NAUJOJO TŪKSTANTMEČIO ESTŲ VAIKŲ LITERATŪRA

 

Šiame straipsnyje trumpai apžvelgiama estų vaikų literatūros ir ją palaikančių struktūrų būklė XXI a. pradžioje.

 

Vaikų knygų leidyba

XX a. paskutinio dešimtmečio pradžioje žlugus valstybinei leidybos sistemai, vaikų knygų katastrofiškai sumažėjo. Pavyzdžiui, 1991 m. išėjo tik dešimt estiškų knygų. Nuo 1992 m. prie naujosios padėties imta priprasti: susikūrė daugybė privačių leidyklų, kurios iš pradžių pakartotinai leido trečiojo ir ketvirtojo dešimtmečių vaikų literatūrą, klasiką ir komiksus. Didelė to meto problema – Estijos autorių naujų kūrinių publikavimas. Parengti pirmąjį leidimą su originaliomis spalvotomis iliustracijomis tuomet buvo (ir lig šiol tebėra) brangu, o prastos kokybės neiliustruotų knygų vaikai nenori skaityti.

Naujajame tūkstantmetyje estų vaikų literatūrai padeda atsigauti „Kultūros kapitalas“* ir panašūs fondai, nors knygos Estijoje vis dar labai brangios. Jas leidžia apie trisdešimt leidyklų ir organizacijų. Pirmąkart publikuojamų originalių vaikų knygų skaičius nuolat didėja: 2000 m. išleistos 26,2001 m. – 35,2002 m. – 43, o 2003 m. – net 64 tokios knygos.

 

A. Kivirähk. „Širlė, Simas ir paslaptys“
A. Kivirähk. „Širlė, Simas ir paslaptys“

Vaikų literatūros tendencijos XXI a. pradžioje

Pagrindinis XXI a. estų vaikų literatūros bruožas – įvairovė. Kuriami tekstai visoms amžiaus grupėms – nuo pačių mažiausių iki paauglių; leidžiami kūriniai, grįsti realiu gyvenimu ir fantastika, knygos berniukams ir mergaitėms, poezija, proza, pjesės, mokslo populiarinimo knygos.

Naujajai estų vaikų literatūrai būdingas ribų tarp amžiaus grupių, tarp kūrinių vaikams ir suaugusiesiems nykimas. Nauji prozos reiškiniai – autorinės knygos ir knygos visai šeimai. Autorinės knygos sąvoka įvardija leidinį, kurio tekstą ir iliustracijas sukūrė vienas žmogus. Esama tendencijų pereiti „iš dailininkų į rašytojus“ (pavyzdžiui, Edgaras Valteris, Henno Kao) ir „iš rašytojų į dailininkus“. Toliau kuriamos knygos visai šeimai, orientuotos į dvejopą adresatą, užkoduojančios ir vaikams, ir suaugusiesiems svarbią prasmę. Jas skaito visa šeima – kartu arba vienas kitam. Deja, kartais prie jų priskiriami ir tekstai, rodantys autorių nesugebėjimą susitelkti į konkrečią amžiaus grupę, daug peno neduodantys nei vaikams, nei suaugusiesiems. Iš tiesų visas geras vaikų knygas su malonumu skaito ir suaugusieji.

A. Pervik. „Padauža eina į parduotuvę“
A. Pervik. „Padauža eina į parduotuvę“

Šiuo metu, kaip ir anksčiau, estų vaikų literatūroje išsiskiria dvi kryptys – fantastinė, pasakinė ir realistinė. Taip pat yra knygų, derinančių abi šias kryptis. Kartu naujojoje literatūroje esama modernistinių ir postmodernistinių bruožų, pavyzdžiui: kalbos sureikšminimas, teksto atvirumas ir daugialypumas ir t. t. Plačiai naudojamasi folkloro tematika. Į šiuolaikinę literatūrą kelią skinasi ir kompiuteriai, ypač internetinė literatūra (šia forma labiausiai plinta fantastika).

Naujausioje estų vaikų kūryboje vyrauja proza. Žanro požiūriu dominuoja literatūrinė pasaka ir jai artima fantastinė literatūra, kuri Estijoje visuomet buvo stipri. (Tokias knygas dabar rašo Andrus Kivirähkas, Jaa-nusas Vaiksoo ir kiti.)

Realistinei prozai atstovauja paauglių knygos. Postūmį paauglių literatūrai suteikė Estų vaikų literatūros informacijos centro (EVLIC; Eesti Lastekirjanduse Teabekeskus) organizuotas geriausios paauglių knygos konkursas (jo nugalėtojai – Aidi Vallik, Katrin Reimus ir kt). Šie kūriniai nagrinėja svarbius klausimus (meilės, draugystės, narkomanijos, pasitikėjimo, šeimos rūpesčių ir t. t.), paaugliams suteikiama galimybė atrasti save. Šiuolaikinės vaikų literatūros klasikės Aino Pervik knygų serijoje apie Paulą, skirtoje pradinių klasių mokiniams, kalbama apie dideles mažų vaikų problemas (urbanizaciją, smurtą, prisitaikymą prie aplinkos ir pan.). Vis dėlto realistinės pakraipos kūriniuose, nors ir nagrinėjančiuose skaudžius dalykus, išlieka vaikų knygoms svarbūs šilti, optimistiniai tonai.

E. Valter. „Kupstų abėcėlė“
E. Valter. „Kupstų abėcėlė“

Vaikų poezija, bent jau pastaruosius dešimt metų, prozai neprilygo nei kūrinių skaičiumi, nei meniniu lygiu. Eilėraščių rinkinių kokybė gana apgailėtina, publikuojama daug grafomaniškų tekstų. Pagrindinės jų ypatybės – nuvalkiotos temos, banalūs įvaizdžiai ir rimai. Vis dėlto pasirodo ir aukščiausio lygio eilių (Leelo Tungal, Heiki Vilep ir kt. poetų knygos), kurias su malonumu skaito ir suaugusieji. Pamažu ryškėja poezijos permainos, kurios prozoje įvyko jau XX a. pabaigoje.

Savo vietą naujajame amžiuje rado mokslo populiarinamoji literatūra. Jos amplitudė plati: nuo amžinųjų temų – Evos Koff knyga Iš kur imami atsakymai? (Kust tulevad vastused?) iki mokymo skaityti – Edgaro Valterio Kupstų abėcėlė (Pokuaabits). Kartais vaikams artima forma tiesiog pateikiami įdomūs klausimai ir atsakymai.

Pjesių vaikams leidžiama mažai, dauguma jų publikuojamos jau po pastatymo teatre.

 

Kas dabar rašo vaikams

A. Valik. „Kaip gyvuoji, Ana?“
A. Valik. „Kaip gyvuoji, Ana?“

Aptariamojo laikotarpio vaikų knygas rašo įvairių kartų literatai. Gausus ir itin produktyvus rašytojų būrys – autoriai, gimę trečiajame ir ketvirtajame XX a. dešimtmetyje (Leelo Tungal, Henno Käo, Helga Nõu ir kt.). Vidurinės kartos rašytojų, gimusių XX a. šeštajame dešimtmetyje, beveik nėra. Estų vaikų literatūros tradicijas deramai tęsia XX a. septintojo dešimtmečio viduryje ir aštuntajame dešimtmetyje gimę rašytojai, kuriems dabar jau per trisdešimt. Vyresniųjų rašytojų kone triskart mažiau nei jaunųjų, tačiau išleidžiamų knygų skaičius panašus, nes vyresnieji dažnai yra gerokai produktyvesni. Kartų neįmanoma diferencijuoti pagal grupę, kūrybos metodą ar kokį kitą požymį – jaunieji paprastai tęsia tradicijas pasitelkdami naują pasaulėjautą. Nagrinėjant naujojo tūkstantmečio estų vaikų rašytojų sudėtį, paaiškėjo, kad išlieka ir lyčių pusiausvyra, – kuriančių moterų ir vyrų yra po lygiai. Moterų daugiau vyresniojoje kartoje, o jaunesnieji rašytojai iš esmės yra vyrai.

Estijoje vaikų rašytojas – ne profesija. Rašytojams mažai mokama, o vien iš entuziazmo juk nekursi. Pasak vieno populiariausių jaunosios kartos atstovų A. Kivirähko, rašytojams metas liautis įsivaizdavus, kad rašymas yra profesija, veikiau tai laikytina pomėgiu. A. Kivirähkas siūlo pirmiausia praturtėti iš kokio nors kito darbo ir tik tada užtarnauto laisvalaikio valandomis pradėti rašyti. Šiandieninių estų vaikų rašytojų profesijos (mokytojas, vaikų darželio auklėtojas, bibliotekos darbuotojas ir t. t.) dažnai glaudžiai susijusios su vaikais, kita vertus, daugelis jų dirba literatūrai artimose srityse (žiniasklaida, leidyba ir t. t.). Vaikų literatūros srityje taip pat dirba daug dainininkų, muzikantų, aktorių, dailininkų. Mūsų dienomis gana paplitusi tendencija pereiti iš vienos specialybės į kitą, eksperimentuoti ir bandyti įvairią veiklą pasiekė ir vaikų literatūrą. Gerai ar blogai, kad vien iš rašymo duonos neužsidirbsi? Manau, tai nėra vien neigiamas reiškinys. Darbas pagal specialybę (dažnai su vaikais) padeda rašytojams jausti gyvenimo pulsą, nenutolti nuo realybės. Galbūt darbas vienu metu keliose srityse atsijoja gabiausius ir tuos, kuriems vaikų literatūra yra tikrasis pašaukimas.

 

Vaikų žurnalai

Šiuo metu Estijoje leidžiami keturi vaikų žurnalai. Geriausią lygį ir vientisesni turinį išlaiko žurnalas „Täheke“ („Žvaigždutė“), skirtas vaikams nuo septynerių iki dešimties metų, taip pat „Hea Laps“ („Geras vaikas“), adresuotas devynmečiams–vienuolikmečiams. Šių leidinių struktūra gana panaši: trumpi žymių estų rašytojų apsakymai ir eilėraščiai, meistraujančių vaikų kampelis, norinčiųjų susirašinėti skelbimai ir pačių skaitytojų kūryba. Žurnalų leidybą remia Estijos kultūros ministerija.

Dar eina žurnalas mergaitėms „Stiina“, kurio tikslas, regis, – parengti būsimas moterų žurnalų skaitytojas. Gaila, kad Estijoje nėra profesionalaus žurnalo ar laikraščio, skirto jauniesiems skaitytojams, besidomintiems kultūra. Kartkarčiais vienas kitas toks leidinys triukšmingai pasirodo, bet po kelių numerių jo leidyba nutrūksta. Metus einantis „Marker“ pretenduoja į paauglių žurnalą, tačiau išties jis dar vaikiškesnis nei „Hea Laps“. Kartą per mėnesį išeinantį savaitraščio „Eesti Ekspress“ priedą „Versus“ redaguoja patys paaugliai. Be valstybės paramos žurnalo vyresniems vaikams išleisti neįmanoma: paaugliai turi daug kitų interesų ir nenori leisti savo dienpinigių spaudiniams, o tėvai knygų ar žurnalų paaugliams kažkodėl jau nebeperka.

 

Vaikų literatūros premijos

Estų vaikų literatūra skatinama įvairiomis premijomis ir prizais.

1. Nukitso** prizą nuo 1992 m. kas antri metai skiria Estų vaikų literatūros informacijos centras. Jo tikslas – palaikyti ir plėtoti originaliąją estų vaikų literatūrą ir iliustracijų meną. Laureatas atrenkamas iš originalių vaikų knygų, pirmąkart publikuotų per dvejus metus iki prizo skyrimo datos. Kūrinius vertina vaikai. 2004 m. apklausoje dalyvavo 6845 jaunieji skaitytojai nuo septynerių iki šešiolikos metų. Balsavimą visoje Estijoje pirmiausia organizuoja vaikų bibliotekos. Geriausiais pripažinti vaikų rašytojas ir vaikų knygos iliustruotojas apdovanojami bronzine Nukitso figūrėle ir pinigine premija. Nuo 2002 m. balsuoja ir suaugusieji – bibliotekininkai, mokytojai, tėvai ir kiti vaikų literatūros bičiuliai. Šio balsavimo pagrindu išrenkamas specialaus, vadinamojo suaugusiųjų, prizo laimėtojas.

2. Estijos „Kultūros kapitalo“ tikslinio literatūros fondo prizas, skirtas vaikų knygoms. 1970 m. jis buvo įsteigtas kaip Valstybinė literatūros premija. XX a. dešimtojo dešimtmečio pradžioje tradicija buvo nutrūkusi, o nuo 1995 m. prizą vėl teikia „Kultūros kapitalas“. Piniginė premija skiriama už geriausias praeitų metų visų literatūros rūšių knygas, tarp jų – už geriausias vaikų ir paauglių knygas.

3. Karlo Eduardo Sööto premiją geriausio vaikų eilėraščių rinkinio autoriui ir dailininkui nuo 1988 m. kasmet skiria Lunios apygardos taryba ir vidurinė mokykla. Prizas piniginis.

4. J. Oro vaikų literatūros premiją nuo 1999 m. kas antri metai skiria Vasalemos apygardos taryba. Jos laureatu gali tapti šiuolaikinis estų vaikų rašytojas ar dailininkas, išleidęs knygų per pastaruosius penkerius metus. Sąlyga – kūriniai turi būti artimi vaikų literatūros klasiko J. Oro (1901 – 1941) kūrybai arba susiję su vaikų spauda. Premiją sudaro raštas, piniginis apdovanojimas ir keraminė statulėlė.

5. Estijos grafikų ir apipavidalintojų sąjungos bei Nacionalinės bibliotekos 5 gražiausių vaikų knygų konkursas – sudedamoji knygų apipavidalinimo konkurso „25 gražiausios knygos“ dalis. Prizas skiriamas kasmet nuo 1999 m., laimėtojams įteikiami diplomai.

6. Steno Rooso prizą už vaikų pasaką nuo 1993 m. kasmet skiria S. Rooso tėvai, minėdami anksti mirusį sūnų. Prizas daiktinis.

 

Vaikų literatūros tyrimai

Pastaraisiais metais Estijoje sėkmingai plėtojami vaikų literatūros tyrimai, tad ligtolinis nuosmukis praeina: organizuojamos diskusijos, konferencijos ir seminarai. Estų vaikų literatūra domisi žymūs šalies literatūrologai, kultūros žurnalai ir t. t. Laikraščiai nuolat spausdina atsiliepimus apie vaikų knygas, greta metinių suaugusiųjų prozos ir poezijos apžvalgų kasmet publikuojami ir vaikų literatūros aptarimai.

Estų vaikų literatūros informacijos centras sutelkė literatūrologus, universitetų dėstytojus, vaikų literatūra besidominčius magistrantus ir doktorantus, bibliotekų darbuotojus ir dailininkus. Čia leidžiamas vaikų literatūros ir kultūros almanachas „Nukits“ – vienintelis „visiškai savas“ spaudinys žmonių, dirbančių su vaikų literatūra. Jame pateikiama specialistams aktuali informacija, dalijamasi patirtimi, informuojama apie įvykius Estijoje ir užsienyje, recenzuojami nauji kūriniai, nagrinėjama vaikų literatūros istorija.

2003 m. pavasarį EVLIC suburta tyrėjų darbo grupė, kurios tikslas – atnaujinti nuodugnias estų vaikų literatūros studijas, plėtoti kritinę teorinę mintį ir propaguoti akademinius vaikų literatūros tyrimus rengiant straipsnius, paskaitas, pranešimus. 2004 m. balandį pasirodė pirmas straipsnių apie vaikų literatūros istoriją ir šiandieną tomas EVLIC darbai (ELTK Toimetised).

Nuo 2001 m. EVLIC skiria Moviaus prizą. (Movius (est. Muhv) – Eno Raudo knygos Pabaldukai (Naksitrallid) veikėjas, mėgstantis literatūrą ir pats rašantis.) Prizas, kurį sudaro piniginė premija ir vaikų padarytas Movius, teikiamas kas dveji metai geriausiam straipsnių apie vaikų literatūrą estų spaudoje autoriui. Be to, apdovanojamas laikraštis ar žurnalas, publikavęs daugiausia tekstų apie vaikų literatūrą.

 

Išvados

Vaikų literatūros gyvenimas Estijoje kunkuliuoja vis smarkiau: žiniasklaida vaikų literatūrą laiko lygiaverte kultūrinio gyvenimo dalyve, intensyviai plėtojami akademiniai tyrimai, yra daug literatūros premijų, nuo leidinių įvairovės ant knygynų prekystalių tiesiog raibsta akyse. Daug novatoriškų dalykų esama ne tik vertinguose verstiniuose kūriniuose, bet ir savoje literatūroje. Nauja rašytojų karta, įvairėjanti proza, aukštesnis mokslo populiarinamosios literatūros ir knygų iliustracijų lygis – tai pagrindiniai žodžiai, apibūdinantys šiuolaikinę estų vaikų literatūrą.

Iš rusų k. vertė Loreta Jakonytė

————————————————————–

*„Kultūros kapitalas“ (Eesti Kultuurkapital) – labdaros fondas, veikiantis apie dešimt metų ir remiantis meno plėtrą, liaudies kultūros saugojimą, sportą etc.

** Nukits – Oskaro Lutso (1887–1953), mums žinomo romano Pavasaris autoriaus, folklorinio tipo apysakos-pasakos Nukitsamees (1920) veikėjas. Išverstas į kitas kalbas, šis veikėjas vadinamas berniuku su ragiukais. – Red. past.

Žurnalas „Rubinaitis“, 2004 Nr. 3 (31)

 

Įžanginis

NĖRA MAŽŲ LITERATŪRŲ

Straipsniai

TARP GĖRIO IR BLOGIO* (Apie fantaziją tarybinėje estų vaikų literatūroje)
CYPLIUKAS SKRENDA Į JAPONIJĄ*

Leonardo Žitkevičiaus 90-osioms gimimo metinėms

VYTURIŲ GIESMĖ PALMIŲ PAVĖSY
„NEMOKYTOJIŠKA“ MOKYTOJO POEZIJA (L. Žitkevičiaus eilėraščių vaikams modeliai)

Mano vaikystės skaitymai

HUMORU – ŠIT KUO MAN ĮDOMI VAIKŲ LITERATŪRA

Paskaitykim, mama, tėti!

ŠIRLĖ, SIMAS IR PASLAPTYS* (Ištraukos iš apysakos-pasakos)

Supažindiname

ESTŲ VAIKŲ LITERATŪROS INFORMACIJOS CENTRAS

Atidžiu žvilgsniu

Idealusis bičių pasaulis
Kur veda Romeno Kalbri klajonės?
Ar būti savimi – tai būti dviese?

Bibliografija

2005 m. VAIKŲ LITERATŪROS DATOS

Kronika. Informacija. Skelbimai

KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai