KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

 

Nors 37-asis pasaulio IBBY kongresas, turėjęs vykti š. m. rugsėjo 10–12 d. Maskvoje, perkeltas į 2021-uosius, IBBY Generalinė asamblėja sukviesta laiku, rugsėjo 12 d. Susitikimas vyko nuotoliniu būdu. Darbotvarkėje buvo visi tradiciniai visuotinio organizacijos susirinkimo punktai: pateikta 2018–2020 m. IBBY veiklos ir finansinė ataskaitos, apsvarstyti IBBY statuto punktų pakeitimai, aptarti einamieji reikalai, vyko IBBY vadovybės rinkimai. IBBY organizacijai 2021–2022 m. antrą kadenciją vadovaus prezidentas Mingzhou Zhangas (Kinija) ir Hanso Christiano Anderseno premijos žiūri pirmininkė Junko Yokota (JAV), atnaujinta pusė vykdomojo komiteto sudėties. Europos IBBY koordinatore tapo Doris Breismoser iš Vokietijos.

Tuo metu buvo paskelbtas ir išleistas katalogas IBBY Honour List 2020. Į šį garbės sąrašą įtraukti 179 kūrėjai iš 60 šalių. Rašytojų grupėje įrašyti 68, iliustruotojų – 57, vertėjų – 54 kūrėjai.

Primename, kad į 2020 m. IBBY garbės sąrašą pateko ir trys mūsų šalies vaikų knygų kūrėjai: rašytojų kategorijoje – Jurga Vilė už knygą Sibiro haiku, iliustruotojų kategorijoje – Lina Dūdaitė už Mariaus Marcinkevičius knygos Sivužas iliustracijas, vertėjų kategorijoje  – Viltarė Urbaitė, išvertusi Emmi Itärantos knygą Vandens skonis.

Katalogą IBBY Honour List 2020 (PDF failas) galima rasti svetainėje (meniu punktas „Awards & Activities“).

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento erdvėse dažnai galima susipažinti su knygų iliustracijų ekspozicijomis.

Rugsėjo 17–spalio 23 d. veikė dailininkės, IBBY Lietuvos skyriaus narės Linos Eitmantytės-Valužienės iliustracijų paroda su interaktyviais papildymais „Pažiūrėk, ar skamba“.

Agnės Nananai parodos fragmentas
Agnės Nananai parodos fragmentas

Lapkričio 3–sausio 4 d. eksponuojama grafikės Agnės Nananai, kitos IBBY narės, darbų paroda. Joje autorė pristato Mariaus Marcinkevičiaus knygai Kaip pelėdžiukas iš namų pabėgo („Alma littera“, 2020) sukurtas iliustracijas.

 

Lietuvoje pradedamas įgyvendinti tarptautine patirtimi paremtas ankstyvojo skaitymo skatinimo projektas „Knygų startas“. Renginys startavo Vilniaus apskrityje. Nuo spalio mėn. Elektrėnų, Šalčininkų, Širvintų, Švenčionių, Trakų, Ukmergės ir Vilniaus rajonuose (išskyrus Vilniaus miestą) šeimos gydytojai tėvams, auginantiems 2020 m. gimusius kūdikius, pradėjo dalyti ankstyvojo skaitymo skatinimo lauknešėlius.

Tokių lauknešėlių šiemet ketinama išdalyti daugiau kaip 2000, o per artimiausius penkerius metus, gavus pakankamą finansavimą, juos numatoma dovanoti visos Lietuvos naujagimiams.

Ankstyvojo skaitymo lauknešėlį sudaro speciali „Knygų starto“ kuprinėlė, Indrės Zalieckienės knygelė Kapt kapt kapt, atitinkanti 0–3 metų vaikų galimybes ir poreikius, atvirukai su Nacionalinės bibliotekos specialistų patarimais tėvams, kaip skaityti su vaikais, ir spalvingi skirtukai.

Projektas „Knygų startas“ yra Skaitymo skatinimo programos dalis, jį įgyvendina Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Projekto partneriai – Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir IBBY Lietuvos skyrius.

Daugiau informacijos žr. svetainėje http://www.skaitymometai.lt/

Projekto globėja Diana Nausėdienė
Projekto globėja Diana Nausėdienė

 

Spalio 1 d. „Knygų starto“ pradžios proga Vaikų ir jaunimo literatūros departamento rengiamuose rytmečio skaitymuose dalyvavo šio projekto globėja Diana Nausėdienė. Kartu su darželinukais perskaičiusi I. Zalieckienės knygelę Kapt kapt kapt, pirmoji ponia kalbėjosi su knygos autore ir vaikais, įteikė jiems skaitymo skatinimo lauknešėlius.

 

Rodyti, skaityti knygas kūdikiams nuo pirmųjų gyvenimo dienų labai svarbu, nes skaitymas lavina kalbos įgūdžius, vaizduotę. Panašūs projektai užsienyje davė ypač gerų rezultatų. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje į programą „Bookstart“ investuotas 1 svaras sterlingų sukuria visuomenei 4,19 svaro sterlingų vertę.

Trakų r. savivaldybės merė Edita Rudelienė ir LNB atstovė Viktorija Pukėnaitė-Pigagienė
Trakų r. savivaldybės merė Edita Rudelienė ir LNB atstovė Viktorija Pukėnaitė-Pigagienė

 

Į tarptautinį 2020 m. vaikų knygų katalogą The White Ravens įtrauktos dvi lietuvių autorių knygos. Tai Ignės Zarambaitės apysaka Juodavandeniai („Nieko rimto“, 2020) ir Kotrynos Zylės mistinis romanas Sukeistas („Aukso žuvys“, 2019).

Miunchene veikianti Tarptautinė jaunimo biblioteka kasmet įsigyja apie 10 000 vaikų ir paauglių knygų iš viso pasaulio. Iš jų bibliotekos specialistai išrenka apie 200 pačių reikšmingiausių, kurios su trumpomis anotacijomis pristatomos kataloge anglų kalba. Į šiųmetį The White Ravens katalogą pateko 200 knygų, išleistų 56 šalyse ir parašytų 36 kalbomis.

 

IBBY Lietuvos skyrius antrą kartą įsitraukė į IBBY iniciatyvą „Knygos neįgaliems vaikams“. Didžiausias pasaulyje knygų neįgaliems vaikams rinkinys yra sukauptas Toronto (Kanada) viešojoje bibliotekoje. Iš dalies tai nemažas IBBY organizacijos nuopelnas. Kas dveji metai IBBY skelbia iniciatyvą ir kviečia nacionalinius skyrius teikti paraiškas bei siųsti šiai bibliotekai savo šalyse neįgaliems vaikams išleistas knygas. Taip turtinamas unikalus rinkinys, o geriausiomis pripažintos knygos įtraukiamos į knygų katalogą Outstanding Books for Young People With Disabilities. Į 2019 m. katalogą pateko viena iš dviejų Lietuvos skyriaus pateiktų knygų – Leonardo da Vinci Sparnuotosios raidės: pasakos reginčiųjų ir Brailio raštu, kurią išleido leidykla „Verslas ar menas“.

Šiemet konkursui vėl pateikta tos pačios leidyklos, kuriai vadovauja Eglė Jokužytė, knyga – Viktoro Miliūno istorija Neringa ir Naglis (2020), kurią taktiliniu stiliumi iliustravo penkiolikametis neregys Reinoldas Kelpša. Kurios iš siūlomų knygų pateks į 2021 m. katalogą, komisija paskelbs kitąmet.

 


Akcija „Metų knygos rinkimai“ šešioliktą kartą kviečia vaikus ir suaugusiuosius skaityti ir rinkti labiausiai patikusias lietuvių autorių knygas vaikams ir suaugusiesiems.

Įvertinę knygas, išleistas nuo 2019 m. rugsėjo 1 d. iki 2020 m. rugpjūčio 31 d., šiemet ekspertai pasiūlė penkių kategorijų kūrinius: vaikų, paauglių, knygų suaugusiesiems, poezijos bei publicistikos ir dokumentikos.

Į vaikų Metų knygos vardą pretenduoja šios knygos:

Vainiaus Bako Ką manė kamanė (iliustravo Marija Smirnovaitė, „Žalias kalnas“, 2019),

Aušros Kiudulaitės Maksas ir 92 musės („Tikra knyga“, 2020),

Selemono Paltanavičiaus Sniego žmogelių žiema (iliustravo Vilija Kvieskaitė, „Alma littera“, 2019),

Monikos Vaicenavičienės Kas yra upė? („Tikra knyga“, 2019),

Neringos Vaitkutės Neramios dienos: ciklo „Klampynių kronikos“ 2-oji knyga („Nieko rimto“, 2020).

Į paauglių Metų knygos vardą pretenduoja šios knygos:

Akvilinos Cicėnaitės Kad mane pamatytum („Alma littera“, 2020),

Dianos Ganc [Gancevskaitės] Lota („Dominicus Lituanus“, 2020),

Ignės Zarambaitės Juodavandeniai („Nieko rimto“, 2020).

Vaikų ir paauglių knygas šiemet atrinko literatūros tyrėja, rašytoja Eglė Baliutavičiūtė (komisijos pirmininkė), Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Tautosakos archyvo skyriaus jaunesnioji mokslo darbuotoja dr. Asta Skujytė-Razmienė, žurnalo „Gimtoji kalba“ vyriausioji redaktorė Rita Urnėžiūtė, Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus Vaikų bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė ir kultūrinės veiklos koordinatorė Viktorija Ivanova bei Šiuolaikinės mokyklos centro lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja, vadovėlių autorė, edukacinių programų sudarytoja Inga Gresienė.

Už labiausiai patikusias knygas galima balsuoti iki 2021 m. vasario 18 d. interneto svetainėje metuknyga.lt, elektroniniu paštu skaitymometai@lnb.lt arba paštu adresu: Metų knygos rinkimams Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka Gedimino pr. 51 LT-01109 Vilnius.

Visų kategorijų nugalėtojai bus apdovanoti.

„Metų knygos rinkimų“ akciją rengia Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija bei Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija.

Daugiau apie akciją žr. svetainėje http://www.skaitymometai.lt/.


Rašė R. K

 

2020 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas

 

 

 

Žurnalo partnerė – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

 

 

 

 

 

Gerbiamieji!

Linkime Jums gražių šv. Kalėdų ir linksmų Naujųjų metų. Tikimės, kad po švenčių nepamiršite užsiprenumeruoti mūsų žurnalo. Tai galite padaryti Lietuvos pašto skyriuose arba internetu (prenumeruok.lt).

Primename, kad kai kurios šio numerio publikacijos atstovauja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo remiamam projektui „Asmenybę formuojančios vertybės vaikų skaitymo karalystėje“, kuriam skirta 5 000 eurų

 Žurnalas „Rubinaitis“, 2020 Nr. 4 (96)

 

Įžanginis

SKAITYTOJO PRADŽIA

Straipsniai

ŠIURPIOS ISTORIJOS VAIKAMS

Vytautės Žilinskaitės 90-osioms gimimo metinėms

KAIP STIPRIAI JĄ MYLIME
VYTAUTĖS ŽILINSKAITĖS „TIK NIEKAM NESAKYK“: TARP NETOBULO BENDRAVIMO IR DANGAUS SIEKIO

Mano vaikystės skaitymai

KLAUSYTIS PATARIMŲ, GALVOTI SAVO GALVA

Atidžiu žvilgsniu

Pasiutpolkės žingsniu su sraigėmis, stručiais ir begemotais
Pasaulio pabaigos spektaklis
Didžiosios L paslaptis
Akmenėlis atminimui
Du plius du lygu sniegas

Užklasinis skaitymas

MOKINIAMS TURI BŪTI ĮDOMU. MOKYTOJUI IRGI!

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai