaitienė. Buvo pristatyta naujausia mokslo ir kritikos knyga – Dž. Maskuliūnienės straipsnių rinkinys Peldų takais. Bibliotekininkai, mokytojai, kritikai ir studentai savo nuomones išsakė diskusijoje „Dvidešimt geriausių lietuvių autorių knygų (1992–2011): ar tikrai jos geriausios?“

Renginyje veikė kelios parodos – „Specialistų žvilgsniai į lietuvių vaikų literatūrą“, „Ar tikrai geriausios iš geriausių?“, „Pelės personažas vaikų literatūroje ir žaisluose“.

 

Gegužės 4–6 d. Sigutė Ach pristatė savo kūrybą Norvegijoje. Pristatymo turas prasidėjo Bergene, Šv. Povilo mokykloje. Vėliau dailininkė susitiko su vaikais Stavangerio bibliotekoje ir kultūros rūmuose „Solvberget“, o paskutinis susitikimas vyko Osle – Lietuvos Respublikos ambasados Konferencijų salėje. Susitikimuose su lietuvių išeiviais S. Ach pasakojo apie savo kūrybą, atsakė į susirinkusiųjų klausimus, surengė kūrybines dirbtuves vaikams, kartu su jais liejo akvareles.

Laureatė V. Šukytė. Dainiaus Udrio nuotr.
Laureatė V. Šukytė. Dainiaus Udrio nuotr.

Gegužės 12 d. poeto Martyno Vainilaičio sodyboje-muziejuje Varėnos rajono Vaitakarčmio kaime vyko Martyno Vainilaičio premijos įteikimo iškilmės. Antroji Martyno Vainilaičio literatūrinė premija įteikta rašytojai Virginai Šukytei už knygą Karalaitis ir šunys („Žara“).

Kartu vyko ir trečiasis moksleivių meninės kūrybos festivalis „Susitikimas ežio dvare“. Renginio organizatorė Varėnos rajono savivaldybės viešoji biblioteka buvo paskelbusi piešinių, rašinių ir eilėraščių konkursą „Lietuvių mitologijos būtybės“. Baigiamajame renginyje vaikai skaitė savo sukurtas sakmes ir eilėraščius apie lietuvių mitologines būtybes, buvo eksponuojami jų piešiniai.

Renginyje dalyvavo rašytojai Birutė Jonuškaitė, Vytautas Bubnys, pirmosios M. Vainilaičio premijos laureatė Elena Kurklietytė, literatūrologė Loreta Žvironaitė, VLC direktorė A. Augustaitienė. Renginio globėja – M. Vainilaičio žmona dailininkė Sofija Vasilenkaitė-Vainilaitienė.

 

Gegužės 11–13 d. dailininkas ir rašytojas K. Kasparavičius dalyvavo Vokietijos mieste Sarbriukene vykusioje Europos vaikų ir jaunimo knygų mugėje. Tai nedidukė nekomercinė knygų mugė, tiesiog mielas kultūros renginys miestelėnams. Mugėje dalyvavo daug rašytojų ir iliustruotojų iš įvairių Europos šalių, daugiausia iš Danijos, kuri šiemet dalyvavo garbės viešnios teisėmis.

Pagrindinis K. Kasparavičiaus kelionės tikslas – dalyvauti literatūriniuose mugės skaitymuose. Tam buvo pasirinkta jo knyga Baltasis Dramblys, kurią vokiečių kalba 2011 m. išleido Austrijos leidykla IDMI. Šeštadienį ir sekmadienį vykusiuose skaitymuose lietuvių menininkas ir vokiečių aktorius pakaitomis skaitė istorijas iš šios knygos: Kęstutis – lietuviškai, o aktorius iš Sarbriukeno – vokiškai. Paskui lietuvių kūrėjas pasakojo knygos sukūrimo istoriją, atsakinėjo į vaikų ir jų tėvelių klausimus. K. Kasparavičių nustebino, kaip kantriai visi klausė jo skaitymo lietuvių kalba, nors nesuprato nė vieno žodžio…

Jaukioje Sarbriukeno galerijoje vyko dvylikos iliustruotojų iš įvairių pasaulio šalių iliustracijų paroda. Joje buvo eksponuojamos ir penkios K. Kasparavičiaus iliustracijos iš knygos Baltasis Dramblys.

 

Gegužės mėn., vykstant „Eurovizijos“ dainų konkursui, Baku respublikinėje Firudino bay Kocharli vaikų bibliotekoje buvo surengta paroda „Evrochildbook 2012“. IBBY Azerbaidžano skyriaus pirmininkė Fizura Quliyeva dalyvauti tarptautinėje parodoje kvietė visų Europos šalių, kurios dalyvauja „Eurovizijos“ konkurse, atstovus. IBBY Lietuvos skyrius į Azerbaidžano sostinę išsiuntė naujausias K. Kasparavičiaus, V. Braziūno, P. Juodišiaus, N. Marčėnaitės ir L. Žutautės knygas.

 

Gegužės 27 d. baigėsi 48-asis „Poezijos pavasaris“. Baigiamajame festivalio renginyje buvo įteikti apdovanojimai poetams. Vaikų poezijos laureatu tapo V. Braziūnas už eilėraščių knygą Kuosos Kro gyvenimas ir atvirkščiai.

Kasmetinė tradicinė Vilniaus mero premija už poeziją apie Vilnių ir poezijos knygą Sezonas baigtas šiemet buvo įteikta poetui, „Bernardinai.lt“ kultūros redaktoriui, IBBY Lietuvos skyriaus nariui Antanui Šimkui. Sveikiname ir linkime kūrybinės minties ir sėkmės!

 

Gegužės 28 d. Stokholme vykusioje ceremonijoje įteikta Astridos Lindgren atminimo premija (5 mln. kronų, arba 560 tūkst. eurų). Šių metų laureatas – nyderlandų rašytojas Guusas Kuijeris.

Garbingas apdovanojimas neabejotinai padės G. Kuijeriui tapti kur kas žinomesniam, nei buvo iki šiol. Rašytojas išleido per 30 knygų, kurios išverstos į daugiau kaip 10 kalbų, tačiau jo nebuvo galima laikyti labai populiariu, nors gimtuosiuose Nyderlanduose jis puikiai žinomas ir mėgstamas.

 

Kasmečiame Miuncheno tarptautinės jaunimo bibliotekos leidinyje „Baltieji varnai 2012“ („The White Ravens“), pristatančiame reikšmingiausias pasaulio šalių knygas vaikams ir jaunimui, anotuota V. Palčinskaitės knyga Muzika troliui.

Įmonių grupė „Alma littera“ ėmėsi projekto „Augu skaitydamas“. „Alma littera“ kviečia visus prisidėti prie skaitymo skatinimo iniciatyvos ir paversti Lietuvą daugiausia skaitančia Europos šalimi. Jeigu visi kasdien knygoms skirtume bent penkiomis minutėmis daugiau laiko, po kelerių metų galėtume didžiuotis, kad esame daugiausia skaitanti Europos šalis.

Projektas „Augu skaitydamas“ susideda iš kelių etapų. Vaikai ir tėvai gali susipažinti su projektu jau nuo gegužės mėnesio. Projekto „Augu skaitydamas“ simbolis – knygų medis. Per vasaros atostogas vaikai kviečiami auginti savus knygų medžius – specialiuose plakatuose, kuriuose pavaizduotas simbolinis knygų medis, klijuoti lapelius su perskaitytų knygų pavadinimais. Kuo daugiau vaikas perskaitys knygų, tuo jo knygų medis bus didesnis. Rudenį bus apdovanoti daugiausia skaitantys Lietuvos vaikai.

Visą vasarą vaikai su tėveliais kviečiami užsukti į „Pegaso“ knygynus, kur galima gauti knygų medį. (Daugiau apie projektą „Augu skaitydamas“ žr. adresu <http://www.almalittera.lt/lt/auguskaitydamas>)

 

Gruodžio 13–14 d. Vilniuje numatoma surengti tarptautinę mokslinę konferenciją „Vaikų literatūra – laisvė ir kontrolė“. Finansinę paramą jai skyrė Lietuvos mokslo taryba ir Kultūros rėmimo fondas.

 

Šį pavasarį Lietuvos aukštosiose mokyklose buvo apginta nemažai bakalauro ir magistro darbų iš vaikų literatūros.

VDU bakalauro darbai: Gerdos Aleksiūnaitės „Gendručio Morkūno eseistikos semantika ir sąsajos su jo kūryba vaikams“, Loretos Bulotienės „Teminiai ir probleminiai Sonės Tomarienės kūrybos vaikams aspektai“, Kamilės Rutkaitės „Narkomanija lietuvių ir užsienio prozoje paaugliams“, Justinos Šmuilaitės „Valdemaro Kukulo kūrybos vaikams ypatumai“, Jovitos Laucytės „Gimtoji vieta Vytauto Tamulaičio kūryboje“; ir Jurgitos Jakštytės magistro darbas „1990–2012 m. periodika vaikams: literatūrinis ir sociokultūrinis aspektas“ (vadovė doc. dr. A. Gustaitienė).

VEU Jolitos Salmanovič bakalauro darbas „Laumės eiliuotose Martyno Vainilaičio pasakose“ (vadovė doc. dr. L. Žvironaitė).

VU bakalauro darbai: Jolantos Choružos „Šeimos įvaizdžio kaita Vytauto Račicko apysakose“, Eglės Baliutavičiūtės „Gintarės Adomaitytės pasakų meninis pasaulėvaizdis“ (vadovas doc. dr. K. Urba); Aušros Liekytės „Genovaitė Raguotienė – vaikų skaitymo teoretikė ir istorikė“, Justinos Mikelionienės „Pažintinės vaikų knygos leidimas Lietuvoje 2006–2010 m.“, Evelinos Šimkutės „Vaikų literatūros ir skaitymo perspektyvos elektroninėje erdvėje“ (vadovė doc. dr. V. Mozūraitė); magistro darbai: Simonos Jankūnaitės „Žodžio ir vaizdo ryšys Sveno Nordqvisto kūryboje“ (vadovas doc. dr. K. Urba) ir Ingos Mitunevičiūtės „Vaikiškumo problema Daniilo Charmso gyvenime ir kūryboje“ (vadovė lekt. Regina Čičinskaitė).

ŠU bakalauro darbai: Lauros Arnotaitės „Vaikų knygos populiarinimo ir skaitymo skatinimo strategijos Lietuvoje“, Agnės Jusiūtės „Nykštukai vaikų prozoje“, Gintarės Nostytės „Gamtos vaizdavimo strategijos vaikų pažintinėje literatūroje“, Indrės Paslauskaitės „Žaislų reklama: etiniai ir poetiniai aspektai“ (vadovė doc. dr. Dž. Maskuliūnienė); Aušros Dirvonskienės „Rusų literatūra 5–12 klasių lietuvių mokyklų vadovėliuose“ (vadovė lekt. Vyda Bajorūnienė); Kiros Čekanovos magistro darbas „Danielio Defoe romano „Robinzonas Kruzas“ modifikacijos Rusijoje“ (vadovė doc. dr. Dž. Maskuliūnienė).

Rašė ir fotografavo R. K.

 

2012 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Dėkojame savo bičiuliams, finansiškai parėmusiems Tarptautinės vaikų knygos dienos proga, balandžio 2-ąją, įteiktas premijas reikšmingiausių 2011 m. knygų kūrėjams:

Šarūnui Marčiulioniui,

audito ir buhalterinių paslaugų įmonei „Vilsentras“ (direktorius Vidmantas Liepuonius),

konsultacinei firmai „Sabelija“,

UAB „Alumnus“ (direktorė Kristina Remeikienė),

leidyklai „Nieko rimto“ (vadovas Arvydas Vereckis),

leidyklai „Žara“ (direktorė Ramutė Žandarienė),

dailininkui Algiui Augustaičiui

ir verslininkui Antanui.

Žurnalas „Rubinaitis“, 2012 Nr. 2 (62)    

Įžanginis

SAPNUOKITE, VAIKAI, GĖLES (Pasisakymas priėmus 2011 m. Geriausios vaikų ir paauglių knygos bei Švietimo ir mokslo ministerijos Vaikų literatūros premijas)

Apžvalgos

ŽVILGSNIS Į VAIKŲ KNYGAS (2011 m. vaikų knygų iliustracijų apžvalga)
KELIOS PASTABOS VAIKŲ LITERATŪROS PARAŠTĖSE (2011 m. verstinių knygų apžvalga)

Sukaktys

„VAIKAMS RAŠAU PRIPUOLAMAI...“ (Jono Avyžiaus 90-osioms gimimo metinėms)
PAŽINTI PASAULĮ! (Waldemaro Bonselso „Bitės Majos“ 100-mečiui)

Mano vaikystės skaitymai

JAUNIAUSIOS SESERS LITERATŪRINIS KELIAS

Atidžiu žvilgsniu

Straipsnių rinkinys – mažoji literatūros istorija
Šeštadienio istorijos

Laiškai

Populiariausios 2011 m. vaikų knygos, linkėjimai, patarimai leidėjams ir kūrėjams
Populiariausios 2011 m. paauglių knygos

Bibliografija

Apie vaikų literatūrą, skaitymą 2011 m.
2011 m. VAIKŲ IR PAAUGLIŲ KNYGOS (papildymai)

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai