ESTŲ VAIKŲ LITERATŪROS INFORMACIJOS CENTRAS

 

Estų vaikų literatūros informacijos centras (EVLIC) oficialiai gyvuoja nuo 1998 m. sausio 1 d. Tačiau jo istorija prasideda 1933 m., kai Taline buvo atidarytas Centrinės bibliotekos padalinys – Jaunimo biblioteka. Tai buvo pirmoji vaikų biblioteka Estijoje. Pagrindinė jos paskirtis – aptarnauti skaitytojus. Ši funkcija išliko ir tarybiniais metais. Septintajame-aštuntajame dešimtmetyje ši biblioteka buvo Estijos nacionalinės bibliotekos skyrius, rengė vaikų literatūros bibliografiją, buvo metodinis vaikų bibliotekų centras, o vėliau tapo tiesiogiai pavaldi Kultūros ministerijai.

EVLIC kaupia visą vaikų literatūrą estų kalba, taip pat užsienio klasiką ir premijuotas vaikų knygas originalo kalbomis, vaikų literatūros mokslo ir kritikos knygas bei žurnalus. Devintojo dešimtmečio pabaigoje imta aktyviai ieškoti (antikvariatuose, privačiose kolekcijose) anksčiau, iki 1945 m., išleistų bei išeivijos knygų vaikams. Šiuo metu centre yra 80 proc. visų laikų estų vaikų knygų, iš viso – apie 45 000 leidinių.

Dabartinis centro statusas leido suaktyvinti mokslinę ir tiriamąją veiklą. Jame susibūrė vaikų literatūros tyrėjų, kurie nėra nuolatiniai centro darbuotojai, grupė, 2004 m. išleistas mokslinių straipsnių rinkinys (numatoma, kad tai bus tęstinis leidinys). EVLIC kaupia visą informaciją, susijusią su vaikų literatūra, skaityba, organizuoja seminarus, kasmetes mokslines konferencijas, parodas, minėjimus. Centro darbuotojai nuolat skaito paskaitas rajonų, miestų, mokyklų bibliotekose. Nuo 1995 m. EVLIC leidžia almanachą-žurnalą (vienas leidinys per metus) „Nukits“ (pavadintas Oskaro Lutso personažo vardu).

Be tradicinės Tarptautinės vaikų knygos dienos šventės, EVLIC iniciatyva gruodžio mėnesį visoje Estijoje rengiamos Estų vaikų literatūros dienos, kurių metu rašytojai, iliustruotojai, kritikai, leidėjai susitinka su jaunaisiais skaitytojais. Gana savitos yra Skaitymo vaikams dienos, nuo 1994 m. rengiamos kasmet spalio 20-ąją. Jų metu bibliotekose, mokyklose, darželiuose, šeimose suaugusieji ir vaikai vieni kitiems garsiai skaito knygas.

 

1992 m. centras įsteigė Nukitso prizą už geriausią naują vaikų knygą. Jis teikiamas kas dveji metai, už jį balsuoja vaikai (įtraukiama apie 6–8 tūkst. skaitytojų) ir suaugusieji. Už reikšmingas publikacijas apie vaikų literatūrą kritikams, mokslininkams, žurnalistams nuo 2001 m. skiriamas Moviaus (Eno Raudo Pabaldukų herojus) prizas. Kartu su leidykla „Tänäpäev“ EVLIC organizuoja konkrečiam adresatui ar temai skirtos literatūros konkursus, skaito ir vertina rankraščius.

Nuo kitų panašių Vaikų literatūros centrų (pavyzdžiui, Skandinavijos šalių) EVLIC skiriasi tuo, kad jo fondai skaitytojams vaikams atviri, apskritai jis daug dirba su vaikais. EVLIC tiesiogiai pavaldus Kultūros ministerijai, jis įsikūręs daugiabučio namo pirmame aukšte, bendras jo plotas – 314 m2. Centras neblogai aprūpintas modernia įranga, jame dirba 12 darbuotojų. EVLIC direktorė – garsi bibliotekininkė Anne Rande. Estijos rašytojų sąjunga 2003 m. pristatė EVLIC Astridos Lindgren atminimo premijai.

EVLIC adresas:

Estonian Childrenʼs Literature Information Centre

30, Liivalaia,

10118 Tallinn

Estija

Tel. ir faks. +3726 466 488

el. p. eltk@eltk.ee

www.eltk.ee

Parengta pagal Anne Rande ir Anu Kehman informaciją

 

Žurnalas „Rubinaitis“, 2004 Nr. 3 (31)

Įžanginis

NĖRA MAŽŲ LITERATŪRŲ

Straipsniai

NAUJOJO TŪKSTANTMEČIO ESTŲ VAIKŲ LITERATŪRA
TARP GĖRIO IR BLOGIO* (Apie fantaziją tarybinėje estų vaikų literatūroje)
CYPLIUKAS SKRENDA Į JAPONIJĄ*

Leonardo Žitkevičiaus 90-osioms gimimo metinėms

VYTURIŲ GIESMĖ PALMIŲ PAVĖSY
„NEMOKYTOJIŠKA“ MOKYTOJO POEZIJA (L. Žitkevičiaus eilėraščių vaikams modeliai)

Mano vaikystės skaitymai

HUMORU – ŠIT KUO MAN ĮDOMI VAIKŲ LITERATŪRA

Paskaitykim, mama, tėti!

ŠIRLĖ, SIMAS IR PASLAPTYS* (Ištraukos iš apysakos-pasakos)

Atidžiu žvilgsniu

Idealusis bičių pasaulis
Kur veda Romeno Kalbri klajonės?
Ar būti savimi – tai būti dviese?

Bibliografija

2005 m. VAIKŲ LITERATŪROS DATOS

Kronika. Informacija. Skelbimai

KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai