Populiariausių knygų konkursų apžvalga

Jau antrus metus Lietuvoje iškilmingai minima balandžio 2-oji Tarptautinė vaikų knygos diena. Ta proga Tarptautinės vaikų ir jaunimo knygos tarybos (IBBY) Lietuvos skyrius ir M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centras rengė Lietuvos vaikų anketinę apklausą „Populiariausių knygų penketukas“. Kadangi ir ši apklausa buvo rengiama taip pat du kartus, palyginsime jų rezultatus.

1992 ir 1993 metais apklausos buvo organizuojamos šiek tiek skirtingai. 1992 m. buvo išspausdintos specialios anketos ir išsiuntinėtos į miestų ir rajonų centrinių bibliotekų vaikų literatūros skyrius, kurie tas anketas pasidalino su mokyklų bibliotekomis ir organizavo vaikų apklausą. Vaikai turėjo eilės tvarka surašyti penkias perskaitytas ir labiausiai patikusias knygas. Tačiau tokia apklausa nevisiškai pasiteisino. Daugelis vaikų (matyt, buvo rašoma klasėje) įrašė tas pačias knygas, kiti – tik vieną knygą, dar kiti – vadovėlius ir pan. Nė viename vaikų laiške šito nepasitaikė. Todėl šiais metais anketų atsisakėme. Apie „knygų penketuko“ rinkimus paskelbėme laikraštyje Aitvaras, per radiją ir televiziją.

1992 m. gavome 6220 anketų ir 100 laiškų.

1993 m. mums parašė 513 vaikų iš visos Lietuvos. Vaikai paminėjo 680 pavadinimų knygų, iš jų – 245 lietuvių autorių.

Didelių skirtumų tarp 1992 ir 1993 metais renkamų populiariausių knygų nebuvo. Palyginimui pateiksiu vienų ir kitų metų populiariausių knygų penketukus:

1992 m.

  1. Tvenas M. Tomo Sojerio nuotykiai; Heklberio Fino nuotykiai
  2. Lindgren A. Pepė ilgakojinė
  3. Zaltenas F. Bembis. Bembio vaikai
  4. Andersenas H. K. Laukinės gulbės
  5. Diuma A. Trys muškietininkai

1993 m.

  1. Lindgren A. Pepė Ilgakojinė
  2. Tvenas M. Tomo Sojerio nuotykiai. Heklberio Fino nuotykiai
  3. Majus K. Vinetu
  4. Zaltenas F. Bembis. Bembio vaikai
  5. Main Ridas T. Raitelis be galvos.

Kaip matome, net trys knygos abiejuose penketukuose kartojasi. Visos jos užsienio autorių. Nei pirmą nei antrą kartą į populiariausių penketuką nepateko nė viena lietuvių autorių knyga. Ne tik nepateko, bet netgi gerokai atsiliko nuo populiariausiųjų.

Lietuvių autorių labiausiai skaitomų knygų penketukai būtų tokie:

1992 m.

  1. Misevičius V. Danuko Dunduliuko nuotykiai
  2. Vytė Nemunėlis. Meškiukas Rudnosiukas
  3. Gyvasis vanduo. Lietuvių liaudies pasakos
  4. Cvirka P. Nemuno šalies pasakos
  5. Kubilinskas K. Stovi pasakų namelis

1993 m.

  1. Petkevičius V. Didysis medžiotojas Mikas Pupkus
  2. Petkevičius V. Gilės nuotykiai Ydų šalyje
  3. Misevičius V. Danuko Dunduliuko nuotykiai
  4. Vytė Nemunėlis. Meškiukas Rudnosiukas
  5. Kalonaitis R. Šaunusis ketvertukas prasmegusioje pilyje.

Dvi knygos ir vėl kartojasi. Populiariausi lietuvių autoriai V. Misevičius, V. Petkevičius, K. Kubilinskas, V. Žilinskaitė, J. Degutytė. Jų knygų vaikai išvardijo daugiausiai. Iš vaikų laiškų matyti, kad lietuvių autorių knygas labiausiai skaito mažieji, o užsienio autoriai populiaresni tarp 6–8 klasių skaitytojų. Taip yra ir dėl to, kad nedaug lietuvių rašytojų kuria knygas paaugliams.

Kaip rodo knygų penketukai, knygos populiarumą lemia literatūrinio herojaus patrauklumas. Kaip tik tokio herojaus labai pasigendame lietuvių rašytojų knygose.

Žanro požiūriu aiškiai pirmauja nuotykiai ir pasakos. 1993 m. konkursui vaikai (laiškuose) pasiūlė net 59 pasakų rikinius. Neliko nepaminėta turbūt nė viena „Pasaulio pasakų“ serijos knyga. Apie nuotykių knygų populiarumą galima spręsti iš knygų penketukų. Nė kiek nenusileidžia populiarumu vadinamosios „juokingos“ knygos. Tai ir Holc-Baumert Alfonsas Bailius, Dž. K. Džeromo Trise valtimi (neskaitant šuns), O. Proislerio Raganiukė, Plėšikas Hocenplocas, A. Lindgren Mažylis ir Karlsonas, G. Biurgerio Baronas Miunhauzenas, V. Misevičiaus, V. Petkevičiaus nuotaikingos knygos.

Labai mėgstamos vaikų knygos apie gamtą. Dažnai buvo minimos R. Budrio, J. Šoko, Dž. Darelo, B. Gžimeko, Dž. Adamson, F. Moveto, E. Seton-Tompsono knygos.

Malonu, kad vaikai surado ir perskaitė tokias knygas kaip. Dž. Griuelo Skudurinės Onutės pasakėlės, L. Lagino Senis Chotabyčius, M. Ardžilio Viniuko nuotykiai, A. Lindgren Kalio Bliumkvisto nuotykiai. Aišku, jas galėjo rasti tik keletas skaitytojų, nes visos jos paskutinį kartą išleistos prieš 30–35 metus.

Nemažai įtakos vaikų pasirinkimui turėjo pastaraisiais metais išleistos knygos. Iš jų populiariausios: A. Lindgren Emilis iš Lonebergos, M. Gripės Hugas ir Jozefina, T. Janson Trolis Mumis ir žiema, Dž. Rodario Čipolino nuotykiai, L. Velskpf-Henrich Jaunasis vadas, T. Main Rido Baltoji pirštinė, V. Haufo pasakos ir kt.

Panašius renginius žadame organizuoti ir ateityje. Konkurso rengėjams būtų įdomu sužinoti, kokio dailininko iliustruotos knygos vaikams labiausiai patinka, koks mėgstamiausias vaikų rašytojas ir kt.

Žurnalas „Rubinaitis“, 1994 Nr. 1 (1)

 

Įžanginis

Kodėl – „Rubinaitis“?

Recenzijos, Anotacijos

Lopšinė vaikų poezijai
Pasakos – su apysakų sparnais
Košė, kurią verta išsrėbti

Užsienio vaikų literatūra

J. D. Selindžeris ir penktojo dešimtmečio kultūros lūžis
Tuvei Janson – 80
Pasakojimas apie paskutinį slibiną pasaulyje
Žodinės ir vaizdinės išraiškos sąveika Tuvės Janson kūryboje

Mano vaikystės skaitymai

Žodis Pranui Mašiotui
Kukutis moko vaiką, kaip paglostyti briedį

Supažindiname

Keli žodžiai apie IBBY

Kronika

Baltijos šalių vaikų literatūros forumai
Parodos, pokalbiai, seminarai
Užsienio vaikų periodikos leidiniai

Summary

Summary

Mūsų partneriai ir rėmėjai