Kronika. Informacija. Skelbimai

 

 

 

2022 m. balandžio 2 d. jau 56-ą kartą pasaulyje paminėta Tarptautinė vaikų knygos diena. Šių metų oficialiu Tarptautinės vaikų knygos dienos rėmėju patvirtintas Kanados IBBY skyrius džiaugėsi galėjęs parinkti jos temą ir sukurti plakatą. Kreipimąsi į pasaulio skaitytojus parašė garsus rašytojas Richardas Van Campas, o plakatą kūrė pripažinta dailininkė Julie Flett. „Pasakojimai – tarsi sparnai, leidžiantys kasdien skraidyti aukštai danguje“, – taip šiais metais skambėjo Knygos dienos šūkis.

Lietuvoje ši diena paminėta jau 30-ą kartą. Jubiliejinei progai paminėti IBBY Lietuvos skyrius organizavo konkursą. Vaikai, jų draugai, šeimos buvo kviečiami kurti lietuvišką Knygos dienos plakatą, kviečiantį švęsti šią dieną. Konkurso nugalėtoja tapo penkiametė klaipėdietė Smiltė Dekteriovaitė.

30-ąjį kartą vyko ir geriausių metų knygų apdovanojimai. Prasidėję 1993-aisiais nuo vienos, per tris dešimtmečius IBBY apdovanojimai išaugo iki aštuonių nominacijų. Premijos dabar teikiamos geriausių knygų kūrėjams – rašytojams, dailininkams iliustruotojams, vertėjams, literatūros kritikams ir skaitymo populiarintojams.

Apdovanojimų ceremonija vyko Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Jau trečią kartą iš eilės dalyviai į metų apdovanojimų renginį rinkosi su kaukėmis – COVID-19 pandemijos ribojimai dar tęsėsi.

Prano Mašioto premija už geriausią metų knygą vaikams ir paaugliams skirta Dainiui Gintalui už poezijos rinkinį Ajerų kisielius, arba varnos, varvekliai, varanai ir varlės („Žalias kalnas“). Kiti nominantai: Aidas Jurašius už pasakojimų rinkinį Žąsino Gagio kelionės (labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“), Ramutė Skučaitė už eilėraščių rinkinį Liepos mėnesį po liepa (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla) ir Neringa Vaitkutė už knygą Pamiršti dievai („Nieko rimto“).

Premija už geriausią paveikslėlių knygą vaikams skirta Audrai Baranauskaitei ir Linai Itagaki už knygą Nukas („Tikra knyga“). Kiti nominantai: Jurga Vilė ir Lina Sasnauskaitė už knygą Chameleono sapnai („Tikra knyga“) ir Dovilė Zavedskaitė bei Patricija Bliuj-Stodulska už knygą Paštininkas ir serbentai („Tikra knyga“).

Premija už geriausią pažintinę metų knygą skirta Rasai Grybaitei ir Linai Itagaki už komiksą Grybo auksas („Artseria“). Kiti nominantai: Jūratė Cvilikienė už finansinį gidą paaugliams Pradėk dabar („Baltos lankos“) ir Zigmas Vitkus bei Inga Dagilė už knygą Lietuvos valdovai pasakoja vaikams („Alma littera“).

Eugenijos Stravinskienės premija už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą vaikams įteikta Ritai Bakanienei už Meganos Shepherd knygos Slapti Erškėtrožių kalvos žirgai vertimą iš anglų kalbos („Nieko rimto“). Kiti nominantai: Vytautas Čepliejus už Marijos Parr knygos Mažasis griaustinis: nuotykiai žėrinčiame slėnyje vertimą iš norvegų kalbos („Alma littera“) ir Viltarė Urbaitė už Anjos Portin knygos Slaptas radijas vertimą iš suomių kalbos („Alma littera“).

Adomo Druktenio premija už reikšmingiausią ir meniškiausią metų vertimą paaugliams skirta Raimondai Jonkutei už Jakobo Wegeliuso knygos Žudiko beždžionė vertimą iš švedų kalbos („Aukso žuvys“). Kiti nominantai: Vaida Jankūnaitė už Andri Snærio Magnasono knygos Laiko skrynia vertimą iš islandų kalbos („Debesų ganyklos“) ir Viktorija Uzėlaitė už Frances Hardinge knygos Gegutės daina vertimą iš anglų kalbos („Nieko rimto“).

Domicelės Tarabildienės premija už gražiausią metų knygą skirta dailininkei Ievai Babilaitei, sukūrusiai knygą Pasaka apie paskutinį Lietuvos princą (teksto autorė Lina Mickutė, „700 eilučių“). Kiti nominantai: Lina Itagaki už knygą Nukas (teksto autorė Audra Baranauskaitė, „Tikra knyga“), Sasnauskaitė už knygą Chameleono sapnai (teksto autorė Jurga Vilė, „Tikra knyga“) ir Jūratė Račinskaitė už knygą Liepos mėnesį po liepa (eilėraščių autorė Ramutė Skučaitė, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla).

Aldonos Liobytės premija už reikšmingiausią metų debiutą atiteko dailininkei Julijai Račiūnaitei už Aido Jurašiaus knygos Žąsino Gagio kelionės iliustracijas (labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“). Kiti nominantai: dailininkė Patricija Bliuj-Stodulska už Dovilės Zavedskaitės knygos Paštininkas ir serbentai iliustracijas („Tikra knyga“) ir Saulė Paltanavičiūtė už knygą Meksika Marija („Alma littera“).

Vinco Aurylos premija už kryptingą ir įvairiapusę veiklą populiarinant vaikų literatūrą įteikta Eglei Baliutavičiūtei. Kiti nominantai: Jonas Linkevičius už monografiją Selemonas („Agora“) ir grupė „Knygų vaikai groja“ už originalų ir netradicinį vaikų literatūros populiarinimą.

Laureatams tradiciškai įteikti diplomai, piniginės rėmėjų premijos ir dovanos. Prano Mašioto giminaitis dailininkas Vytautas Žirgulis P. Mašioto premijos laureatui įteikė paveikslą. Piniginį premijų fondą rėmė krepšininkas ir verslininkas Šarūnas Marčiulionis, programuotojas Antanas Marcelionis, UAB „Vilsentras“, UAB „IMG Numeri“, UAB „Sabelija“, UAB „Alumnus“, UAB „Kauno šilas“, Event Solutions, leidyklos „Alma littera“, „Debesų ganyklos“ ir „Žara“.

Renginio režisieriai – Mykolas Vildžiūnas ir Irena Jankutė. Šventinę nuotaiką kūrė jaunasis akordeonistas Jonas Vozbutas, klavišininkas Vainius Dovydaitis, aktoriai Martynas Vaidotas, Aistė Lasytė, Vygantas Vedeiša, „Žiūrovų teatro“ aktorės.

Renginio partneris – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Pagrindinis rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba. Apdovanojimų transliacijos įrašą galima rasti svetainės ibbylietuva.lt naujienose (2022-04-16).

Balandžio 2 d. paskelbta ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos informacija, kad Vaikų literatūros premija paskirta rašytojui Tomui Dirgėlai už spalvingai komišką tikrovės vaizdinį ir žaidybinį santykį su jaunaisiais skaitytojais. Kaip teigė vertinimo komisija, Tomo Dirgėlos kūriniuose balansuojama ties realistinės apysakos ir literatūrinės pasakos riba, jaunuosius skaitytojus patraukia intriguojantis ir gyvas pasakojimas, kuriame susipina ir realūs, ir pramanyti objektai bei žmonės. Jo kūriniuose apstu netikėtų, juokingų situacijų, žaidžiama nonsenso elementais. Tai literatūra, leidžianti pailsėti, pasimėgauti žaidimu.

Vaikų literatūros premija už literatūros sklaidą skirta Anykščių Jono Biliūno gimnazijos bibliotekininkei Renatai Miškinienei. Ji įvertinta už vaikų literatūros populiarinimą, kūrybinį požiūrį į jaunų žmonių skaitymo skatinimą. 20 metų bibliotekoje dirbančios R. Miškinienės iniciatyvos jau tapo įdomaus ir aktyvaus gimnazijos gyvenimo dalimi („Skaitytojų klubas“, kasmetiniai renginiai „Prakalbinti tekstai“, knygų pristatymai „Laisvė skaityti“ ir kt.). R. Miškinienės veikla neapsiriboja skaitymo skatinimo renginiais. Ji yra ir neformalių renginių organizatorė, dalyvauja bendruomenės, respublikiniuose, tarptautiniuose kino projektuose.

Premija laureatams įteikta balandžio 27 d. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje. Premijos dydis – 100 BSI (60 BSI skiriama rašytojui, 40 – už skaitymo populiarinimą).

Parengė Roma Kišūnaitė (LNB)

30-osios jubiliejinės apdovanojimų ceremonijos akimirka. Iš kairės: Rita Bakanienė, Dainius Gintalas, Lina Itagaki, Ieva Babilaitė, Eglė Baliutavičiūtė, Raimonda Jonkutė. Renginio organizatorių nuotr.
30-osios jubiliejinės apdovanojimų ceremonijos akimirka. Iš kairės: Rita Bakanienė, Dainius Gintalas, Lina Itagaki, Ieva Babilaitė, Eglė Baliutavičiūtė, Raimonda Jonkutė. Renginio organizatorių nuotr.

 

2022 metų Rubinaičio leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas

 

 

 

Žurnalo partnerė – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

 

 

 

 

Gerbiamieji!

Atsinaujinęs Rubinaitis linki Jums malonių skaitymo įspūdžių!

Džiaugiamės, kad Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas parėmė mūsų 2022 m. projektą „Skaitymas – langas į save ir pasaulį“ ir skyrė 11 000 eurų. Kviečiame žiūrėti pro Rubinaičio langą kartu!

 

Vyriausioji redaktorė

Džiuljeta Maskuliūnienė, prof. hum. m. dr. (Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka)

 

Atsakingoji sekretorė

Reda Tamulienė (Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka)

 

Redaktorės

Eglė Baliutavičiūtė (užsienio vaikų ir jaunimo literatūra) (Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka)

Rita Karpavičienė (vaikų ir jaunimo literatūra edukacijos procese) (Panevėžio r. Raguvos gimnazija)

Asta Skujytė-Razmienė, hum. m. dr. (moksliniai tyrimai) (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas)

 

Redakcijos kolegija

Raimonda Budnikienė (Panevėžio „Vyturio“ progimnazija)

Loreta Jakonytė, hum. m. dr. (nepriklausoma tyrėja)

Roma Kišūnaitė (Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka)

Inga Mitunevičiūtė (Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius)

Gražina Skabeikytė-Kazlauskienė, habil. hum. m. dr. (Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius)

Antanas Šimkus, poetas (Lietuvos rašytojų sąjunga)

Kristina Vaisvalavičienė, hum. m. dr. (Vytauto Didžiojo universitetas)

 

Kalbos redaktorė

Ligita Mykolaitienė

 

Dizainerė, maketuotoja

Lina Eitmantytė-Valužienė

 

Rubrikų piešinių autorė

Irena Geniušienė

Viršelyje – iliustracija iš Jurgos Vilės ir Linos Sasnauskaitės knygos „Chameleono sapnai“. Leidykla „Tikra knyga“, 2021 m.

Žurnalas „Rubinaitis“, 2022 Nr. 2 (102)

 

 

Sveiki!

Kai augama kartu su knygomis ir gyvūnais

Balandžio 2-oji – tarptautinė vaikų knygos diena

Knyga yra taika

Apžvalgos

Pažinimo džiaugsmas ir pinklės (2021 m. Lietuvoje išleistų pažintinių knygų vaikams ir paaugliams apžvalga)
Ieškant knygos, dėl kurios verta naktinėti (2021 m. verstinių knygų vaikams ir paaugliams apžvalga)
Paveikslų galerija – į vaiko namus (2021 m. lietuvių autorių vaikų knygų iliustracijos)

Nuotraukos pasakoja

Trys rašytojų portretai su šunimis

Sukaktys

Toks nuostabus gyvūnijos pasaulis Jono Avyžiaus kūryboje (100-osioms gimimo metinėms)
Bardas ir jo literatūriniai giminaičiai: keli šuns vaizdavimo strategijos vaikų literatūroje pavyzdžiai
Dviejų vaikų poetų portretai (Paulinos Žemgulytės 80-ajam ir Vlado Braziūno 70-ajam jubiliejui)

Mano vaikystės skaitymai

Galime nuspręsti, ką daryti su laiku, kuris mums suteiktas

Retro

„Genio“ margumynuose – Selemono Paltanavičiaus „Vaikai, lapė ir vilkas“

Kontekstai

„Lututė“ – žurnalas vaikams apie gamtą

Daug skaitau

Knygose papasakota daugiau nei filmuose

Bibliografija

Bibliografijos sąrašus pateiksime kitaip
Apie vaikų literatūrą, skaitymą 2021 m.
2021 m. vaikų ir paauglių knygos

Summary

SUMMARY

Vaikų literatūros rašytojai ir personažai meno kūriniuose

Vaižgantas su šuneliu Kauku

Mūsų partneriai ir rėmėjai