KRONIKA. INFORMACIJA. SKELBIMAI

  

2007 m. rugsėjo 4–16 d. Berlyne vyko 7-asis tarptautinis literatūros festivalis. Vieną programos dalį rengėjai skyrė vaikų ir jaunimo literatūrai, kuriai reprezentuoti buvo pakviesti tokie garsūs pasaulio rašytojai ir iliustruotojai kaip Liliana Bodoc (Argentina), Kevin Brooks (Didžioji Britanija), Vagelis Iliopoulos (Graikija), Marie-Aude Marail (Prancūzija), Vladimir Radunsky (Rusija, JAV) ir Mirjam Pressler (Vokietija). Rytų Europos, Baltijos ir Rusijos regionui atstovavo Vytautas V. Landsbergis. Festivalio metu vyko kūrybos skaitymai, susitikimai, seminarai, kuriuos aplankė daugiau kaip 34 tūkst. klausytojų ir žiūrovų, tarp jų – apie 10 tūkst. vaikų ir paauglių. Rugsėjo 5 d. V. V. Landsbergis buvo seminaro „Arkliai, varlės ir rugiagėlės“ lektorius ir pristatė savo knygą Arklio Dominyko meilė. Kūrybinėje laboratorijoje 8–11 metų vaikai keliavo su įsimylėjusiu arkliu Dominyku, piešė jam iliustracijas, susipažino su Lietuva.

Vytautas V. Landsberis
Vytautas V. Landsberis

Vytautas V. Landsbergis pristatytas prestižinei 2008 m. Astridos Lindgren premijai. Iš viso šiai premijai pristatyti 155 kandidatai iš 61 pasaulio šalies. Tai rašytojai, knygų iliustruotojai ir institucijos, besidarbuojančios vaikų literatūros, skaitymo ir jo sklaidos srityse. Plačiau su premija, kitais kandidatais galima susipažinti tinklalapyje www.alma.se.

 

Spalio 24 d. Vilniaus, Kauno, Pasvalio bibliotekose ir Prancūzų kultūros centre vyko projekto „Lire en fête“ renginiai. „Lire en fête“ yra kultūros projektas, kuriame dalyvauja rašytojai, knygų iliustruotojai, bibliotekininkai – visi, kurių veikla susijusi su knyga ir jos populiarinimu. Iki šiol projektas daugiau dėmesio skyrė suaugusiųjų literatūrai, o 2006 m. buvo skirtas šiuolaikinei prancūzų vaikų ir jaunimo literatūrai. Šios knygos ir skaitymo šventės renginių tikslas – ne tik supažindinti su šiuolaikine prancūzų vaikų ir jaunimo literatūra, bet ir skatinti vertimus į lietuvių kalbą. Šiemet lietuviškai turėtų pasirodyti septyni prancūzų autorių kūriniai. Leidykla „Nieko rimto“ jau išleido tris Rébeccos Dautremer iliustruotas knygas, o „Gimtasis žodis“ – Timothée de Fombelle knygą Tobis Lolnesas. Būtent šiam kūriniui ir buvo skirta šiųmetė „Lire en fête“ šventė. Tą pačią, šešioliktą, valandą projekte dalyvavusiose įstaigose vyko ištraukų iš knygos Tobis Lolnesas skaitymai.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centras taip pat prisidėjo prie šio projekto. Susipažinti su Tobiu Lolnesu į biblioteką atskubėjo moksleiviai iš Vilniaus mokyklos-darželio „Dainorėliai“. Suaugusiesiems atstovavo Prancūzų kultūros centro mediatekos vadovė Asta Uosytė, literatūros tyrėjas Kęstutis Urba ir „Keistuolių teatro“ aktorius Vaidotas Žitkus, kuris ir skaitė knygos ištrauką.

 

2007-ieji Švedijoje paskelbti Astridos Lindgren metais. Rašytojos jubiliejui skirti renginiai vyko ištisus metus daugelyje pasaulio šalių. Lietuva taip pat neliko nuošalyje. Jau vasario mėnesį vykusioje Vilniaus knygų mugėje Švedijos ambasada pristatė A. Lindgren šimtmečiui skirtų renginių. Rašytojos kūrybos dvasia pamažu persikėlė į kitus Lietuvos miestus, miestelius, gyvenvietes. Įvairiose šalies bibliotekose, mokyklose, darželiuose vyko A. Lindgren knygų skaitymai, rytmečiai ir popietės, parodos ir piešinių konkursai.

 

Lapkričio 9–gruodžio 20 d. Nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje veikė A. Lindgren šimtmečiui skirta paroda. Ekspozicija (jos rengėja yra R. Kišūnaitė. – Red. past.) dvelkė vaikyste. Joje buvo gausu spalvų, žaismės, vaikiško tyrumo ir pepių…

Parodos ekspozicijoje – A. Lindgren knygos lietuvių ir kitomis – anglų, lenkų, švedų, rusų, vokiečių – kalbomis. Kita parodos dalis – informacija apie rašytoją: knygos ir straipsniai apie jos gyvenimą ir kūrybą, kūrinių analizė ir kritika, lankstinukai, iliustracijos, nuotraukos. Buvo pateikta ir duomenų apie A. Lindgren atminimo premiją bei jos laureatus, knygų herojų muziejų Junibackeną ir kt. Rengiant parodą stengtasi parodyti kuo daugiau lietuviškos medžiagos. Daugiausia A. Lindgren kūrybą yra tyręs literatūrologas Kęstutis Urba, apie ją yra rašiusi Gintarė Adomaitytė. Parodos stenduose buvo galima išvysti ir A. Lindgren laišką Lietuvos vaikams, kurį ji parašė 1987 m. Visi parodoje pateikti dokumentai pasiskolinti iš Nacionalinės bibliotekos ir IBBY Lietuvos skyriaus fondų.

Parodą papildė ir jai solidumo suteikė originalios lietuviškos A. Lindgren knygų iliustracijos. Tiesa, vos keli Lietuvos dailininkai yra iliustravę šios rašytojos kūrybą. Parodoje lankytojai galėjo pamatyti Birutės Zokaitytės sukurtas Brolių Liūtaširdžių (1996) bei Rimvydo Kepežinsko – Pepė eina į mokyklą (2005) iliustracijas.

 

Lapkričio 12–18 d. vyko kasmečio Šiaurės šalių bibliotekų savaitės projekto, kuriame dalyvavo 170 bibliotekų, renginiai. 2007 m. Šiaurės šalių bibliotekų savaitė Lietuvoje jau minėjo dešimties metų sukaktį. Šiųmetės savaitės tema – „Moterys Šiaurės šalyse“. Kadangi šiemet minimas A. Lindgren jubiliejus, dauguma vaikų renginių buvo skirti žymiosios švedų rašytojos šimtmečiui. Jau tapo tradicija, kad savaitė prasideda šviesos ir žodžio švente. Tai reginys, kai žvakių šviesoje vienu metu daugelyje vietų vyksta to paties kūrinio skaitymai. Šių metų skaitymams vaikų ir mokyklų bibliotekose buvo pasirinktos dvi ištraukos iš A. Lindgren knygų Pepė Ilgakojinė ir Ronja plėšiko duktė.

 

Nemažai renginių vyko ir lapkričio 14-ąją – A. Lindgren gimimo dieną. Vilniaus apskr. A. Mickevičiaus viešoji biblioteka pakvietė į renginį „Ją skaito viso pasaulio vaikai“. Čia trumpam užsuko ir pati Pepė Ilgakojinė, svečiavosi „Garnelio“ leidyklos, kuri išleido nemažai A. Lindgren knygų pakartojimų, direktorė Danguolė Garnelienė, Šiaurės šalių bibliotekų savaitės projekto koordinatorė Virginija Havstam. Moksleiviai iš Salininkų ir Mindaugo vidurinių, Buivydiškių pagrindinės ir Ažulaukės bei „Vyturio“ pradinių mokyklų buvo parengę inscenizuotas ištraukas pagal A. Lindgren knygas. Bibliotekos Vaikų literatūros skyrius kelis mėnesius tyrė, kaip skaitomos A. Lindgren knygos. Skyriaus vedėja Marta Rudytė apdovanojo geriausius A. Lindgren knygų skaitytojus, piešinių konkurso nugalėtojus.

Kalba D. Garnelienė
Kalba D. Garnelienė

 

Pepė Ilgakojinė vaikų laukė ir prie įėjimo į „Baltų lankų“ knygyną Vilniuje. Vaikai, gavę pieštukų, popieriaus, kaupėsi dalyvauti piešinių konkurse, o šalia, įsispyrusi į šlepetes, sukinėjosi Freken Bok. Nebuvo ji šį kartą labai griežta, leido vaikams piešti sėdint, tupint, net gulint, o pati, patogiai įsitaisiusi fotelyje, garsiai skaitė Karlsono nuotykius. Renginiai „Baltų lankų“ knygynuose, kurių metu vaikai ne tik bendrauja su teatralizuotais A. Lindgren veikėjais, bet ir susipažįsta su gražiausiomis jos knygomis, vyko ir Kaune, Klaipėdoje. Renginio organizatoriai taip tikisi paskatinti vaikus skaityti, augti ir gyventi su knyga.

 

Ko gero, triukšmingiausiai A. Lindgren gimtadienis buvo švenčiamas Vilniaus mokytojų namuose. Leidyklai „Nieko rimto“ ir „Laimiuko“ žurnalui organizuoti šventę „Mūsų dainos ir gera nuotaika – dovana Astridai Lindgren“ padėjo „Teatriuko“ aktoriai.

 

Vienas iš daugybės gražių A. Lindgren šimtmečio jubiliejui skirtų akcentų buvo IBBY valdybos 2007 m. pradžioje paskelbtas rašinių konkursas. Į kvietimą jame dalyvauti atsiliepė netikėtai daug įvairaus amžiaus A. Lindgren kūrybos gerbėjų. Gavome net 262 rašinius. Nustebino ne tik jų gausa, bet ir kokybė: tokių gražių ir nuoširdžių rašinių tikriausiai dar nėra sulaukęs joks iki šiol skelbtas konkursas. Konkurso dalyvių amžius – nuo 3 klasės moksleivių iki suaugusiųjų. Rašyta visomis rengėjų pasiūlytomis temomis: „A. Lindgren knygos veikėjas, su kuriuo norėčiau praleisti savaitgalį“ (bene gausiausia rašinių grupė), „Negaliu pamiršti A. Lindgren knygos…“, „Jeigu vykčiau į A. Lindgren šimtmečio puotą“, „Kai pagalvoju apie A. Lindgren…“ Nemažai dalyvių rašė laiškus kuriam nors A. Lindgren knygos veikėjui arba pačiai autorei. Gavome ir vaikų piešinių, o štai Kėdainių Juozo Paukštelio pagrindinės mokyklos moksleiviai, vadovaujami lietuvių kalbos mokytojos Vaidos Krasauskienės, sukūrė A. Lindgren skirtą puikų 2008 metų sieninį kalendorių.

Šiame „Rubinaičio“ numeryje spausdiname keletą rašinių, o vėliau rengiamės daugumą jų išleisti atskiru leidiniu. Tai būtų geriausia A. Lindgren kūrybos gerbėjų Lietuvoje dovana rašytojai. Ieškome galimybių visus rašinių autorius pavasarį pakviesti į susitikimą, į spektaklį, bet ar tai taps tikrove, priklausys nuo rėmėjų. O dešimt geriausiųjų, dėl kurių komisija vis dar neapsisprendžia, bus apdovanoti Vilniaus knygų mugėje.

Nuoširdžiai dėkojame visiems mokytojams ir bibliotekų darbuotojams, kurie savo mokyklose organizavo šį rašinių konkursą: Aurelijai Anisimavičienei („Aušros“ vid. mokykla, Vilkaviškis), Onai Bacvinkienei, Palmirai Jančienei, Violetai Juodelienei, Dalijai Kilimonienei, Jolitai Kušlikienei, Astai Mozurienei, Skaistei Nenartavičienei, Vidmantei Sadauskienei ir Laimai Valiušaitienei (Abraomo Kulviečio vid. mokykla, Vilnius), Valentinai Brazaitienei (Musninkų vid. mokykla, Širvintų raj.), Romai Buivydienei (Pociūnėlių pagr. mokykla, Radviliškio raj.), Jūratei Čiapienei (Pagirių gimnazija, Vilniaus raj.), Rimai Dyraitei, Jūratei Kuliukienei, Danutei Miknevičienei ir Stanislavai Šarkienei (Alizavos pagr. mokykla, Kupiškio raj.), Nijolei Dirmienei (Grigiškių prad. mokykla, Vilnius), Audronei Freitakienei (Žaliakalnio prad. mokykla, Kaunas), Janinai Gečienei (Gabijos gimnazijos prad. mokykla, Vilnius), Reginai Jasukaitienei (Garliavos vid. mokykla, Kauno raj.), Mildai Kalvelienei ir Linai Kilienei (Šimonių pagr. mokykla, Kupiškio raj.), Reginai Klementavičienei (VDU „Rasos“ gimnazija, Kaunas), Zitai Kontrimienei (Kazimiero Paltaroko vid. mokykla, Panevėžys), Vaidai Krasauskienei ir Gražinai Masandavičienei (Juozo Paukštelio pagr. mokykla, Kėdainiai), Danguolei Krivickaitei (Garliavos Juozo Lukšos gimnazija, Kauno raj.), Aldonai Kruševičiūtei (Marijono Daujoto vid. mokykla, Kretinga), Daivai Maknienei (Vilūnų pagr. mokykla, Kaišiadorių raj.), Zitai Matulaitienei (Salomėjos Nėries vid. mokykla, Vilkaviškis), D. Mikšienei (Vaižganto pagr. mokykla, Radviliškis), Austėjai Mockutei (Šiaulėnų Marcelino Šikšnio vid. mokykla, Radviliškio raj.), Vitalijai Rūdienei (Jiezno gimnazija, Prienų raj.), Linai Stasiukaitienei (Triškonių pagr. mokykla, Pakruojo raj.), Laimutei Stūglienei (Cirkliškis, Švenčionių raj. profesinio rengimo centras), Aleksandrai Stulginskienei (Linkaičių pagr. mokykla, Joniškio raj.), Giedrei Širinskienei (Lentvario Motiejaus Šimelionio vid. mokykla, Trakų raj.), Renatai Vaikšnorienei (Panemunės vid. mokykla, Alytaus raj.), Ingai Vickaitei („Šaltinėlio“ privati mokykla, Vilnius), Vitai Zakienei (Šeškinės prad. mokykla, Vilnius) ir Adelei Žeimytei (Salantų gimnazija, Kretingos raj.). Dėkojame ir tiems mokytojams bei bibliotekininkams, kurių pavardžių prie vaikų rašinių neradome, bet žinome, kad be jų rūpesčio ir įkvėpimo jie nebūtų parašyti. Esame labai dėkingi ir mums parašiusiems suaugusiems A. Lindgren gerbėjams, atskleidusiems, į kokį stebuklingą pasaulį vaikystėje juos vedė ir tebeveda šios rašytojos knygos. (Informaciją parengė A. Lindgren jubiliejui skirto rašinių konkurso vertinimo komisijos narė Ona Kaladienė.)

 

Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2006 m. patvirtino Skaitymo skatinimo programą, kuri bus įgyvendinama iki 2011 m. Vienas pirmųjų programos vykdymo darbo grupės darbų buvo sukurti interneto svetainę, pristatančią skaitymo skatinimo projektus, akcijas, iniciatyvas. Lapkričio pabaigoje atidarytos dvi iš numatytų projekto „2008-ieji – Skaitymo metai“ svetainių: www.skaitymometai. lt/ ir http://metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt. Kviečiame apsilankyti.

 

Lietuvos radijas ir televizija, Kultūros ministerija ir Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka jau trečią kartą rengia Metų knygos rinkimų akciją. Akcijos metu skaitytojai išrinks po vieną labiausiai jiems patikusią knygą dviejose – vaikų knygos ir suaugusiųjų knygos – kategorijose. (Paaugliams skirtų knygų penketukas šiemet nesudarytas dėl vertingų kūrinių stygiaus.) Akcijos siūlomos knygos parašytos šiuolaikinių lietuvių autorių ir išleistos nuo 2006 m. rugsėjo 1 d. iki 2007 m. rugsėjo 1 d. Vaikų literatūros ekspertų komisija (ją sudaro septyni asmenys) po didelių diskusijų pasiūlė penkias minėtu laikotarpiu išleistas vaikų knygas, iš kurių labiausiai patikusią galės išrinkti ir patys mažiausi literatūros mėgėjai. Taigi į vaikų „Metų knygos 2007“ vardą šiemet pretenduoja: Rimanto Černiausko Slieko pasaka („Versus aureus“), Kęstučio Kasparavičiaus Dingęs paveikslas („Nieko rimto“), Sigito Poškaus Su varna Barbora (S. Jokužio leidykla-spaustuvė), Renatos Šerelytės Krakatukų pievelė („Alma littera“) ir Algimanto Zurbos Raganaitė Džilda (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla). Už patinkančią knygą vaikai gali balsuoti piešdami iliustracijas. Kitoje piešinio pusėje reikia nurodyti vardą, pavardę, vieno iš tėvelių, mokytojos arba bibliotekininkės vardą, pavardę ir telefono numerį. Piešinius siųsti iki 2008 m. vasario 10 d. adresu: Metų knygos rinkimams, Nacionalinė M. Mažvydo biblioteka, Gedimino pr. 51, LT-01504 Vilnius. Burtais bus išrinkti penki Metų knygos rinkimuose dalyvavę jaunieji skaitytojai ir penki mokytojai, bibliotekininkai, būrelių vadovai ar kiti asmenys, organizavę vaikų grupių dalyvavimą akcijoje. Jiems bus įteikti kvietimai į knygų mugę ir dovanos – knygynų čekiai. Vienai šiemet išrinktai vaikų darželio grupei, mokyklos klasei ar bibliotekos suburtai skaitytojų grupei bus padovanotas 1000 Lt vertės čekis kelionei po Lietuvą.

 

Nacionalinės bibliotekos Vaikų literatūros centras ir IBBY Lietuvos skyrius tradiciškai kviečia bibliotekininkus, mokytojus, tėvelius prisidėti renkant populiariausių 2007 m. skaitytų knygų penketuką. Vaikų anketas ar sąrašus, kuriuose eilės tvarka išvardyti labiausiai patikusių knygų pavadinimai (taip pat, žinoma, autoriai ir (pageidautina) vertėjai, iliustruotojai, leidėjai, leidimo metai), prašom pristatyti į Vaikų literatūros centrą iki 2008 m. kovo 1 d. (Gedimino pr. 51, LT-01504 Vilnius; informacija tel. 8 5 239 85 60).

 

2008 m. rugsėjo 7–10 d. Kopenhagoje vyks 31-asis IBBY kongresas. Visi, kurie ketina jame dalyvauti, ieško rėmėjų, daugiau informacijos ras specialiai tam skirtame interneto puslapyje www. ibby2008.dk. Primename, kad iki balandžio 1 d. registracijos mokestis yra 2925 Danijos kronos, o vėliau – 3190 DKK. Lydinčiojo asmens mokestis nesikeičia – 1650 DDK.

 

Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos IBBY Lietuvos skyriaus valdyba dėkoja visiems, kurie 2007 m. pasinaudojo mokesčio lengvata ir, vadovaudamiesi „vaikišku“ solidarumu, parėmė mūsų organizaciją. Jūsų pervesta 2 proc. pajamų mokesčio suma yra svarbi finansinė parama mūsų organizacijai. Jūsų palaikymas labai svarbus tobulinant IBBY Lietuvos skyriaus veiklą, siekiant užsibrėžtų tikslų, populiarinant vaikų literatūrą Lietuvoje ir užsienyje. Labai ačiū jums, IBBY Lietuvos skyriaus nariai, jūsų giminėms ir draugams, visiems, kurie neabejingi vaikų knygai ir tiki, kad vaikų literatūra vis dėlto išgelbės pasaulį.

Rašė ir fotografavo R. K.

 

2007 metų RUBINAIČIO leidybą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas; Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka.

 

Gerbiamieji mūsų skaitytojai!

Be abejo, žinote, jog 2008-ieji Lietuvoje – Skaitymo metai. Mūsų manymu, „Rubinaitis“ tikrai padės Jums vykdant įvairius skaitymo projektus, įkvėps naujų minčių, padės užčiuopti ir justi vaikų ir paauglių literatūros pulsą. O kaip manote Jūs? Jeigu pritariate, vėl užsiprenumeruokite mūsų žurnalą!

Visiems buvusiems, išlikusiems ir būsimiems „Rubinaičio“ skaitytojams linkime puikių, turiningų, prasmingų ateinančių metų.

 Žurnalas „Rubinaitis“, 2007 Nr. 4 (44)

 

Įžanginis

Vaikų literatūros išmintis

Straipsniai

VAIKŲ LITERATŪRA IR IDEALUSIS PASAULIS
PAAUGLYS SMURTO AKIVAIZDOJE: KAIP IŠSAUGOTI SAVO VEIDĄ?
SKAITYMO TRIKDŽIAI

A. Lindgren 100-osioms gimimo metinėms

ASTRIDOS LINDGREN KALBA, PASAKYTA JAI ĮTEIKIANT H. CH. ANDERSENO MEDALĮ*
ASTRIDOS LINDGREN SKAITYTOJŲ RAŠINIAI*

Mano vaikystės skaitymai

PASIVAIKŠČIOTI – SU MAIRONIU, arba IR AŠ AVELES GANIAU

Paskaitykim, mama, tėti!

ASTRIDĄ ERIKSON SUŽAVĖJUSI PASAKA

Diskusija

VAIKAMS TURI BŪTI ĮDOMU!

Atidžiu žvilgsniu

Tešlius, maumas ir piratai
Istorinė vaiduoklių „didaktika“
Tobio Lolneso nuotykių magija

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai