Sudargo erdvėse – Jeromeʼo Davido Salingerio akcentai

 

Nerijaus Ermino skulptūra prie Sudargo piliakalnių, skirta Jeromeʼui Davidui Salingeriui ir jo romanui „Rugiuose prie bedugnės“. Nuotraukos autorius Bronius Maskuliūnas. 2022 m.
Nerijaus Ermino skulptūra prie Sudargo piliakalnių, skirta Jeromeʼui Davidui Salingeriui ir jo romanui „Rugiuose prie bedugnės“. Nuotraukos autorius Bronius Maskuliūnas. 2022 m.

Amerikiečių rašytojo Jeromeʼo Davido Salingerio Rugiuose prie bedugnės (The Catcher in the Rye, 1951) – didelės šlovės sulaukęs romanas apie jauno žmogaus pasaulį, maištą prieš netikras suaugusiųjų vertybes. Lietuvoje romanas apie septyniolikmetį Holdeną Kolfildą pasirodė 1966 m. ir tapo reikšminga jaunimo lektūra (knyga išleista apie 20 kartų), vis įtraukiama į rekomenduojamos literatūros sąrašus.

Kodėl šį garsų romaną įprasminanti skulptūra 2020 m. atsirado Lietuvoje, Zanavykų krašte, Šakių rajono pakraštyje? Pasirodo, nuo Sudargo yra kilęs garsiojo rašytojo prosenelis, Lietuvos žydas, XIX a. išvykęs į Ameriką. Paminklo idėjos autoriai – Rolandas Skaisgirys ir Audrius Siaurusevičius. Skulptorius Nerijus Erminas pasakoja: „Skulptūra labai iliustratyvi: yra žmogus-personažas ir yra rugiai. Medžiagos sąmoningai pasirinktos lyg būtų svetimos aplinkai. Pagalvojau, kad prie amerikietiškos architektūros tarsi pririša betonas, metalas, plienas. Tačiau tas amerikietiškumas yra paslėptas – viską sušvelnina lietuviškas rugių siluetas ir žmogaus siluetas.“ (…) Skulptūra stovi tarsi ant slenksčio: šalia vyksta gyvenimas, o iš kitos pusės – praeitis. (…) Autorius pabrėžė, kad skulptūroje naudojamas kiauraraštis atlieka ir perkeltinę funkciją: kiekvienas galime save įsiasmeninti tame personaže ir kiekvienas turime pereiti personažo istoriją.“1

Ant skulptūros parašyta: „Aš saugau vaikus, kad jie nenukristų į bedugnę.“ Šie žodžiai gerai nusako vaikų ir jaunimo literatūros misiją.

Sudarge atsirado ir dar vienas Salingerio kūrybos akcentas. Parduotuvės „Gulbelė“ sieną šiemet papuošė Jurgitos Davidavičienės piešinys „Laisvė“, skirtas Sūduvos metams. Akriliniais lauko sienoms skirtais dažais nutapytame kūrinyje pavaizduotas žydų kilmės vaikinas ir jo mūza – geltonplaukė mergina rugių lauke. Kūrinyje susipina kultinio romano siužetinės nuotrupos ir Lietuvos simbolika.

Jurbarkiškės dailės mokytojos Jurgitos Davidavičienės piešinys „Laisvė“, inspiruotas Jeromeʼo Davido Salingerio romano. Nuotraukos autorė Džiuljeta Maskuliūnienė. 2022 m.
Jurbarkiškės dailės mokytojos Jurgitos Davidavičienės piešinys „Laisvė“, inspiruotas Jeromeʼo Davido Salingerio romano. Nuotraukos autorė Džiuljeta Maskuliūnienė. 2022 m.

­­

__________________________________

1 Cit. iš Viktorija Rimaitė, „Zanavykų krašte – paminklas „Rugiuose prie bedugnės“ atskleidė, kas romaną sieja su Lietuva“, lrytas. lt, 2020-06-17, interneto prieiga: https://www.lrytas.lt/kultura/ istorija/2020/06/17/news/zanavyku-kraste-paminklas-rugiuoseprie-bedugnes-atskleide-kas-romana-jungia-su-lietuva-15289579 (žiūrėta 2022-08-23).

 

 

Žurnalas „Rubinaitis“, 2022 Nr. 3 (103)

 

 

Sveiki!

Knyga padeda užaugti ir subręsti

Straipsniai

Iniciacija tarp dangaus ir vandens Yanno Martelio romane „Pi gyvenimas“
„Mus traukia šis mažas stebuklas“: apie skaitmeninę komunikaciją ir socialines medijas šiuolaikinėje paauglių prozoje
Didaktizmas lietuvių vaikų literatūroje: ar naujausi kūriniai vis dar moko?

Nuotraukos pasakoja

Kazio Sajos kelias: nuo paauglio iki karūnuoto vaikų rašytojo

Sukaktys

Sudėtingi pasirinkimai ir pasaulyje pasimetęs paauglys Vytauto Bubnio „Arberone“ (rašytojo 90-osioms gimimo metinėms)
Beatricės Masini istorijos: jausmų atodangos, savivokos nuotykiai, stiliaus viražai (60-ajam rašytojos jubiliejui)

Mano vaikystės skaitymai

Vaikystėje tikėjau, kad galėsiu perskaityti visas pasaulio knygas

Retro

Spaudos retrospektyvoje – gyvosios piramidės

Kontekstai

„Mažosios moterys“ didžiuosiuose ekranuose

Atidžiu žvilgsniu

Apie gruodžio boružes ir kitokias bėdas
Ne visai žudiko – ne visai beždžionė!

Kronika. Informacija. Skelbimai

Kronika. Informacija. Skelbimai

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai