Laiškai

 

IBBY Lie­tu­vos sky­rius tra­di­ciškai or­ga­ni­za­vo po­pu­lia­riau­sių knygų pen­ke­tu­ko rin­ki­mus. Šie­met at­sa­ky­mus į an­ke­tos klau­si­mus at­siuntė 1304 vai­kai. Išnag­rinėjus vi­sas an­ke­tas, pa­aiškėjo populia­riau­sios 2000 m. kny­gos:

1. A. Lind­gren. Pepė Il­ga­ko­jinė
2. Ž. Ver­nas. 2000 my­lių po van­de­niu
3. A. Lind­gren. Emi­lis iš Lio­ne­ber­gos
4. Ž. Ver­nas. Ap­link pa­saulį per 80 dienų
5. R. Dahl. Ra­ga­nos

Ma­to­me, jog net 3 kny­gos – Pepė Il­ga­ko­jinė, Emi­lis iš Lio­ne­ber­gos ir Ra­ga­nos – iš praėju­sių metų pen­ke­tu­ko.

An­ke­to­se vai­kai pa­minėjo 1034 knygų pa­va­di­ni­mus: 712 – užsie­nio, 322 – lie­tu­vių rašytojų. Iš vi­so pa­minėti 502 au­to­riai: 359 – užsie­nio, 143 – lie­tu­vių.

Ga­vo­me ir ko­lek­ty­vi­nių at­sa­kymų: Plungės bib­lio­te­kos, kny­gos mylėtojų klu­bo „Idėja“ iš Šiaulių, Daugų bib­lio­te­kos, Pa­nevėžio Ka­zi­mie­ro Pal­ta­ro­ko vi­du­rinės mo­kyk­los. Kai ku­rie vaikai rašė „Ge­nio“ žur­na­lui, ku­ris ir­gi pa­laikė mūsų su­ma­nymą.

Vai­kai ne tik išvar­di­jo la­biau­siai pa­ti­ku­sias kny­gas, bet ir pa­si­da­li­jo įspūdžiais apie sa­vo pomėgius, skai­tymą, knygų lei­dybą ir bib­lio­te­kas.

Spaus­di­na­me ke­letą ištraukų iš vaikų laiškų.

Ona Ka­la­dienė

 

Man pa­tin­ka skai­ty­ti todėl, kad kny­go­se daug veiks­mo, įdo­mių is­to­rijų. Mes kny­gas per­kam, kar­tais pa­si­i­mu iš bib­lio­te­kos. Ma­ne ska­ti­na skai­ty­ti ma­ma, te­ta Mo­tiejūnienė, mo­ky­to­ja, bo­butė iš Varėnos, tėtė.

Ele­na Pet­ke­vičiūtė, 3 kl.

Pa­sva­lio Lėvens vid. mo­kyk­la

 

Skai­ty­da­ma kny­gas, sužinau apie mus su­pantį pa­saulį, išmoks­tu skir­ti ap­rašytą gėrį nuo blo­gio. Kny­gas skai­to vi­sa ma­no šei­ma. Na­mie tu­riu dar daug ne­skai­tytų knygų. Leidėjams ta­riu ačiū už gražias spal­vo­tas iliust­ra­ci­jas.

Justė Si­mo­nai­tytė, 3 kl.

Pa­sva­lio Lėvens vid. mo­kyk­la

 

Kny­ga man – nuo­ty­kių pa­sau­lis. Skai­tau kas va­karą. Ven­giu siau­bo knygų. Skai­tau ro­man­tiškas, nuo­ty­kių kny­gas. Leidėjams siūlau vai­kams duo­ti dau­giau an­ketų. Pa­si­ner­ki­te į vaikų pa­saulį ir leis­ki­te nuo­ty­kių ir fan­tas­ti­kos kny­gas. Mo­ky­to­jams siūlyčiau šnekėti su vai­kais apie pa­sau­lio įvy­kius. Aš nie­ka­da neužmiršiu knygų. Mie­lai padėsiu ki­tiems žinių ištrošku­siems vai­kams ir suau­gu­siems.

Ag­nie­ta Ma­cei­naitė, 4 kl.

Elektrėnų pra­dinė mo­kyk­la

 

Man la­biau­siai pa­ti­ko „Gel­to­no­jo ge­nio or­di­nas“, nes ši kny­ga pil­na ste­buklų. Skai­ty­mas – vi­sas ma­no gy­ve­ni­mas. Aš be kny­gos – tai ne aš. Pa­grin­di­nis ma­no knygų šal­ti­nis – bib­lio­te­ka, dar turiu porą savų knygų, kar­tais pa­siūlo drau­gai. Skai­ty­ti ma­ne ska­ti­na tik no­ras.

Mil­da Be­lec­kaitė, 4 kl.

Ku­piškio raj. Ska­piškio vid. mo­kyk­la

 

Skai­ty­ti man la­bai pa­tin­ka. Kar­tais ne­ga­liu ne­per­skaičiu­si kny­gos ei­ti mie­go­ti. Pa­pras­tai knygą per­skai­tau grei­tai. Knygų nu­per­ka ma­ma, pa­si­mai­nau su draugėmis. Pa­pras­tai jas imu iš mies­to bib­lio­te­kos, nes mo­kyk­lo­je vi­sos la­bai neįdo­mios ir pa­se­nu­sios. Leidėjams pa­ta­riu leis­ti kny­gas iš ge­ro po­pie­riaus.

Mil­da Ki­lins­kaitė, 6 kl.

Jokūbiškių k.

 

Man pa­tin­ka skai­ty­ti todėl, kad įdo­mu, ga­li viską sužino­ti per­skaičius įdo­mias kny­gas. Aš gau­nu knygų iš bib­lio­te­kos ir tu­riu dar na­mie. Ma­ne ska­ti­na skai­ty­ti draugės. O to­liau – aš la­bai no­riu skai­ty­ti pa­ti. Man taip užei­na skai­ty­ti, kad be kny­gos ne­ga­liu gy­ven­ti.

Kris­ti­na Ba­niūnaitė, 6 kl.

Ku­piškio L. Stuo­kos-Gu­ce­vičiaus gim­na­zi­ja

 

Skai­ty­ti kny­gas man pa­tin­ka visų pir­ma todėl, kad tai ne­pa­pras­tai įdo­mu. Be to, iš knygų ga­li­me ir pa­si­mo­ky­ti. Sužino­me ir apie to lai­ko, kai bu­vo pa­rašyta kny­ga, žmo­nių su­pra­timą apie juos su­pantį pa­saulį, gy­ve­nimą.

Skai­ty­da­mi kny­gas, ga­li­me at­si­dur­ti ta­me kny­gos pa­sau­ly­je, min­ti­mis įsi­lie­ti į veiksmą. Atsidūręs kny­gos pa­sau­ly­je, ga­liu pa­tir­ti to­kių nuo­ty­kių, ko­kių tik­ra­me gy­ve­ni­me nie­kad ne­patirčiau, pa­vyzdžiui, skrai­dy­ti. Be to, ga­li­me ap­si­lan­ky­ti įvai­riau­siuo­se pa­sau­lio (ir ne tik pa­saulio) kraštuo­se, ko įpras­ta­me gy­ve­ni­me nie­kad nebūtų.

Skai­ty­da­mas kny­gas, ga­liu su­si­pažin­ti su įvai­riau­siais žmonėmis (tar­kim, su gar­siais išradėjais), su­pras­ti jų būdą, kar­tu su jais pa­tir­ti daug nuo­ty­kių ir at­ras­ti dau­gybę neįtikėtinų da­lykų (žuvį su ra­tais vie­toj pe­lekų).

Kar­tais skai­ty­ti įdo­mu vien dėl to, kad graži ta kal­ba, ku­ria pa­rašytas kūri­nys.

Be­je, kny­gos nie­kuo­met ne­at­stotų te­le­vi­zo­rius ar kom­piu­te­ris (nors kom­piu­te­ris man la­bai patinka). Pa­klau­si­te, kodėl? Ogi todėl, kad kny­go­je pačiam ga­li­ma su­si­gal­vo­ti „veiks­mo aikštelę“ (ap­linką), žodžiu, vei­kia vaiz­duotė. Na, o te­le­vi­zo­riu­je (ar­ba kom­piu­te­ry­je) jūs jau gauna­te „iškeptą blyną“ su vi­sais „prie­sko­niais“ ir „pa­dažais“, tad pačiam, de­ja, nie­ko susigalvoti ne­rei­kia.

Vie­nos iš la­biau­siai man pa­ti­ku­sių knygų: A. de Sent-Eg­ziu­pe­ri „Mažasis prin­cas“ ir Erich Kästner „Skra­jo­jan­ti klasė“. „Mažaja­me prin­ce“ man la­biau­siai pa­ti­ko mažojo prin­co vai­kišku­mas, jo kal­ba, pa­ti­ko ir tai, kad aukšti­na­mi vai­kai, jų nuo­monė.

„Skra­jo­jan­ti klasė“ pa­ti­ko sa­vo pa­pras­tu­mu, vaikų (veikėjų), gy­ve­nančių Kir­chber­go in­ter­na­te, ben­dra­vi­mu, ki­lu­sių kas­die­nių mo­kyk­los pro­blemų spren­di­mo būdais.

Kris­tu­pas Ka­zi­mie­ras Ti­kiušis, 6 kl.

Vil­niaus J. Ba­sa­na­vičiaus vid. mo­kyk­la

 

Ma­no var­das – Lau­ra. Man 12 metų. Ma­no mėgsta­miau­sias užsiėmi­mas – skai­ty­ti. Esu perskaičiu­si daug knygų, tad išrink­ti pen­kias la­biau­siai pa­ti­ku­sias bu­vo sun­ko­ka. Aš 2000 m. skaičiau ir daug se­niau leistų knygų, to­kių kaip K. Ma­jaus „Vi­ne­tu“, A. Diu­ma „Trys muškie­tinin­kai“, bet jos, nors ir bu­vo la­bai įdo­mios, tarp pen­kių la­biau­siai pa­ti­ku­sių knygų pui­kuo­tis ne­galėjo.

Tai­gi pirmą vietą pen­ke­tu­ke skirčiau Kers­tin Ljung­gren kny­gai „Svečiuo­se pas Ast­ridą Lindgren“, išleis­tai 1997 m. („Lie­tus“). Ast­ri­da Lind­gren – ma­no mėgsta­miau­sia rašyto­ja, ir man tik­rai la­bai įdo­mu sužino­ti dau­giau apie ją. Šią knygą esu skaičiu­si daug kartų.

Ant­ro­ji pen­ke­tu­ko kny­ga būtų 2000 m. išleis­ta kny­ga „Ha­ris Po­te­ris ir Išmin­ties ak­muo“ („Al­ma lit­te­ra“), ku­rią pa­rašė J. K. Row­ling. Ši kny­ga pa­ti­ko sa­vo neįpras­tu, keis­tu tu­ri­niu.

Trečią vietą skirčiau Ast­ri­dos Lind­gren kny­gai „Ras­mu­sas klajūnas“, išleis­tai 2000 m. („Al­ma lit­te­ra“). Ši kny­ga pil­na švel­nu­mo, tik­ro­viško gy­ve­ni­mo, be to, la­bai įdo­mi.

Ket­vir­to­ji kny­ga būtų Fran­ces Hod­gson Bur­nett „Mažoji prin­cesė“, išleis­ta 2000 m. („Al­ma littera“). Ši grau­di ir kar­tu tik­ro­viška Sa­ros Kriu is­to­ri­ja man la­bai pa­ti­ko.

Ir pas­ku­tinė – penk­to­ji – būtų 1998 m. išleis­ta kny­ga „Gan­dra­liz­dis ant sto­go“, pa­rašyta Meinder­to de Jon­go („Lie­tus“). Ši įdo­mi, tik­ro­viška is­to­ri­ja sužavėjo sa­vo pa­pras­tu­mu ir kas­dienišku­mu.

La­bai įdo­mias kny­gas tik­riau­siai būtų ga­li­ma var­dy­ti li­gi be­ga­lybės, bet šios pen­kios, ma­nau, buvo man įdo­miau­sios iš skai­tytų 2000 me­tais.

Lau­ra Vil­kaitė

Vil­nius

 

Svei­kas „Ge­ne­li“!

Su­si­pažin­ki­me: esu Aistė Ara­mi­naitė, man 12 m. Gy­ve­nu kai­me, lan­kau penktą klasę Kuk­tiškių pa­grin­dinėje mo­kyk­lo­je (Ute­nos raj.). Bet svar­biau­sia, kad aš esu ne knygų sma­gurė, o knygų be­sotė! Man nuoširdžiai gai­la žmo­nių, ku­rie dėl ko­kių nors priežasčių ne­skai­to knygų. Aš skaitau la­bai daug. Ir vi­sai ne­svar­bu, kad ne vi­sos kny­gos ma­no. Dau­giau­siai ma­no drau­gių – Kuk­tiškių bib­lio­te­ko­je. Ten yra daug to­kių knygų, ku­rias skaičiau jau ne vieną ir ne du kar­tus. Man la­bai gai­la kai ku­rių bib­lio­te­ko­je esančių kny­ge­lių. Jos su­tep­tos, su­lanks­ty­tos, suplėšytos… Mat vai­kai, net ir la­bai mėgda­mi, vie­nas po ki­to skai­ty­da­mi skriaudžia kny­gu­tes. O jos juk tik­ras ste­buk­las! Kiek­vie­na – vis ki­tas pa­sau­lis. Į jas sudėtos mi­li­jonų žmo­nių min­tys. Jos ug­do vaizduotę, mo­ko gražiau sudėti sa­vo min­tis. Todėl len­kiuo­si vi­siems rašan­tiems, leidžian­tiems, pla­ti­nan­tiems kny­gas.

O bal­suo­ti norėčiau už Vy­tau­to Račic­ko kny­ge­les, gal dar ir todėl, kad man pa­ti­ko ne tik jo knygos, bet ir au­to­rius. Aš jį mačiau Vil­niaus knygų mugėje. Vėliau jis viešėjo mūsų mo­kyk­lo­je.

1. V. Račic­kas „Šle­petė-3“
2. V. Račic­kas „Ma­no vai­kystės le­dai“
3. A. Lind­gren „Mes varnų sa­lo­je“
4. A. Lind­gren „Nykštu­kas Nil­sas Karl­so­nas“
5. A. Maršalas „Aš mo­ku šokinėti per ba­las“

O laiškelį norėčiau baig­ti L. Gu­taus­ko eilėmis:

Kny­ga kaip so­das,
Pil­nas vai­ke­lių,
Ku­rie viską išma­no.
Viską nu­tuo­kia
Ir ty­liai kal­ba
Apie pa­sau­lio da­lią.
Kny­gos so­de­ly
Mar­gi paukščiai gie­da
Juo­das sėklas bars­to.
Juo­di grūde­liai –
Kny­gelės raidės –
La­po­tais žodžiais išau­ga.

Aistė Ara­mi­naitė
Ute­nos raj.

 

Žurnalas „Rubinaitis“, 2001 Nr. 2 (18)

 

Įžanginis

KNYGA BE VAIKO NEGYVENS (Kalba, pasakyta gavus geriausios metų knygos premiją)

Straipsniai

KNYGA PAAUGLIO VERTYBIŲ KONTEKSTE
SIEKSNIO SPRINDŽIO VAIKO IR „MIKIMAUZŲ“ IMTYNĖS * (Apie knygų iliustracijas)

M. Valančiaus 200-osioms gimimo metinėms

IŠ STEBUKLINGOSIOS VYSKUPO MOTIEJAUS VALANČIAUS KIŠENĖS
„TA KNYGELĖ VAIKAMS LABAI PATIKO“

Sukaktys

„GYVENIMAS NEPAPRASTAI GRAŽUS“ (Janošo 70-mečiui)

Mano vaikystės skaitymai

Į VAIKYSTĖS SODUS SU KNYGA…

Atidžiu žvilgsniu

Vaižganto tradicijos vedamas
Apie Gretutę, feministines idėjas ir laisvę būti savimi
Draugystė, mirtis ir 514 kiaušinių
Katino pasakojimai mažiesiems

Užklasinis skaitymas

KAIP ĮVEIKTI MINUSUS?

Kronika. Informacija. Skelbimai

KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai