Gerą knygą prisiminsi ir po kelerių metų...

 

 

 

– Trumpai papasakok apie save ir savo šeimą.

– Esu Kristijonas Bakas. Man dešimt metų. Mokausi Ukmergės „Šilo“ progimnazijos ketvirtoje klasėje. Mano tėveliai dirba su įvairiais tekstais ir knygomis. O mano tėtis Vainius – dar ir poetas, rašo ir verčia knygeles vaikams. Kartais paprašo ir manęs patarimo, nes sako, kad vaikams geriau viskas matyti (juokiasi).

– Ar pameni knygas, kurias Tau skaitė tėveliai, kai pats dar nemokėjai? Kurios buvo mėgstamiausios?

– Mes skaitome daug įvairių knygų, turime savo namų bibliotekėlę, tad knygos mane supa nuo mažens. Sunku išskirti pačias mėgstamiausias. Galbūt Sergejaus Kozlovo Ežiukas rūke (šią knygelę man nuo kūdikystės skaitydavo tėveliai), Richardo Scarry’io Ką žmonės dirba visą dieną (labai patikdavo įdomios iliustracijos), Alano Alexanderio Milneʼo Pūkuotuko pasaulis, Giannio Rodario Čipolino nuotykiai, Kennetho Grahame’o Vėjas gluosniuose (reikės kada nors perskaityti dar kartą), Piretos Raud Pono Paukščio istorija ir Edgaro Valterio Puokių istorijos. O močiutė visada atnešdavo man įdomių knygų iš bibliotekos.

Lankantis Širvintų parke 2021 m. vasarą. Asmeninio archyvo nuotr.
Lankantis Širvintų parke 2021 m. vasarą. Asmeninio archyvo nuotr.

– Kada pradėjai skaityti? Ar pameni knygą, kurią perskaitei savarankiškai?

– Skaityti išmokau, kai man buvo ketveri. Tiksliai neatsimenu, kokia buvo pati pirmoji perskaityta knyga. Seniai tai buvo (juokiasi). Kai kurias dažnai skaitomas knygeles jau mokėjau atmintinai, todėl man buvo lengviau išmokti skaityti. Tai įvyko savaime. Aš jau žinojau, kas jose parašyta. Gal vienos pirmųjų knygų buvo Sveno Nordqvisto istorijos apie Petsoną ir jo katiną Findusą.

– Kokios knygos Tau patinka – tema, žanras…

– Skaitau įvairias knygas. Man patinka ir rimtos, ir linksmos, pažintinės, enciklopedijos ir detektyvai. Kartais tiesiog norisi atsipalaiduoti, tai skaitau juokingus komiksus.

– Kaip išsirenki knygas? Kieno rekomendacijos Tau svarbios?

– Knygas skaityti dažniausiai išsirenku pagal aprašymą, kartais paskaitau knygos pradžią ir žiūriu, ar mane įtraukia, sudomina. Man svarbu ir tai, ką pataria tėvai, seneliai, mokytojai ar bibliotekininkai.

– Ar yra knyga, kurią skaitei ir norėtum perskaityti dar kartą? Kodėl?

– Taip, tikrai yra. Iš tiesų aš netgi mėgstu skaityti knygas ne po vieną kartą, pavyzdžiui, Roaldo Dahlio, Astridos Lindgren, Otfriedo Preußlerio, Christine Nöstlinger knygas. Kai kurias skaičiau, kai buvau mažesnis, ir jau vėliau, kai paūgėjau. Visai kitaip supranti knygas, kai skaitai po kurio laiko, atkreipi dėmesį į kitus dalykus.

– Ar yra knyga, kurią pradėjai, bet nebaigei? Kodėl?

– Tokia knyga yra, gal net ir ne viena. Kartais knygos būna nuobodžios. O kartais viskas atrodo supainiota, per daug veikėjų ir sunku atsekti, kas po ko vyksta. Arba tiesiog kažkodėl neįdomu skaityti. Aš skaitau tikrai daug ir įvairiam amžiui skirtų knygų, nesirenku vien plonyčių (šypsosi). Dabar pradėjau skaityti knygas anglų kalba.

– Ar yra autorių, kurių knygas visada renkiesi?

– Tokių autorių tikrai yra, pavyzdžiui, Astrida Lindgren, Roaldas Dahlis, Kate DiCamillo, Davidas Walliamsas, Vytautė Žilinskaitė, o kai buvau mažesnis, labai mėgdavau Kęstučio Kasparavičiaus ir Selemono Paltanavičiaus istorijas. Patinka Ramutės Skučaitės eilėraščiai – juose daug gyvenimiškos išminties.

– Ar Tau svarbios iliustracijos?

– Jeigu knyga įdomi, viską galiu įsivaizduoti, tada ir iliustracijos nebūtinos. Aišku, kartais knyga tampa įdomesnė, juokingesnė su iliustracijomis, pavyzdžiui, komiksai. Bet man iliustracijos nėra labai svarbios. Man įdomiau, kas rašoma knygoje.

– Ar patinka knygų tęsiniai? Ar yra tokia knyga, kurios tęsinį norėtum perskaityti, nors jis neparašytas?

– Knygų tęsiniai man dažniausiai patinka. Kartais atrodo, kad knyga liko neužbaigta, pabaiga tarsi įvyko ne laiku, per anksti ir norėtųsi tęsinio, bet jo nėra.

– Ar yra knygos personažas, su kuriuo norėtum susitikti? Ką norėtum nuveikti? O kūrinio vieta ir laikas, kur norėtum nukeliauti?

– Visai norėčiau susitikti su Karlsonu, kuris gyvena ant stogo, ir pamatyti jo namelį, ten apsilankyti. Labiausiai norėčiau apžiūrėti, kaip pritaisytas jo propeleris. Smagu būtų padūkti su juo, gal net ir paskraidyti kartu po Švediją.

– Kokia knyga Tave labiausiai nustebino? Kodėl?

– Kai buvau mažesnis, mane labai nustebino Ondržejaus Sekoros Skruzdėliuko Ferdos nuotykiai, nes mėgstu tyrinėti gamtos pasaulį, bet patinka ir konstruoti. Skruzdėliukas suderindavo ir viena, ir kita. Labai įdomūs buvo vabaliukų nuotykiai, tikrai netrūko veiksmo ir žaismingumo. O visai neseniai džiaugiausi skaitydamas Anjos Portin knygą Slaptas radijas – ji irgi, galima sakyti, nustebino.

– Kaip greitai skaitai? Gal esi suskaičiavęs perskaitytas knygas? Storiausia knyga, kurią įveikei?

– Skaitau tikrai greitai. Esu perskaitęs jau daugiau nei tris šimtus knygų. Bent jau tiek esu užsirašęs. Tiksliai nežinau, gal kai kurių neužsirašiau. Kai buvau mažesnis, pildydavau sąrašą sąsiuvinyje, o dabar naudoju „Goodreads.com“ platformą. Storiausia knyga buvo J. K. Rowling Haris Poteris ir Fenikso brolija – 736 puslapiai. Esu skaitęs visas Hario Poterio dalis, taigi storos knygos manęs tikrai negąsdina (šypsosi).

– Ar Tau svarbu skaitymo vieta, laikas, aplinka?

– Įvairiai. Dažniausiai skaitau namuose ryte arba vakare. Geriausia, kad būtų jauki aplinka, būtų tylu, niekas aplink nešurmuliuotų, galėčiau susikaupti, įsivaizduoti aprašomą pasaulį. Vasarą patinka skaityti sode, gamtoje.

– Ar mėgsti apie perskaitytas knygas dalytis įspūdžiais, diskutuoti? Su kuo?

– Pačias įdomiausias knygas pasirenku pristatyti mokykloje. Ne apie visas knygas lengva pasakoti. Apie knygas kalbu su tėvais ir seneliais. Namuose visi mėgstame skaityti, todėl įdomu padiskutuoti. Pavyzdžiui, Lorenos Hickok knygą Helenos Keler istorija skaitė mano močiutė, mama ir aš – visi pasikeisdami.

– Kaip galvoji, kodėl vaikams (ir ne tik) verta skaityti knygas?

– Knygas skaityti tikrai verta, nes iš jų galima daug ko išmokti, pavyzdžiui, kaip elgtis tam tikrose situacijose, ko galbūt nedaryti, išmokti džiaugtis gyvenimu ir vertinti jį. Galima sužinoti įdomių dalykų, skaitant enciklopedijas ar žinynus rasti dar negirdėtų faktų. Skaitant taip pat galima pakeliauti po pasaulį, aplankyti tolimus kraštus. Be knygų būtų tiesiog neįdomu gyventi, neturėčiau ko veikti.

– Kokie skaitytojai Tavo bendraklasiai? Ar vieni kitiems rekomenduojate knygas?

– Mano bendraklasiai turbūt nelabai kuo skiriasi nuo kitų vaikų. Vieni skaito daugiau, kiti mažiau. Mokykloje pristatinėjame perskaitytas knygas. Kartais iš kitų išgirstu apie kokią nors įdomią knygą, tada pats noriu ją perskaityti. Manyčiau, kad tai ir yra rekomendacija, nes jeigu tau patinka, ką klasės draugas pasakoja apie knygą, gali susidomėti ir pats ją perskaityti.

– Ką rekomenduotum būtinai perskaityti savo draugams? Kodėl?

– Net nežinau, ką patarčiau būtinai perskaityti visiems. Galbūt ką nors iš klasikos kūrinių, nes man atrodo, kad ten daugiausia išminties, viskas pateikiama žaismingai. Pavyzdžiui, Astridos Lindgren knygos – jos tokios nepasenusios, tinkamos visiems laikams.

– O ką – suaugusiesiems? Pavyzdžiui, savo mokytojai ar bibliotekininkei? Kodėl?

– Suaugusiesiems patarčiau gal tiesiog perskaityti bet kurią knygą, skirtą vaikams, – tada jie galės prisiminti savo vaikystę, kokie buvo jaunystėje, galės geriau suprasti šiuolaikinius vaikus, pernelyg neatitrūkti nuo dabarties. O mokytojai ir bibliotekininkai, man atrodo, skaito daug vaikams skirtų knygų.

– Kaip Tau atrodo, kokia knyga vaikams yra gera?

– Pirmiausia knyga turėtų būti įdomi, joje turėtų vykti nepaprasti dalykai, gal net ir personažai turėtų būti ypatingi. Bet svarbiausia tai, kad gerą knygą prisiminsi ir po kelerių metų, galėsi apie ją papasakoti – ji turi palikti tavyje pėdsaką.

– Ar patinka žiūrėti filmus, sukurtus pagal literatūros kūrinius? Kaip vertini? Pirma knyga, po to – filmas? Ar atvirkščiai?

– Kartais man patinka žiūrėti pagal literatūros kūrinius sukurtus filmus, o kartais kaip tik ne. Dažniausiai knygos veikėjus, veiksmo vietą įsivaizduoju kiek kitaip, negu filmuose rodoma, todėl stengiuosi filmų, sukurtų pagal labai patikusias knygas, nežiūrėti. Aišku, yra tokių filmų, kurie nenusileidžia knygai ar net ją pralenkia. O kartais anksčiau pasirodo filmas, lietuviško knygos vertimo tenka palaukti. Man patiko toks trumpas animacinis filmas „Sraigė ir banginis“ („The Snail and the Whale“), sukurtas pagal Julios Donaldson knygą. Lietuviškai tokios knygelės dar nėra.

– Knyga ir kompiuteris – konkurentai?

– Kartais taip. Jeigu knyga įdomi, tai ir skaitau, bet visą dieną skaityti juk negaliu. O kompiuteris man reikalingas, kai noriu pailsėti, kai mokausi programuoti, žaisti šachmatais.

– Kokios pamokos Tau labiausiai patinka?

– Galima sakyti, kad visos. Mokytis man patinka. Bet kartais mėgstu ir patinginiauti… Įdomiausia gal matematika, lietuvių kalba, pasaulio pažinimas ir anglų kalba.

– Ką mėgsti, be skaitymo, veikti laisvu laiku?

– Lankau šachmatų treniruotes, dar patinka konstruoti elektronikos prietaisus, programuoti, žaisti su savo katyte, klausytis muzikos, žaisti šaškėmis, o vasarą važinėti dviračiu po mišką ir smagiai leisti laiką su šeima sode, keliauti, lankytis muziejuose.

Kuo svajoji būti užaugęs?

– Tiksliai dar nežinau, gal norėčiau būti inžinieriumi arba programuotoju.

– Ačiū už pokalbį!

 

 

Žurnalas „Rubinaitis“, 2023 Nr. 1 (105)

 

 

Sveiki!

Apie dzūkiškus akcentus

Balandžio 2-oji – tarptautinė vaikų knygos diena

Balandžio 2-oji – Tarptautinė vaikų knygos diena
Aš esu knyga, perskaityk mane

Apžvalgos

(Ne)dingusių pasakų byla (2022 m. lietuvių autorių pasakos)
Keletas pastabų vietoj 2022 m. poezijos knygų vaikams apžvalgos
Platėjantys pažinimo akiračiai (2022 m. lietuvių autorių pažintinių knygų vaikams apžvalga)

Straipsniai

Kas parašė knygą „Murziuko dienoraštis“?

Nuotraukos pasakoja

Pirmoji Geriausios metų vaikų knygos premija – Bitei Vilimaitei

Sukaktys

Ne tik eilėraščių meistras (Anzelmo Matučio 100-osioms gimimo metinėms)

Dalijamės patirtimi

Stažuotė Estijos vaikų literatūros centre

Mano vaikystės skaitymai

Verta būti knygų pasaulio žvalgu

Retro

Apie vieną didžiųjų Dzūkijos ir Lietuvos turtų – Valkininkų freską

Supažindiname

Pažintis su Anzelmu Matučiu ir jo muziejumi
Nauja knyga apie Anzelmą Matutį

Atidžiu žvilgsniu

Kai prieš akis svajonė – net jūra iki kelių
Kelionė po žmogaus atminties galaktiką
„Nuomojamas butas“ – tikrieji namai
Įtaigus kūrinys apie neregių šeimoje augantį vaiką, arba Gera jaustis reikalingam

Bibliografija

2022 m. vaikų ir paauglių knygų bibliografijos sąrašas

Kronika. Informacija. Skelbimai

Kronika. Informacija. Skelbimai

Summary

SUMMARY

Vaikų literatūros rašytojai ir personažai meno kūriniuose

Ežio dvaras Vaitakarčmio kaime

Mūsų partneriai ir rėmėjai