Švedijos vaikų literatūros institutas

 

Švedijos vaikų literatūros institutas (Svenska barnboksinstitutet, SBI) įkurtas 1965 m. gruodžio 7 d. Stokholme. Jo įkūrimo iniciatorius ir vienas steigėjų buvo Švedijos poetas ir knygų vaikams autorius Lennart Hellsing. Institutą organizavo ir 1966–1983 m. jam vadovavo žinoma mokslininkė Mary Ørvig (1918–1993). Nuo 1983 m. instituto direktorė yra Sonja Svensson. Nuo pat įkūrimo pradžios institutas renka ir skleidžia informaciją, bendradarbiauja su kitų šalių vaikų literatūros centrais, kaupia knygas vaikams ir jaunimui, teorinę literatūrą, prenumeruoja periodinius leidinius, susijusius su vaikų literatūra, kiek įmanoma, kaupia švediškų knygų vaikams vertimus į kitas kalbas, stengiasi padidinti susidomėjimą vaikų literatūra visuomenėje ir pan. Tai pirmasis tokio pobūdžio institutas Skandinavijos šalyse.

Per trisdešimtį gyvavimo metų institutas smarkiai išplėtė savo veiklą. 1986 m. iš mažų patalpų Stokholmo pietuose persikėlė į modernų pastatą Odeno gatvėje. Nepajėgdamas išspręsti finansinių problemų, o iš valstybės tegaudamas labai mažą paramą 1989 m. institutas tapo Nacionalinės karališkosios Švedijos bibliotekos padaliniu. Šis prisijungimas buvo ypač svarbus tolesnei instituto veiklai.

Šiuo metu institute dirba 3 bibliotekininkai, bibliotekos padėjėjas, literatūros patarėjas, sekretorius ir direktorius, taip pat žmonės, teikiantys informaciją. Instituto valdybą sudaro 5 steigėjų atstovai, o pirmininkas skiriamas vyriausybės.

Bibliotekos darbas ir kolekcijos. Biblioteka dirba 22 valandas per savaitę, visiškai nedirba penktadieniais ir dalį vasaros. Didžioji dalis teorinės literatūros išdėstyta atvirose lentynose (ji išduodama į namus). Vaikų literatūrą ir periodiką leidžiama skaityti tiktai vietoje. Bibliotekoje yra kopijavimo įranga, be to, už tam tikrą mokestį reikiamas kopijas galima gauti paštu arba faksu.

Lankytojų skaičius daugmaž pastovus: apie 2500–3000 skaitytojų per metus. Didžioji jų dalis – mokytojai, bibliotekininkai, spaudos atstovai, knygų leidėjai ir tyrinėtojai.

Šiuo metu bibliotekoje yra apie 55 000 įvairių vaikų literatūros leidinių. Knygų ypač pagausėjo apie 1980-uosius, kai savo surinktas kolekcijas bibliotekai padovanojo Lennart Hellsing, Mary Ørvig ir Kai Söderhjelm, tad dabar biblioteka turi po dvi ar tris Švedijos vaikų literatūros istorijai svarbių knygų kopijas.

Naujos grožinės metų knygos ir nauja teorinė literatūra visada pristatoma atvirai, o nuo 1992 m. biblioteka kartu su Stokholmo apskrities ir miesto bibliotekomis nuolat rengia naujausių knygų aptarimus.

Teorinės literatūros kolekciją sudaro apie 13000 leidinių. Daugiausiai tai informacija apie užsienio autorius bei jų darbus. Į kolekciją įtrauktos studijos įvairiomis kalbomis, nors vyrauja anglų, vokiečių ir skandinavų kalbos. Į teorinės literatūros kolekciją įeina ir nepublikuoti akademiniai studentų darbai. Visą norimą informaciją apie rašytojus, tyrinėtojus, leidėjus, vertėjus ir pan. bibliotekos lankytojai gali rasti kortelių ir kompiuterių kataloguose.

Informacinės paslaugos. Nuo instituto įkūrimo pradžios su informacine tarnyba siejami dideli lūkesčiai, ypač formuojant visuomenės nuomonę. Didelę ir svarbią dalį užima knygų parodų, mugių rengimas bei dalyvavimas jose, bendradarbiavimas ir keitimasis informacija su IFLA, IBBY, IRSCL, atsakymai į žurnalistų bei lankytojų klausimus telefonu ir laiškais.

Moksliniai tyrinėjimai ir publikacijos. Institutas rengia kursus mokytojams, bibliotekininkams, knygynų darbuotojams, vaikų literatūros tyrėjus ir kt. Bendradarbiaujant su kitais vaikų literatūros institutais, rengiamos konferencijos, kurių pagrindinės temos išlieka panašios metai iš metų. Daug dėmesio skiriama vaikų literatūros apžvalgai, Skandinavijos vaikų literatūros istorijai, paveikslėlių knygoms, jaunimo knygoms ir pan. Nuo 1978 m. institutas dukart per metus leidžia vyresniuoju „Rubinaičio“ kolega laikytiną žurnalą „Barnboken“, kurio tiražas maždaug 800 egzempliorių. Nemažai jo numerių sukaupta Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centre. Šis žurnalas iš visų vaikų literatūros periodikos leidinių labiausiai orientuotas į tyrinėjimus, todėl jį remia Humanitarinių ir socialinių mokslų tyrinėjimų taryba. Šalia bibliografijos ir teorinės literatūros apžvalgų šiame žurnale yra ir ilgesnių esė, straipsnių, informacijos apie dabarties įvykius. Specialus skyrius skirtas literatūrai mokykloje.

Nuo 1971 m. institutas leidžia mokslinių darbų seriją, kurioje publikuojami žinynai, monografijos, išėjo du Švedijos vaikų literatūros bibliografijos tomai. Šiuo metu jau išleista šešiasdešimt trys leidiniai. Beje, paskiausias skirtas Estijos, Latvijos ir Lietuvos vaikų literatūrai. SBI iniciatyva rengiama švedų vaikų literatūros istorija. Deja, kol kas instituto mokslinių darbų serijoje bus išspausdinta tik viena dalis, apimanti ankstyvąjį laikotarpį.

Institutas kviečia ir priima studentus tiek iš Švedijos, tiek iš kitų šalių, suteikdamas galimybių tobulintis. Jo veiklos dėka Švedijos vaikų literatūra yra pakankamai gerai žinoma užsienyje.

Instituto adresas:

Svenska barnboksinstitutet

Odengatan 61

113 22 Stockholm

Tel. 08-33 23 23

Fax 08-33 24 23

E-mail sv.barnboksinstitutet@sbbi.se

Internet http://www.sbbi.se

 

Parengė Gintarė Zaveckaitė

Žurnalas „Rubinaitis“, 1998 Nr. 3 (10)

 

Įžanginis

Įrodinėti aksiomą, arba Todėl „Rubinaitis“

Straipsniai

Meilė motinai lietuvių vaikų poezijoje (archetipų paieškos)
Vainikas kunigaikščiui Skomantui
Paslaptingoji Motušė Žąsis

S. Lagerliof 140-osioms gimimo metinėms

Selmos Lagerliof kalba, pasakyta įteikiant jai Nobelio premiją 1909 m. gruodžio 10 d.
Nilsas rodo kelią
Tėvo ir dukters santykių analizė S. Lagerliof romane „Portugalijos karalius“
Neįmanomas sukurti paveikslas (Selmos Lagerliof „Kristaus legendos“*)

Paskaitykim, mama

Egzaminų diena

Sukaktys

Jausmo, fantazijos ir realybės kelias (Mykolui Sluckiui – 70)
Kitoks ir vis tas pats Levas Tolstojus (170-osioms gimimo metinėms)*

Mano vaikystės skaitymai

Vaikystė, kuri visada su tavimi

Atidžiu žvilgsniu

Kad rytdiena butų vaikui gera...
Puikus amžius – vienuolika metų
Įspūdžiai apie tapytoją, Paryžių ar..?

Kronika

Seminarai, šventės, konkursai

Summary

SUMMARY

Mūsų partneriai ir rėmėjai