KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

 

Rengiantis švęsti IBBY Lietuvos skyriaus dvidešimtmetį, jo valdybos pirmininkas atkreipė dėmesį, kad vaikų ir paauglių Metų knyga buvo renkama jau dvidešimt kartų, ir pasiūlė iš knygų nugalėtojų sudaryti geriausiųjų penketuką. Išimtinę teisę balsuoti turėjo IBBY nariai. Kiekvienas pasiūlė po penkias knygas ir jas sureitingavo. Rinkimuose dalyvavo 35 nariai, iš viso buvo paminėta dvidešimt knygų – taigi beveik visos atitinkamų metų laureatės. Susumavus rezultatus, geriausiomis iš geriausiųjų išrinktos šios:

  1. Gendrutis Morkūnas. Grįžimo istorija.
  2. Gendrutis Morkūnas. Iš nuomšiko gyvenimo.
  3. Kęstutis Kasparavičius. Kvailos istorijos.
  4. Violeta Palčinskaitė. Muzika troliui.
  5. Vytautė Žilinskaitė. Nebijokė.

2012 m. rugsėjo 27 d. Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje surengtas Kristinos Gudonytės knygos Ida iš šešėlių sodo pristatymas. Nieko keisto, kad renginys vyko kaip tik čia – rašytoja yra gera šios bibliotekos (ir bibliotekininkių) draugė. Biblioteka minima ir šioje knygoje. Pristatyme dalyvavo autorė, literatūrologas Kęstutis Urba, leidyklos „Tyto alba“ direktorė Lolita Varanavičienė, kurie kalbėjo apie paauglių knygų svarbą, skaitymą ir, aišku, analizavo naujausią Gudonytės knygą.

Renginyje netrūko ir teatralizuotų pasirodymų: Vilniaus Barboros Radvilaitės pagrindinės mokyklos šeštokai ir Vytauto Didžiojo gimnazijos devintokai parodė kelias inscenizacijas ir muzikines kompozicijas knygos motyvais. Rašytojos artimieji irgi parengė improvizaciją – žaismingai pavaizdavo, kas vyksta, kai Kristina rašo knygą.

Artimieji pasakoja apie Kristinos kūrybą
Artimieji pasakoja apie Kristinos kūrybą

 

Rugsėjo 30 d. Čilės rašytoja Isabel Allende Danijos mieste Odensėje atsiėmė Hanso Christiano Anderseno literatūros premiją, kurią įteikė šalies sosto įpėdinis princas Frederikas.

Žiuri gyrė Allende’s talentą kurti magiškas istorijas ir gebėjimą apkerėti skaitytojus. Allende yra parašiusi 19 knygų, kurios išverstos į 35 pasaulio kalbas. Paaugliai labiausiai žavisi jos trilogija Žvėrių miestas, Auksinio drakono karalystė ir Pigmėjų giria.

2007 m. įsteigta H. Ch. Anderseno premija, kuri neturi nieko bendro su gyvuojančiu nuo 1956 m. H. Ch. Anderseno medaliu, kas dveji metai teikiama rašytojui už artumą garsiojo danų rašytojo idėjoms. Šios premijos laureatais yra tapę Paulo Coelho (2007) ir Joanne K. Rowling (2010).

 

Spalio 9 d. „Mažojo Princo fondas – Visa Lietuva skaito vaikams“ inicijavo renginį „Skaitymo balsu magija“ ir pakvietė būrį tėvų su savo mažaisiais pasiklausyti žymių Lietuvos žmonių skaitomų pasakų. Organizatoriai šia iniciatyva siekė tėvams priminti, kad skaitymas balsu skatina daugiau bendrauti su vaikais, teikia jiems saugumo pojūtį, optimizmo, padeda suvokti vertybes.

Šiame renginyje vaikai klausėsi Gustavo enciklopedijos autoriaus ir vedėjo Audriaus Rakausko-Gustavo, televizijos laidų vedėjos ir diktorės Laimos Kybartienės ir televizijos laidų vedėjos etnomuzikologės Loretos Sungailienės skaitomų pasakų. Daineles kartu su vaikais dainavo aktorius ir kompozitorius Vaidas Lengvinas.

Interaktyviame Grimmų pasakų pasaulyje
Interaktyviame Grimmų pasakų pasaulyje

 

Spalio 12–31 d. Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje veikė interaktyvi paroda „Pasakų pasaulis“. Šiemet minime brolių Grimmų pasakų rinkinio Vaikų ir namų pasakos 200 metų jubiliejų. Ta proga J. W. Goethe’s institutas pakvietė visus besidominčius pasakomis, tiek mokančius, tiek nemokančius vokiškai, pasivaikščioti tarp eglių ir lapuočių medžių ir atrasti pasakų pasaulio lobius: užrašytus ant medžių, paslėptus lobių skryniose, įamžintus filmuose ir garso įrašuose, matomus paveiksluose.

Kaip pasakoja bibliotekininkai, paslaptingu pasakų pasauliu susiviliojo apie 2500 lankytojų.

Interaktyviame Grimmų pasakų pasaulyje
Interaktyviame Grimmų pasakų pasaulyje

 

Lapkričio 13 d. Vilniaus universitete vyko susitikimas su Šiaurės šalių vaikų literatūros kūrėjais. Šis renginys jau yra tapęs gražia rudens tradicija – susitikimas su šiauriečiais autoriais vyksta penktus metus iš eilės.

Šiemet jame svečiavosi Cecilie Eken iš Danijos, Sveinas Nyhusas iš Norvegijos, Viveka Sjögren iš Švedijos ir Timo Parvela iš Suomijos. Susitikimą tema „Vaikų literatūra – tendencijos ir tabu“ vedė vaikų literatūros ekspertas doc. K. Urba.

Šiaurės šalis įprasta laikyti regionu, kur vaikų literatūra turi ypač senas tradicijas. „Šiaurės šalių vaikų literatūra yra viena populiariausių literatūrų Lietuvoje ir greičiausiai tą populiarumą lemia artimas mentalitetas, pasaulėjauta ir vertybės, kūriniuose perteikiamas pasaulis mums lengvai atpažįstamas“, – sakė K. Urba. Pasak literatūrologo, analizuojant vaikų literatūros skaitymo tendencijas, tokie Šiaurės šalių autoriai kaip Astrida Lindgren, Tove Jansson, Josteinas Gaarderis ar Ulfas Starkas Lietuvoje jau daugelį metų išlieka tarp skaitomiausių.

Renginį organizavo VU Skandinavistikos centras kartu su Šiaurės ministrų tarybos biuru Lietuvoje, Norvegijos, Danijos ir Švedijos ambasadomis Lietuvoje.

 

Irena Daukšaitė
Irena Daukšaitė

Lapkričio 20–gruodžio 11 d. „Arkos“ dailės galerijoje veikė knygos meno paroda. Ją parengė Lietuvos dailininkų sąjungos Grafikos skyrius, kuratorės – dailininkės Nijolė Šaltenytė ir Ieva Babilaitė-Ibelhauptienė. Šiųmetė knygos meno paroda yra antroji, nors pačios trienalės tradicijos daug senesnės. Galerijoje buvo eksponuojami 36 autorių – nuo žymių vyresniosios kartos iki besimokančių ar vos tik baigusių Dailės akademiją – kūriniai. Gretimose salėse veikė neseniai anapilin išėjusio ir daug prie šios parodos tradicijų puoselėjimo prisidėjusio Romo Oranto (1949– 2012) ir Irenos Daukšaitės kūrybos parodos.

Parodoje buvo paskirtos trys piniginės premijos, vardinė dailininko Algirdo Steponavičiaus premija ir keli diplomai. Laureatai buvo apdovanoti parodos atidarymo dieną – lapkričio 20-ąją. Vertinimo komisijos pirmininkas Kazimieras Paškauskas pirmąją premiją įteikė I. Babilaitei-Ibelhauptienei už mišria technika sukurtas iliustracijas Vaizdai iš gyvenimo bobulytės ir kt. Dvi antrosios premijos skirtos iliustruotojoms Linai Dūdaitei už brolių Grimų Pasakų ir Laisvydei Šalčiūtei už knygos Ar bijai sušlapti? iliustracijas.

Šių metų knygos meno trienalės naujiena – A. Steponavičiaus premija, skiriama už vaikų knygos tradicijų puoselėjimą, – įteikta Evaldui Mikalauskiui už iliustracijas Nojaus arka.

Dar kelių kūrinių autoriai pelnė diplomus: Rimantas Rolia – už Zuikių pasakų ir Pasaulio sutvėrimo iliustracijas, Agnė Matulionytė – už iliustracijas Buk nr. 1 Dreams, Martyna Stasiulionytė – už koliažus Giedrės Širvytės Sapnų knygoje ir lietuvių liaudies pasakų iliustracijas.

Parodoje buvo eksponuojamos ir gerai pažįstamos Kęstučio Kasparavičiaus iliustracijos. Šį kartą dailininkui diplomu buvo padėkota už ištikimybę vaikų knygų iliustravimo menui ir jo garsinimą užsienyje.

Iš kairės: Dovilė Tomkutė, Kazimieras Paškauskas, Nijolė Šaltenytė, Ieva Babilaitė
Iš kairės: Dovilė Tomkutė, Kazimieras Paškauskas, Nijolė Šaltenytė, Ieva Babilaitė

 


Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija skelbia Metų knygos rinkimų akciją.

Akcijoje dalyvauja knygos, parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių ir išleistos nuo 2011 m. rugsėjo 1 d. iki 2012 m. rugpjūčio 31 d. Skaitytojai kviečiami išrinkti Metų knygą keturiose kategorijose: suaugusiųjų, poezijos, vaikų ir paauglių.

Ekspertų komisija (doc. dr. K. Urba, dr. Loreta Jakonytė, dr. Loreta Žvironaitė, Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacijos pirmininkė Rūta Elijošaitytė, mokytoja Violeta Juodelienė, VU studentė Eglė Baliutavičiūtė ir Roma Kišūnaitė) skaitytojams pasiūlė penkias vaikų ir dvi paauglių knygas.

Pretendentės į vaikų Metų knygos titulą:

Kęstučio Kasparavičiaus Sapnų katytė („Nieko rimto“, 2011)

Jono Liniausko Suvyniota diena, arba Kokio dydžio būna didelė meilė („Alma littera“, 2011)

Nomedos Marčėnaitės Lėlė („Tyto alba“, 2011)

Renatos Šerelytės Krakatukai kosmose („Alma littera“, 2012)

Vilės Vėl Kaip mes išgarsėjome („Metodika“, 2012)

Pretendentės į paauglių Metų knygos titulą:

Kristinos Gudonytės Ida iš šešėlių sodo („Tyto alba“, 2012)

Unės Kaunaitės Sudie, rytojau („Žara“, 2012)

Už labiausiai patikusias knygas prašom balsuoti interneto svetainėse metuknygosrinkimai. skaitymometai.lt ir www.lrt.lt, el. paštu adresu metuknyga@lrt.lt arba parašant laišką adresu: Metų knygos rinkimams, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Gedimino pr. 51, LT-01504 Vilnius. Balsuoti baigiama 2013 m. vasario 17 d.

(Daugiau informacijos žr. Metų knygos rinkimų svetainėje.)


 

 


IBBY Lietuvos skyrius tradiciškai vėl kviečia jaunuosius skaitytojus dalyvauti skaitomiausių knygų penketuko rinkimuose. Kitaip nei Metų knygos rinkimų akcijoje, čia vaikai ir paaugliai gali nurodyti penkias 2012 m. perskaitytas ir labiausiai patikusias knygas – nesvarbu, kokios tautybės autoriaus sukurtas, nesvarbu, kada išleistas. Tačiau svarbus penketuke išvardytų knygų eiliškumas (pradedama nuo labiausiai patikusios), taip pat labai prašom nurodyti skaitytojo vardą ir klasę, kurioje jis mokosi.

Anketą galima rasti Vaikų literatūros informacijos svetainės „Skaitomiausių knygų penketuko“ rubrikoje, o siųsti – į Vaikų literatūros centrą (Gedimino pr. 51, LT-01504 Vilnius) arba el. paštu adresu r.tamuliene@lnb.lt iki 2013 m. kovo 15 d.


 

 


Nesulaukusi IBBY Lietuvos skyriaus jubiliejaus, 2012 m. lapkričio 30 d. į amžinybę išėjo mūsų kolegė, ilgametė Vaikų literatūros centro darbuotoja Vida Narščiuvienė (g. 1948 11 21). Vidos vardas, balsas ir veikla neatsiejami nuo Berniuko Žirniuko – žaismingo lėlių teatro personažo, kuriam ji kūrė gyvastį kelis dešimtmečius ir su kuriuo skatino vaikus mylėti knygą. Iškiliausia Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos lėlių teatro aktorė su Berniuku Žirniuku buvo apkeliavusi bemaž visą Lietuvą – šimtus mokyklų, bibliotekų, kitų įstaigų, dalyvavusi daugybėje respublikinių ir tarptautinių teatro festivalių. Vida buvo IBBY Lietuvos skyriaus narė nuo pat šios organizacijos įkūrimo, visuomet aktyviai dalyvavo renginiuose. Deja, jubiliejine skulptūrėle „IBBY – 20 metų kartu“ pasidžiaugė neilgai…


Rašė ir fotografavo R. K.

 

2012 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas; Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

  

Gerbiamieji mūsų skaitytojai!

 Šį žurnalo numerį rengėme IBBY Lietuvos skyriaus 20-mečio minėjimo išvakarėse. Tarp didžiausių minėjimo užmojų – tarptautinė mokslinė konferencija. Aptardami savo veiklą, tarp svarbiausių darbų nuolat minime ir „Rubinaitį“. Konferencijos, kad ir kaip sunku jas organizuoti, pagaliau prasideda ir baigiasi. „Rubinaitis“ išlieka. Tikėkimės, ilgam.

Gerų Jums visiems Naujųjų metų!

Žurnalas „Rubinaitis“, 2012 Nr. 4 (64)

 

 

Įžanginis

DVIDEŠIMTIES METŲ BENDRYSTĖ

Straipsniai

„PRINCAS IR ELGETA“ – KITOKIA MARKO TWAINO KNYGA
BROLIŲ GRIMMŲ GYVENIMAS IR VEIKLA IŠ ARČIAU

Sukaktys

OSKARAS LUTSAS IR JO „PAVASARIS“
ŽILAGALVIS VAIKAS (120-osioms Kornejaus Čiukovskio  gimimo metinėms)

Mano vaikystės skaitymai

LAIPTELIAI VAIKYSTĖS VARNĖNAMS

Atidžiu žvilgsniu

Psichologija nuotykių dėkle
Ar tikrai Miško vaikai gyveno ne mūsų planetoje?
Du šimtai tikro gyvenimo dienų
Kalėdų senelio biografija visai šeimai

Laiškai

LAIŠKAI

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai